HOSBEC rebutja una taxa turística municipal i adverteix que València estaria en desavantatge

Guardar

Hotel de quatre estrelles
Hotel de quatre estrelles

La patronal hotelera HOSBEC manifesta de nou la seua posició contrària i "sense fissures" a l'establiment d'un impost que s'aplique les estades i allotjaments turístics, denominat taxa turística, "ni tan sols davant un model d'aplicació municipal", i adverteix que si s'implanta en una ciutat com València estaria "en desavantatge" respecte a altres espanyoles.

En un comunicat, insisteix que no veu cap necessitat de posar en marxa aquesta figura impositiva, "molt menys si tenim en compte que el sector està encara sumit en la més greu crisi que ha patit en la seua història i que encara queden molts mesos de dificultats per davant".

"Amb unes pèrdues de més de 1.500 milions d'euros que tardarem molts anys a recuperar, ens indigna especialment que es tracte aquest assumpte amb la frivolitat amb la qual es fa: intentant fer populisme i guanyar suports públics insinuant que aquesta taxa turística acabarà amb alguns dels problemes estructurals de la Comunitat Valenciana, com l'habitatge, la sanitat o l'educació", assevera.

I és que, per a HOSBEC, el problema de fons és el finançament autonòmic, una cosa en la qual garanteix que ha secundat i farà costat al govern valencià "en totes les seues reivindicacions".

Al seu judici, la Comunitat Valenciana té una realitat turística que no pot comparar-se amb cap altra: "No és París, ni Barcelona ni Balears, sí un producte molt sensible al preu que es veuria perjudicat de portar avant una mesura com la que han proposat des d'algun dels socis del govern valencià".

"REGNE DE TAIFES"

"No creiem que els municipis governats per PSOE o PP caiguen en aquest regne de taifes que es vol proposar i no posaran en marxa en els seus municipis cap impost addicional", afirma el president de la patronal, Toni Mayor.

El municipi que creu que més clarament podria quedar afectat seria València, ja que adverteix que "amb una taxa se situaria en clar desavantatge competitiu respecte a ciutats amb les quals es bat en els mercats de negocis cada dia: Madrid, Sevilla, Màlaga, Vigo, Bilbao, Saragossa...".

HOSBEC sosté que tots són destins sense taxa que serien triats de manera preferent perquè "tenen iguals o millors connectivitats, iguals o millors instal·lacions i una oferta hotelera summament competitiva". Per tant, en la seua opinió, insinuar si més no una taxa futura en un escenari de previsió de caiguda de més del 20% del mercat MICE (turisme de negocis), "no serà mai una bona estratègia per a la recuperació".

"Entre les comunitats autònomes amb rellevància turística, la Comunitat Valenciana és la que està a la cua, a molta diferència de les quals tenen una major despesa turística", recorda, i demana que tot el que es vaja a recaptar per taxa es pose en mans dels consumidors perquè puguen gastar més en la seua estada turística: "Això és el que fomenta l'ocupació i la generació de riquesa i el que de veritat pot elevar l'aportació del turisme en impostos que ja frega, en l'últim any prepandèmia, 4.000 milions d'euros".

És més, la patronal tem que la taxa turística farà que cresca la comercialització turística irregular d'habitatges que "no pagaran cap impost i que incrementarà l'economia submergida i que agreujarà els problemes d'habitatge per a lloguer de llarga estada del que tant s'està parlant en els últims dies".

Divendres passat, la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments turístics (CEHAT) va advertir que en els centres urbans i zones turístiques de major demanda, la proliferació dels pisos turístics ha significat una caiguda superior al 25% de l'oferta dels habitatges per a llogar, després de detectar una relació directa entre l'increment de preu en aquestes zones i la proliferació d'aquesta mena d'allotjament, "en molts casos, il·legal".

EL 60% A BENIDORM, VALÈNCIA I ALACANT

Segons les estimacions d'HOSBEC, el 60% de la recaptació d'una taxa turística municipal es concentraria en els municipis de Benidorm, València i Alacant. La Comunitat va registrar 30 milions de pernoctacions hoteleres en 2019, de les quals el 60% van tindre lloc entre Benidorm (11,5 milions), València (4,3) i Alacant (2), per davant de Peníscola (1,6) i Gandia (1), d'acord amb les dades de l'INE recaptats per la patronal.

Paral·lelament, recorda que la Comunitat se situa a la cua en ingressos de les comunitats amb potencial turístic, també segons l'INE, ja que per davant estan Andalusia, Balears, Catalunya, Canàries, Madrid i Euskadi.

Arxivat a:

Destacats