Impacte de la Covid-19 en joves valencians: el 25% ha perdut la seua ocupació i castiga més a les dones

Guardar

joven con mascarilla
joven con mascarilla

La Covid-19 afecta i preocupa els joves menors de 30 anys, segons un estudi sobre l'impacte de la pandèmia en la joventut de València, que revela que el 25% d'ells ha perdut la seua ocupació i que castiga més a les dones amb la conciliació.

Així ho ha posat de manifest aquest dimecres la presidenta del Consell de la Joventut de València (CJV), Ana Domínguez, en una roda de premsa que ha oferit al costat de la regidora de Joventut, Maite Ibáñez.

Es tracta d'un estudi realitzat entre els mesos de setembre i octubre amb una mostra d'unes 400 persones distribuïdes en diferents districtes de la ciutat i amb edats compreses entre els 15 i 30 anys.

Del mateix es desprén, segons Domínguez, que un de cada quatre joves menors de 30 anys que tenia treball abans de la pandèmia, ho ha perdut o ha entrat en un ERTE. Així mateix, un 29,5% dels enquestats afirma que se li ha reduït el contracte, el sou o la jornada laboral.

També s'ha posat de manifest que les dones treballen més hores i en moltes ocasions, segons les dades, han d'utilitzar els seus propis recursos per a poder teletreballar. Això els impedeix desconnectar i dificulta la conciliació.

Així, com a conclusió, Domínguez ha subratllat: "El teletreball castiga en major mesura a joves dones en termes de conciliació".

D'altra banda, el 71,2% dels joves ha tingut problemes per a seguir el curs i la majoria dels enquestats ha assegurat que li agradaria combinar les classes presencials i a distància. Gran part dels joves ha hagut d'abandonar les activitats extraescolars que cursava com les classes d'anglés.

A més, el 52,8% dels joves considera que ha empitjorat la seua situació econòmica arran de la pandèmia i set de cada deu creu que retardarà la seua emancipació. Dels quals ja s'havien independitzat, un 4% ha hagut de tornar a la llar familiar.

En relació amb els hàbits dels joves, un 90% afirma que ha canviat d'alguna manera la seua manera de relacionar-se: set de cada 10 ha reduït el seu cercle de persones amb les quals es relaciona i un 62,3% ha deixat de fer alguna activitat per seguretat.

En el seu temps lliure, els menors de 30 anys solen veure pel·lícules, passejar, llegir, quedar amb amics, i anar al cinema o al teatre. I un 63% assegura que juga amb videojocs, sobretot menors de 18 anys i xics. I una altra dada "preocupant": un 21% diu que fa enquestes per internet, majoritàriament homes. Davant aquesta situació, el 62,3% dels enquestats demana un programa potent d'oci online per a joves.

EXPECTATIVES DE FUTUR

L'aclaparament, l'estrés i l'ansietat són els tres estats amb els quals més enquestats se sent identificat, especialment dones. Així, més de la meitat de la joventut desitjaria rebre suport psicològic per a afrontar la nova normalitat. Referent a això, la regidora ha manifestat que des del consistori existeix un gabinet de suport la resposta del qual augmenta en funció de la demanda rebuda.

Així mateix, al 58,3% dels joves el preocupa contagiar-se de coronavirus, però al 90% el preocupa més contagiar a les persones del seu entorn. I aquestes són les mesures que consideren més útils --en ordre de major a menor--: ús de màscara, limitar aforaments tancats, limitar el nombre de persones per reunió, el confinament perimetral, el domiciliari i el toc de queda.

D'altra banda, més de la meitat dels enquestats afirma que no és més irresponsable que altres grups d'edat i més del 60% està poc o gens d'acord amb la imatge de persones joves que s'ofereix en els mitjans de comunicació.

"En general --ha apuntat Domínguez-- podem parlar que la gent jove té una crisi d'expectatives. I que participa més que mai en la política però de manera diferent. Necessitem recuperar el discurs de la joventut entre les institucions i grups polítics", ha asseverat.

Davant aquest panorama, l'edil ha manifestat que des de la Regidoria es pretenen establir eines i reforçar accions polítiques de cara al futur dels joves.

Destacats