Hyperloop, l'aposta valenciana que canviarà el transport del futur

Aquesta proposta és trencadora per la seua innovació i el seu compromís en contra el canvi climàtic

Guardar

hyperloop puig pascual duque3
hyperloop puig pascual duque3

El dijous passat 18 de març, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va participar en l'acte de presentació del vehicle Hyperloop, un projecte de l'empresa Zeleros que aplica desenvolupaments tecnològics d'alta velocitat de transport. Aquest tren promet revolucionar el transport del futur, i és que coqueteja amb la velocitat del so, ja que podria fins i tot superar velocitats punta entorn dels 1.000 quilòmetres per hora. "Ara, més que mai, són importants la ciència, la innovació i el talent", exclamava Puig en la presentació.

L'any 2013 el multimilionari Elon Musk, fundador de Tesla i Space X, va organitzar una competició internacional per a fer realitat el Hyperloop, i un dels projectes que més va brillar va ser el proposat des de la Universitat Politècnica de València. Arran d'ací es va crear Zeleros Hyperloop, una empresa amb seu a València i fundada en 2016, que s'ha convertit en una de les líders a escala mundial en el desenvolupament de la tecnologia d'aquesta mena de mitjans de transport.

És per això que el projecte continua creixent per a convertir-se en el transport del futur. El prototip d'aquest vehicle Hyperloop, està basat en un sistema tubular dissenyat per a minimitzar la resistència a l'aire o a la fricció. Sonaria a ciència-ficció si no és perquè aquesta proposta competeix amb signatures multimilionàries com Virgin Hyperloop o amb altres com Hyperloop Transportation Technologies, aquesta última amb seu a Califòrnia, per ser la millor i a aconseguir el disseny idoni definitiu del Hyperloop.

Una de les coses que va remarcar Ximo Puig en el discurs de presentació d'aquest projecte en la Ciutat de les Arts i les Ciències de València és la importància del treball d'universitats i instituts tecnològics. "Durant massa temps s'ha considerat la innovació com alguna cosa que ens venia de fora, però ara tenim l'oportunitat de ser protagonistes", afirmava el president.

Un transport sostenible

Aquest nou mitjà de transport suposarà, a més d'un cert prestigi a la ciutat de València per la seua aposta en la innovació, una nova aposta per la sostenibilitat. El nou mitjà de transport desenvolupat mitjançant la tecnologia Hyperloop consumeix molt poca energia i produeix molt pocs contaminants, i tot això sense renunciar a la mobilitat ràpida que ofereix aquest tipus de transports d'alta velocitat.

Aquest mitjà de transport podria suposar tant per a València com la resta de ciutats europees, viatges a altres punts d'Europa en qüestió de minuts, a diferència de l'avió, que no va tan ràpidament i és molt més perjudicial per a lluita contra el canvi climàtic. David Pistoni, CEO i cofundador de Zeleros, afirmava durant la presentació que el sistema de Hyperloop destaca per la seua escalabilitat, ja que inclou la majoria de tecnologies integrades en el vehicle (i no en la infraestructura) que faran que les rutes de llarga distància siguen rendibles i energèticament eficients.

València ha sigut testimoni de les principals tecnologies d'aquesta nova manera de transport que pretén revolucionar la mobilitat del futur. A més, Zeleros presentarà una maqueta realista del seu vehicle Hyperloop, una càpsula de sis metres de llarg, a partir d'octubre de 2021 en l'Expo Dubái 2020. Pel que, el prestigi del projecte valencià podria arribar a ser contemplat per fins a 25 milions de visitants que es preveu que acudisquen a aquesta exposició.

Destacats