And why do you burn'em out? (I per què les cremeu?) Aquesta és la frase més escoltada quan parles de les Falles en el gran estat de Texas... Francament, en el gran estat de Texas, en el xicotet estat de New Hampshire i en qualsevol lloc del món on vages a comunicar en què consisteix la nostra festa més representativa.
"Representativa" per a nosaltres, des de "dins" de València; perquè, quan ixes fóra i muntes un esdeveniment sobre les Falles, la segona frase més escoltada és "I had no idea about that" ("No tenia ni idea d'açò")... El que deixa palés quant treball queda per fer per a donar a les Falles el reconeixement i divulgació internacional que mereixen. És qüestió de ganes, temps, esforç i voluntat, d'acostar el muscle i deixar de mirar-se el melic... Però açò, que donaria per a escriure un tractat en dotze toms, ens allunya del tema que ens ocupa.
Tornem, aleshores, a cenyir-nos als fets.
La primera edició-capítol pilot de "The Falles from València in Texas" va complir i va excedir les expectatives que en ella havíem posat quan la programem i dissenyem el passat mes de març, mentre València es trobava en plena catarsi fallera.
Durant quasi una setmana, del 5 al 10 de setembre, amb orgull i emoció, per a València i per València, hem passejat, divulgat, comunicat i contagiat l'esperit faller a Texas, baix la marca-paraigua que vam donar a denominar "The Falles from València in Texas".
La inauguració de les dues exposicions paral·leles "The Falles from València" i "The Silk Craftsmanship in València", que comptaven amb vídeos, fotografies i il·lustracions, així com llibres i materials de merchandising (cedits per la Junta Central Fallera) i diverses mostres de llibrets (gràcies a la col·laboració de les Falles de Torrent) va tenir lloc el 5 de setembre en Granbury, Texas, durant el Langdon Review of the Arts in Texas, una important mostra de disciplines artístiques organitzada per la Universitat Tarleton State, amb gran repercussió en l'univers cultural i artístic nord-americà.
Ambdues exposicions van romandre obertes fins al 10 de setembre, encara que el públic de Texas podrà gaudir-les de nou en dues ocasions diferents: durant tot el mes de novembre en el Clyde H. Wells Fine Arts Center (Stephenville, Texas) i tot seguit es convertiran en una exposició permanent radicada en la biblioteca de la Tarleton State University, amb campus en Dallas/Fort Worth i Stephenville.
També el 5 de setembre vam tenir una intervenció en el programa dirigit i presentat per Moumin Quazi en l'emissora de ràdio KTRL 90.5 (que cobreix l'àrea nord-oest de Texas), on vam poder explicar a l'audiència què són les Falles i en què consisteix la candidatura UNESCO, alhora que convidàvem al públic a visitar les exposicions i assistir a la presentació multimèdia.
El 6 de setembre es va desenvolupar, igualment en el marc del Langdon Review of the Arts in Texas, l'esmentada presentació multimèdia sobre les falles, la cultura fallera i la seua candidatura a Patrimoni Intangible de la Humanitat de la UNESCO, sense oblidar la vinculació de València amb la Ruta de la Seda i la importància de la mateixa en la indumentària tradicional. Els 35 minuts que teníem destinats per a "vendre" la nostra festa es van convertir en quasi una hora, tenint en compte del gran interés suscitat entre els assistents, que van formular pregunta rere pregunta, amb el compromís en molts casos de visitar València durant les pròximes Falles 2017.
Aquest mateix dia vam fer "doblet" de presentació, en un acte privat on van assistir membres del comité de direcció de la Universitat Tarleton State i altres personalitats de la ciutat de Granbury, Texas.
L'endemà, 9 de setembre, vam fer el gir de rosca lúdic a l'esdeveniment, amb la degustació de paella tradicional i vins valencians, i el dissabte 10 els texans van correspondre amb un sopar en la qual tampoc va faltar la paella, un concert de guitarra clàssica espanyola i, de nou, la nostra presentació sobre les Falles, la Ruta de la Seda i la candidatura UNESCO.
Per a l'any pròxim (i ja estem establint contactes i creant dinàmiques) es preveu donar major força a la celebració, fer un pas avant i explicar, a més d'amb la col·laboració inestimable de la Universitat Tarleton State, amb la d'altres institucions de l'estat de Texas, com la Cambra de comerç de Granbury o el Teatre de Wichita Falls.
Per tant, la intenció de l'esdeveniment d'enguany ha sigut la de "posar una pica en Flandes" (dic, als Estats Units) que ens servirà de cap de pont per a llançar les accions que vindran en successives edicions de "The Falles from València in Texas".
Tot això perquè, al cap d'algun temps, la frase més escoltada quan parles de les Falles en el gran estat de Texas no siga aquella de "And why do you burn'em out?", sinó "Hi ha una estoreta velleta..."
Informació gràcies al treball i passió d'Eugenio R. García Orts