Igualtat i ajuntaments col·laboraran en la denúncia dels maltractaments a persones majors

Naciones Unidas estima que entre el 4% y el 6% de las personas mayores de todo el mundo han sufrido alguna forma de abuso y maltrato

Guardar

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives està ultimant l'elaboració d'un protocol per a detectar, denunciar i combatre els maltractaments a les persones majors, que es remetrà als ajuntaments de tota la Comunitat Valenciana per a establir uns criteris conjunts a l'hora d'abordar "una realitat complexa i greu que existix però que està oculta i és molt difícil de detectar".

Així ho ha explicat la directora general de Servicis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercé Martínez, que amb motiu de la celebració del Dia Mundial de Presa de Consciència de l'Abús i Maltractament en la Vellesa ha assistit a la jornada organitzada pel Moviment Social d'Integració SENSE a València.

La directora general ha assegurat que encara que no es parla molt d'això "el maltractament a les persones majors existeix, es manifesta de moltes formes i són més freqüents del que es diu o es coneix, perquè sempre ha sigut un tema tabú de què és necessari parlar i protegir a les persones majors que el sufren".

Martínez hi ha assenyalat que el protocol oferirà als treballadors socials i als equips socials locals les ferramentes necessàries per a detectar maltractaments físics, psicològics, sexuals, patrimonials i econòmics, i poder alertar i denunciar els casos en què s'observen indicis de l'existència del problema.

"L'objectiu és oferir els recursos i respostes adequades, de manera que davant d'un possible cas es puga activar un protocol d'urgència per a l'ingrés immediat de la persona major en un centre on se li oferisca l'atenció necesaria", ha explicat.

Segons la definició que va realitzar l'Organització Mundial de la Salut en 2002, es considera maltractament "l'acció única o repetida, o la falta de resposta apropiada que causa dany o angoixa a una persona major i que ocorre dins de qualsevol relació on hi ha una expectativa de confianza".

D'acord amb les dades de Nacions Unides s'estima que entre el 4 i el 6 per cent de les persones majors de tot el món han patit alguna forma d'abús i maltractament i en el 95 per cent dels casos este ha tingut lloc dins del si familiar.

Per aquest motiu, el protocol que ha elaborat la Conselleria d'Igualtat aborda l'actuació davant dels maltractaments que es produïxen en l'àmbit familiar i/o domèstic, que són els que habitualment es desenvolupen en les dinàmiques familiars o en la xarxa social més pròxima de la persona major.

Així, aquest establirà tant el procés que s'ha de seguir en el cas que es produïsca un episodi de maltractaments, com els primers passos per a establir una línia de comunicació amb l'entorn de la persona major, així com els mecanismes que permeten formar les persones encarregades de la seua atenció de manera que es reduïsquen aquest tipus d'episodis.

Arxivat a:

Destacats