València instal·la el flotador del projecte WEC que permetrà generar energia per les ones del mar

El regidor de Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha recordat que aquesta iniciativa "permetrà obtenir energia sostenible i renovable de les ones del mar"

Guardar

Alejandro Ramon a la intalació del projecte WEC
Alejandro Ramon a la intalació del projecte WEC

Aquest matí ha sigut instal·lat el flotador del projecte WEC per a la generació d'energia per ones. El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha assistit a la instal·lació d'aquest element, que permetrà l'engegada, en les pròximes setmanes, de la primera instal·lació d'energia undimotriz (també cridada olamotriz) que tindrà la ciutat. Es tracta d'un projecte europeu finançat al 50% per la Unió Europea, que impulsarà l'objectiu de València ser una ciutat climàticament neutra en 2030.

Tal com ha recordat el regidor, l'energia undimotriz, o energia de les ones, es basa és la captura d'energia derivada del moviment de les ones que produeix el vent i aprofitar-la per a realitzar un treball útil, per exemple, la generació d'electricitat (encara que també admet altres usos com la dessalinització o el bombament d'aigua, entre altres). Es tracta d'un 'convertidor d'energia de les ones' (Wave Energy Converter, WEC, per les seues sigles en anglés) i constitueix una de les noves fonts d'energia renovable.

Alejandro Ramón ha explicat que aquesta instal·lació permetrà "obtenir energia sostenible i renovable de les ones del mar" i ha afegit que "la seua engegada permetrà també conéixer quina és la capacitat de generació energètica de les nostres ones".

El flotador ha sigut instal·lat en el conegut com a martell de la Marina, en la zona nord del port de València, on la força de les ones resulta més favorable. El projecte WEC generarà uns 130.000 quilowatts a l'any, la qual cosa equival a reduir en 16 tones la producció anual de CO₂ en la ciutat. El sistema de funcionament és senzill i consisteix en la instal·lació en el mar d'un dispositiu, semblant a un flotador, que està connectat a un braç hidràulic. La generació d'energia es produeix pel moviment constant i repetitiu d'elevació i immersió del flotador. El cost del dispositiu és de 495.000 euros.

Destacats