Igualtat licita a València el primer complex d'atenció a persones amb malaltia mental crònica amb centres específics, de rehabilitació i de dia

Se situarà a la Torre i per a la seua construcció la Conselleria destina 14,75 milions d'euros

Guardar

Mónica Oltra, durant la presentació del Pla Convivint
Mónica Oltra, durant la presentació del Pla Convivint

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha tret a licitació la construcció a València del complex d'atenció a persones amb malaltia mental crònica La Torre, que comptarà amb dos centres específics residencials, un centre de dia i un centre de rehabilitació i integració social.

El director general d'Infraestructures de Serveis Socials, Enric Juan, ha destacat que el complex, que se situarà en el barri de la Torre, és el primer centre residencial i diürn públic a la ciutat de València destinat a salut mental, ja que en aquests moments "no existeix cap que oferisca aquest tipus d'atenció especialitzada".

El complex disposarà de 170 places de diferents tipologies per a l'atenció de persones amb malaltia mental greu, i s'edificarà en una parcel·la de més de 4.000 m² de la part nova de la pedania. Per a la seua construcció la Conselleria ha destinat un finançament de 14,75 milions d'euros.

Es tracta, ha assenyalat Enric Juan, del segon projecte a València que la Conselleria trau a licitació "per a ampliar l'oferta de places públiques de serveis socials a la ciutat i la seua àrea metropolitana" que s'ha "prioritzat" per a acabar amb el dèficit de places públiques en tots els sectors "arrossegat durant anys".

Efectivament, Igualtat també ha projectat la construcció en el barri de Montolivet d'un centre residencial amb 64 places i 28 places en 10 habitatges assistencials per a persones majors, amb un finançament de 12 milions d'euros. Tots dos projectes s'inclouen en el Pla Convivint d'Infraestructures de Serveis Socials 2021-2025 de la Generalitat.

Complex La Torre

Respecte al complex de La Torre, el director general d'Infraestructures Socials ha explicat que la construcció es dividirà en dos blocs. El primer estarà format per dos Centres específics per a malalts mentals (CEEM) amb una capacitat de 40 places residencials, cadascun d'ells, i disposats en cinc altures.

Els CEEM són centres residencials comunitaris, oberts i flexibles, destinats a persones amb malalties mentals cròniques que no requereixen hospitalització. Presten un servei d'allotjament i rehabilitació, enfocant la seua actuació cap a la millora de l'autonomia personal i social d'usuàries i usuaris, i donant suport a la seua normalització i integració comunitària.

El segon bloc inclourà un Centre de rehabilitació i integració social (CRIS) amb una capacitat de 70 places en la planta baixa. Aquest tipus de recurs ofereix serveis específics i especialitzats, en règim ambulatori, dirigits a persones amb malaltia mental crònica, i duen a terme programes de treball adequats a les característiques, necessitats i situació concreta de les persones usuàries.

Finalment, el complex de la Torre comptarà amb un centre de dia per a 20 persones que oferirà programes intensius de recuperació funcional i activitats estructurades d'ocupació del temps lliure.

El director general ha explicat que el projecte, que s'estructurarà en mòduls de convivència seguint el model residencial impulsat per la Conselleria d'Igualtat, estarà ben connectat amb l'entorn urbà i pròxim a serveis, com el centre de salut. En total es projecten més de 10.000 m² construïts i àmplies zones exteriors tant cobertes com al jardí.

Pla Convivint

El Pla Convivint d'Infraestructures de Serveis Socials 2021-2025 contempla una inversió de 561 milions d'euros per a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, que permetran la creació de 6.600 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones majors, amb diversitat funcional o usuàries de prestacions relacionades amb la salut mental.

Enric Juan ha incidit en la importància d'un ambiciós pla que impulsarà la construcció de centres públics i la reforma d'instal·lacions que, en molts casos, portaven més de 30 anys sense cap mena d'actualització i que ara s'adaptaran als nous models convivencials que inclouen els aprenentatges adquirits durant la COVID-19 i que situen a les persones en el centre.

L'objectiu és garantir que tots els departaments de serveis socials tinguen, almenys, un recurs de cada tipologia i que hi haja un recurs públic a menys de 20 minuts si és diürn i a 30 si és residencial, és un altre dels aspectes del pla destacats per la vicepresidenta, qui també ha valorat el seu caràcter ecologista i de foment de l'accessibilitat universal.

Destacats