José Capilla, nou rector de la Universitat Politècnica de València

Guardar

JoséCapillarectorUniversidadPolitécnica
JoséCapillarectorUniversidadPolitécnica
El catedràtic José E. Capilla ha sigut triat nou rector de la Universitat Politècnica de València (UPV) amb el 52,12% del vot ponderat. Així, aquest candidat s'ha imposat a l'altre aspirant, José Manuel Barat, -que s'ha fet amb un percentatge del 47,88%- en la segona volta dels comicis, que s'han desenvolupat de manera telemàtica. S'esperaven uns resultats molt igualats, un pronòstic que, finalment, s'ha complit.La universitat valenciana va viure ahir dimarts una nova jornada electoral -que ha transcorregut amb "total normalitat" i una alta participació, segons han subratllat des de la institució-, després que el passat 4 de maig, les tres candidatures que competien (l'altre aspirant va ser Ángel Ortiz) obtingueren un resultat molt renyit i cap d'elles aconseguira la majoria absoluta requerida per a proclamar-se guanyadora.Capilla substituirà en el càrrec a Francisco Mora, que ha esgotat els dos mandats previstos, i es convertirà en l'onzé màxim responsable d'aquesta universitat. Les de 2021 són les sisenes eleccions a rector de la UPV en les quals participa tota la comunitat universitària en les seues més de cinquanta anys d'existència, ja que abans el rector era triat pel Claustre Universitari.Durant la campanya, el catedràtic va assegurar que recuperar el diàleg social després d'una etapa de "desacords i negociació escassa" amb els sindicats, alleugerir la burocràcia mitjançant una reestructuració de la gerència i la dignificació del professorat associat són algunes de les seues metes al capdavant de l'entitat educativa.Tal com ja va ocórrer en la primera volta, la participació en aquestes eleccions "ha superat totes les marques de processos anteriors", subratllen des de la Politècnica. En les dues últimes cites amb les urnes, les eleccions van comptar amb un sol candidat, l'actual rector Mora, circumstància que probablement va desinflar l'interés d'aquells comicis. En 2013, només el 18% de la comunitat va exercir el vot i en 2017, la participació va ser encara menor, amb un 11%.En aquesta ocasió, s'ha repetit la mobilització de l'electorat, que ha elevat la participació fins al 29,56%, una mica més de 3,5 punts menys a la qual es va obtenir llavors (33,72%). En total, han votat 1.350 integrants del personal funcionari doctor de la UPV (el que suposa un 91,96% del total del cens), 5.530 alumnes i alumnes (20,75%), 1.016 membres de la resta del PDI (71,4%) i 1.384 integrants del PAS (74,33%).

SUPORT PER SECTORS

Desglossat el suport dels aspirants per col·lectius, Capilla ha obtingut així el 52,12% del vot ponderat: un 28,22% pertanyent al PDI funcionari doctor, amb 649 vots sense ponderar; un 10,44% de l'alumnat (2.567 vots); un 8,47% de la resta de PDI (553 vots) i un del 4% del personal d'administració i serveis (614 vots).Per part seua, Barat ha repartit el seu 47,88% del vot ponderat de la següent manera: un 25,78% pertanyent al PDI funcionari doctor, amb 593 vots sense ponderar; un 10,56% de l'alumnat (2.596 vots); un 6,53% de la resta de PDI (426 vots) i un del 5,02%% del personal d'administració i serveis (618 vots).Cal recordar que el màxim representant institucional de la universitat és triat per sufragi universal ponderat per tota la comunitat universitària. En la UPV, el sector del professorat funcionari doctor té a la seua mà el 54% del vot ponderat; l'alumnat representa el 21% del vot ponderat; el col·lectiu de l'altre personal docent i investigador compta amb un 15%; i finalment, el personal de l'administració i els serveis suma un 10%.D'acord amb el calendari aprovat, a aquesta proclamació provisional de resultats li segueix el termini de reclamacions que estarà obert durant tot el dia de hui, dimecres 19 de maig. En cas que es plantejara alguna reclamació, la Junta Electoral resoldria l'endemà, el dijous 20 de maig i, en aqueixa mateixa data, es publicarien els resultats definitius.

TRAJECTÒRIA

José E. Capilla Romá (València, 1961) es va graduar com a enginyer de Camins Canals i Ports a la Universitat Politècnica de València en 1986, i va obtenir el doctorat en Recursos Hídrics en 1989. Va ser guardonat amb el Premi de Tecnologia de Residus en la Comunitat Valenciana en 1999.Amb més de trenta-cinc anys d'experiència com a docent en la UPV, des de 1993 ha ocupat diferents llocs amb responsabilitats acadèmiques i de gestió, entre ells vicerector d'Espai Europeu i Educació Superior, director de l'Institut Universitari d'Investigació d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient i, en els últims 8 anys, vicerector d'Investigació, Innovació i Transferència.En l'àmbit de la Comunitat Valenciana, Capilla va ser designat director general d'Universitats i Educació Superior de la Generalitat Valenciana en el període 2004-2007 i va ser president de la Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la I+D+i (RUVID) des de 2018 fins a 2020.Internacionalment, ha exercit tasques docents, d'investigació i de transferència, entre elles científic visitant en la Universitat de Stanford i professor visitant en l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT).
Destacats