Ribó planteja la necessitat d'impulsar una Llei autonòmica d'àrees metropolitanes

Guardar

Bus de l'àrea metropolitana de València
Bus de l'àrea metropolitana de València

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha plantejat "la necessitat d'una Llei autonòmica d'àrees metropolitanes, que establisca la governança, la col·laboració i la codecisió, especialment després del desmantellament del Consell Metropolità de l'Horta a les mans dels anteriors governs del PP". Per això, Ribó ha proposat una pròxima trobada amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, en la qual abordar, entre altres assumptes, "la necessitat de recuperar òrgans de coordinació i gestió metropolitanes".

Tal com ha explicat l'alcalde, "l'actual situació que vivim els municipis de l'àmbit metropolità necessita de manera urgent d'una coordinació i una col·laboració; i per a això cal recuperar un organisme de gestió similar a l'anterior Consell Metropolità de l'Horta; i ara és el moment", ha assegurat. "Hem de tornar a dotar-nos d'òrgans de col·laboració en l'àmbit metropolità que tinguen capacitat de decisió i dotació de recursos per a portar endavant les decisions".

Ribó ha assenyalat la necessitat d'una gestió integral metropolitana dels principals eixos de l'acció de govern "que puga afrontar amb eficàcia i visió de futur els reptes de sostenibilitat, desenvolupament i participació que hauran d'afrontar les ciutats en els pròxims anys". Cal tindre en compte, tal com ha argumentat l'alcalde, que en l'actualitat les àrees metropolitanes exerceixen un paper fonamental en reptes urbans clau, com la mobilitat, la recollida de residus, els grans equipaments públics, els servicis a la ciutadania, l'accés a l'habitatge o la competitivitat del territori. "La ciutat real –ha explicat Joan Ribó- transcendeix les fronteres administratives i requereix formes de coordinació a escala metropolitana".

D'altra banda, l'alcalde ha reiterat la necessitat d'impulsar i aprovar definitivament una Llei de Capitalitat que reconega l'estatus de València com a capital de la comunitat autònoma i establisca les competències i recursos que corresponen al Consistori per a donar compliment a aquesta funció. València ha de comptar ja amb una normativa, com la que tenen altres capitals, que definisca i concrete el paper de la ciutat com a capital de la Comunitat Valenciana, ha afirmat l'alcalde. "És necessària una llei especial per damunt de les lleis sectorials que es puguen dictar en el futur, i que reconega a l'Ajuntament una àmplia facultat de desenvolupament reglamentari", ha afegit. La normativa, ha continuat Ribó, "haurà d'establir les competències municipals que fins ara eren atribuïdes a la Generalitat, i definirà els recursos econòmics i el finançament necessari per a la seua execució, que hauran de concretar-se anualment en els pressupostos de la Generalitat".

 

Suport al transport urbà

L'alcalde ha avançat un altre dels assumptes que pretén abordar en la seua trobada amb el president de la Generalitat: el transport urbà i com es concretarà l'anunci de finançament de la reducció del preu dels abonaments i títols multiviatge per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a fomentar el transport públic. Com és conegut, el passat dia 25, el Consell de Ministres va aprovar el Reial decret llei 25/2022 que estableix una reducció del 30% del preu de tots els abonaments i títols multiviatge dels servicis de transport públic col·lectiu terrestre de competència autonòmica o local com a forma de finançament directe.

L'alcalde ha assenyalat la necessitat que les entitats locals disposen de suport per al servici de mobilitat urbana que hi presten, especialment afectat per les restriccions de la pandèmia i, més actualment, per l'increment del preu dels combustibles i la crisi de subministraments. Cal tindre en compte que la mobilitat és un dels principals aspectes de la relació metropolitana entre els municipis i d'ús ciutadà. A més, ha recordat Joan Ribó, "València ha sigut seleccionada com una de les 100 ciutats europees que treballen ja per a convertir-se en ciutat climàticament neutra l'any 2030. I les implicacions metropolitanes d'este projecte són importantíssimes", ha afegit.

 

El desenvolupament de la Marina de València

També ha assenyalat l'alcalde la necessitat d'abordar i planificar les pautes per al desenvolupament de la Marina de València després de la liquidació del Consorci València 2007, aprovada el mes de maig passat pel Consell Rector de l'organisme, i la constitució d'una comissió de dissolució integrada per l'Ajuntament i la Generalitat. Ribó ha recordat que la Marina "ja és i té la vocació de consolidar-se com un pol d'innovació, de desenvolupament i d'investigació, que funcione com un element d'atracció del talent i de la inversió en noves tecnologies i en l'aplicació d'aquestes a la qualitat de vida ciutadana". A més d'empreses i entitats d'I+D+i, la Marina es perfila com un espai de desenvolupament de les polítiques de progrés i de sostenibilitat derivades de fites que han marcat la vida de València en els últims anys, com la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible 2017 (i la constitució del CEMAS) o la Capitalitat Mundial del Disseny en aquest 2022. Precisament, la Marina acollirà l'edifici Àgora València, actualment instal·lat en la plaça de l'Ajuntament, en acabar la Capitalitat a finals d'enguany.

Finalment, l'agenda de temes que l'alcalde preveu tractar amb el president del Consell inclou també la situació del València CF. De fet, aquest matí, l'alcalde ha explicat davant els mitjans de comunicació que la voluntat de l'Ajuntament és que "d'una vegada per sempre s'acabe el camp", però ha matisat que ha de fer-se "complint els acords; en això serem molt exigents", ha assegurat.

Destacats