De l'horta a la taula: València aposta per la tira de comptar per a potenciar l'alimentació sostenible

L'Ajuntament de València ha aprovat una moció per a declarar la 'tira de comptar' com a Bé d'Interés Cultural

Guardar

Imatge d'un mercat agroalimentari de València
Imatge d'un mercat agroalimentari de València

València ha fet una forta aposta, en els últims anys, pels productes de proximitat, i especialment per l'alimentació sostenible. Per aquest motiu, s'han posat en marxa projectes que afavoreixen la venda directa amb els agricultors, com és el cas de la promoció del que es coneix com a tira de comptar, un espai en el qual la ciutadania pot comprar productes directament provinents de l'horta valenciana.

Aquest és cas dels mercats no sedentaris de venda directa que, amb una periodicitat setmanal, estan tenint lloc en diferents barris i pobles de València. Castellar – l'Oliveral, el Pla del Remei, Malilla i Benimaclet són les zones en les quals, cada dissabte – excepte el de Pla del Remei que són els dimarts – es potencia l'agricultura de proximitat acostant-la als barris de la ciutat. Espais on es facilita la venda directa, millorant la rendibilitat del treball en el camp en suprimir la cadena d'intermediaris; però també acostant l'alimentació sostenible a la ciutadania i fomentant una connexió identitària amb l'horta valenciana.

Ara, València vol fer un pas més i ha aprovat, en el ple d'aquest dijous, una moció per a declarar la tira de comptar com a Bé d'Interés Cultural. El regidor d'Agricultura, Alejandro Ramon, ha defensat aquesta moció, que ha tirat avant amb els vots dels socis del Govern (Compromís i PSPV-PSOE), fent referència als segles d'història de la tira de comptar.

Mercat ecològic
Mercat ecològic

"Aquesta manera en la qual els agricultors venen directament els seus productes va sobreviure fins i tot al Decret de Nova Planta de 1707", ha recordat. Així mateix, l'edil ha volgut assenyalar que "els agricultors que formen part d'aquest sistema paguen impostos, taxes, IVA i IRPF com tots els altres", però a més "aquesta tradició centenària és la millor manera de donar-li oxigen a l'agricultor perquè és la millor, sinó l'única, de poder vendre els seus productes a preus justos".

D'aquesta manera, i davant la posició contrària a aquesta moció en la qual s'han posicionat PP i Ciutadans, Ramon ha apuntat al fet que "ara hi ha un perill que té nom i és candidata: María José Catalá".

Per part seua, tant PP com Cs, han defensat la seua posició al·legant que "la ciutadania té accés a la tira de comptar tots els dies en els mercats municipals i comerços minoristes que adquireixen els seus productes en Mercavalencia, on els agricultors venen directament els seus productes".

La tira de comptar també en el Mercat del Grau de València

Així mateix, cal destacar que la tira de comptar també s'ha introduït en el renovat Mercat del Grau de València, que ja ha procedit a la subhasta de les seues parades i que comptarà amb parades de congelats, d'ultramarins i salaons, de fruites i verdures, dos bars, un espai dedicat a la venda de menjar per a portar, pescateria, xurreria o carnisseria, entre altres, així com dos llocs reservats per a la tira de comptar on es vendran productes frescos cultivats en l'horta, de cultiu recent i de temporada.

Destacats