Indumentaristas valencians reivindiquen unes Falles amb mesures de seguretat i lamenten que Barceló "desmoralitze"

Guardar

fotonoticia_20201006142910_1920
fotonoticia_20201006142910_1920

Indumentaristes, orfebres, telers i artesans de tota la Comunitat Valenciana s'han manifestat aquest dimarts vestits de negre, en senyal de dol per la crisi que travessa el sector arran de la Covid-19. Sota el lema 'La indumentària també és Patrimoni, es mor', el sector defensa que es poden celebrar les Falles de 2021, amb mesures de seguretat i les restriccions a les quals obligue la pandèmia, per la qual cosa reclamen un 'programa oficial' d'actes sobre els quals treballar.

Els manifestants, que han marxat en silenci des de la Plaça Sant Agustí fins a l'Ajuntament de València, en files de tres en tres i guardant la distància de seguretat, com si es tractara d'un assaig de l'Ofrena, han reivindicat que és possible celebrar unes Falles "diferents", encara que siguen de mínims.

"Estem superesperançats que, amb restriccions, es poden fer perfectament" les Falles de 2021, ha defensat Mª Irene Sancho, presidenta de l'Associació de Comerços d'Indumentària Valenciana (ASCIVA), que ha convocat la mobilització.

Així, ha lamentat les declaracions de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, que aquest dilluns assenyalava que sense vacuna difícilment es podran celebrar festes com les Falles, la Magdalena o les Fogueres. Segons Sancho, aquestes paraules han "desmoralitzat" a un sector que ja ha vist baixar la seua facturació un 99% des de l'inici de l'estat d'alarma.

No obstant això, ha assenyalat que el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, "després va apuntar que unes Falles com les d'altres anys no, però que evidentment amb les seues restriccions sí que es poden fer perfectament", tal com defensen des d'ASCIVA.

En cas que tampoc hi haguera Falles en 2021, Sancho adverteix que molts negocis tancarien, negocis que sostenen a "milers de famílies". Per això, ha exigit a les administracions "que deixen de menystenir-nos, que ens comprenguen, que sàpien que aquesta situació està sent molt complicada" i que facen públic un programa oficial d'actes.

Tant per als indumentaristes, com per als orfebres, telers i artesans de la Comunitat, la situació és "crítica". Des de l'inici de la crisi un 10% d'ells ja han tancat, només a València 59, per la qual cosa han decidit posar en marxa una taula de treball per a estudiar i quantificar tant les seues pèrdues, com el que deixen de guanyar les administracions públiques si el sector tanca.

Així mateix, la presidenta de l'Associació de Comerços d'Indumentària Valenciana avisa que aquesta serà la primera de moltes protestes que arribaran a l'Ajuntament, a la Diputació i a la Generalitat.

PRODUCCIÓ "A ZERO"

Des de Flor D'Aigua i Flor de Cotó, orfebreria i indumentària, Guillermo ha advertit que en aquests moments la producció està "a zero" i després de les declaracions de la consellera Barceló tem que "si hi havia pocs encàrrecs, ara els anul·len".

D'aquesta manera, ha insistit en la necessitat de fer "unes falles diferents" i que encara que no puguen ser normals, que almenys hi haja uns "mínims per a poder vestir-se la gent, cremar i ofrenar".

"Això és un SOS". "Estem des que van passar Falles a zero i si damunt no hi haurà Falles en 2021 com van dient, llavors ja ens tocarà tancar a tots", ha augurat.

Guillermo s'ha mostrat conscient que aquesta és una "època molt complicada per a tots" però creu que s'està gastant diners en coses que ara no fan falta quan "un sector que som patrimoni immaterial de la humanitat estem molt necessitats" i "es podria aprofitar aqueixos diners per a ajudar".

En aquesta línia, Salva Fonseca, gerent de la Llar del Fil, fabricadors de cancans i sinagües, ha demanat que això es comence "a moure" i els ajuden "no amb diners però sí amb actes, perquè es visca una mica una altra vegada el món faller".

Al seu judici, la consellera de Sanitat "s'hauria pogut estalviar" les seues paraules sobre la dificultat de celebrar les Falles sense vacuna. "En comptes de dir aqueixes coses haurien de fer a l'inrevés, donar-li més videta a l'assumpte no fer-li mal", ja que creu que sí que és possible celebrar les Falles "respectant tot això de la Covid, perquè pràcticament tots els actes són a l'aire lliure, si es cuiden les coses jo crec que sí que es poden fer".

En aquests moments, la seua empresa a penes està rebent a penes l'1% dels encàrrecs que tenia abans del món faller, i que abans de la pandèmia representava almenys 70% del seu negoci.

Des dels telers de l'Atelier de la Seda, Arturo Torremocha, ha explicat que "com no hi ha demanda d'indumentària, no hi ha demanda de teixits" i "els telers estan parats".

En aquest context ha lamentat la postura "derrotista i fatalista" de la consellera de Sanitat, ja que encara falten mesos fins a març per a observar l'evolució de la pandèmia. "És clar que no podem tirar les campanes al vol però tampoc dir que no hi haurà res de res o no hi haurà Falles perquè això el que farà és parar encara més a la gent", ha argumentat.

Torremocha ha explicat que en aquests moments els tallers estan "sota mínims" mancant demanda. Primer perquè el que es va fer l'any passat d'indumentària no es va estrenar o molt poc, i després perquè no hi ha falleres majors noves per a enguany que és el motor de la indumentària perquè són les que es fan més vestits.

"Les teles que tenen les botigues estan sense vendre's fins i tot botigues amb roba confeccionada de l'any passat que no ha anat a recollir-la els clients. I si la cosa es prolonga, moltes empreses abocades al tancament perquè no pots mantenir despeses fixes sense uns ingressos". Així, ha reclamat a les Administracions que "no tanquen la porta" del tot a la possibilitat de celebrar-les.

UN FULL DE RUTA

També des de Mar de Seda, Fernando García, ha reclamat un 'full de ruta' sobre les pròximes festes josefines. "Això és una economia circular de petites empreses, es fabrica tot ací, i genera molts impostos que paguem i que ho paguem quan va bé i ara que ens va malament continuem pagant", ha comentat.

Així, García ha demanat a les administracions que "es prenguen una mica d'interés per fer actes. Si es poden fer amb unes mesures de seguretat que es facen i si no doncs a última hora es pot cancel·lar, però que hi haja un full de ruta i uns actes programats per a poder fer-los", ha insistit.

Destacats