Hisenda licita la rehabilitació del Palau de Calatayud que permetrà recuperar 3.800 metres quadrats d'ús administratiu i valor cultural

Les obres, que s'estendran al llarg de 3 anys, compten amb un pressupost de 7,5 milions cofinançats amb fons europeus

Guardar

Palau de Calatayud
Palau de Calatayud

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha licitat la rehabilitació del Palau de Calatayud, situat al carrer Micalet, 5 de València, que permetrà recuperar més de 3.800 metres quadrats d'ús administratiu en ple centre històric de la ciutat.

Les obres de rehabilitació, que es desenvoluparan al llarg de tres anys, compten amb un pressupost de 7,5 milions d'euros, cofinançats amb fons europeus del Programa de Recuperació, Transformació i Resiliència (Feder).

"La intervenció permetrà recuperar un edifici representatiu del patrimoni cultural valencià, en el qual s'han tret a la llum molts dels detalls arquitectònics i originals de l'edifici, i disposar, al mateix temps, de més espai útil destinat a serveis administratius", ha assenyalat la directora general de Sector Públic i Patrimoni, Isabel Castelló.

"Es tracta d'una intervenció perfectament alineada amb els objectius de l'Onada de Renovació d'Edificis de la UE, que és una de les prioritats clau del Pacte Verd Europeu", ha afegit Castelló. "Recuperem un element de molt de valor des del punt de vista arquitectònic i cultural i el fem millorant la seua eficiència energètica, avançant en la descarbonització del parc públic immobiliari de la Generalitat".

La reforma posa en valor les restes arqueològiques que s'han trobat durant la realització de les actuacions i rescata les estades principals respectant la seua ornamentació original. En el projecte es busca tant la funcionalitat com l'harmonia entre els usos del patrimoni valencià i la seua recuperació, foment i valorització.

Muro romà

Els treballs arqueològics previs realitzats al Palau de Calataiud van traure a la llum un mur d'època romana que conserva part del seu revestiment de plaques de marbre, possiblement de la pedrera valenciana de Buixcarró.

"Es tracta d'una troballa d'incalculable valor, perquè ens introdueix en l'àmbit dels grans edificis monumentals que envoltaven el Fòrum de Valentia entre els segles I i II", ha explicat Isa Castelló.

Aquest mur, a més, va ser utilitzat al llarg de la història, de manera que es conserva fins al moment una altura superior als 2,25 metres i, sobre ell, es mantenen reformes d'èpoques posteriors que mostren com diferents cultures i civilitzacions van viure en el mateix espai que ha arribat fins als nostres dies.

També es va descobrir una part de la trama urbana antiga, la modificació de la qual en 1800 coincideix amb la construcció de l'actual Casa Vestuari. "S'han verificat les antigues alineacions del carrer Micalet, que provenien de molts segles arrere, i s'ha confirmat que l'antiga línia de façana es troba sota l'actual carrer, de manera que l'anterior era molt més estreta i amb una orientació que coincideix amb la d'altres restes de la ciutat romana de València", ha apuntat la directora general.

A més, en la paret mitgera amb la Casa Vestuari s'ha descobert l'antic mur, que aconsegueix dues plantes d'altura, construït amb la tècnica del tapial i que data del segle XIV. Gràcies al seu gran valor patrimonial i plàstic quedarà finalment visible i integrat en el futur edifici de l'administració autonòmica.

Mosaic Nolla

L'edifique també alberga un dels majors conjunts de paviment Nolla de la Comunitat Valenciana, que ara serà restaurat. Aquestes peces de mosaic, que cobreixen un total de 414 metres quadrats de l'edifici, són un material molt benvolgut per la seua riquesa cromàtica, originals formes i excepcional durabilitat.

En escometre la intervenció per a l'estudi arqueològic del Palau de Calataiud va eixir a la llum tot aquest conjunt. Els sòls revestits de paviment Nolla estaven ocults sota una capa de gres i una altra de sòl laminat, que es van superposar al llarg dels anys. Una vegada retirats aquests dos recobriments, van aparéixer les xicotetes peces de mosaic, que es troben en diferent estat de conservació, encara que la majoria està coberta de la cola emprada per a la instal·lació dels sòls, que ara es retirarà per a rescatar i polir les peces Nolla.

Xicotet oratori i motlures de pa d'or i plata

En el Palau de Catalayud també s'han realitzat tastos en les motlures que decoren les estades. Uns treballs que han revelat que possiblement el material original que les recobria en alguns casos era pa de plata i, en uns altres, pa d'or, si bé el pas del temps fa que pràcticament haja desaparegut. L'objectiu és recuperar aquestes motlures per a poder apreciar el seu aspecte i excel·lència originals.

Les obres de restauració també han tret a la llum l'estructura d'una possible xicoteta capella, amb forma d'oratori recobert de fusta i seda, que havia sigut tapiada i que està situada en un dels despatxos principals, que mira al carrer Micalet i a la plaça de la Verge.

Ubicació privilegiada

El Palau de Calataiud, propietat de la Generalitat, té el seu accés principal al carrer Micalet i ocupa gran part de la poma formada per aquest carrer i les adjacents (carrer Sant Calze i carrer Forn dels Apòstols). La seua situació, prop de la seu de Presidència, de la Vicepresidència primera, de les Corts i de la Conselleria d'Hisenda ho converteixen en un espai òptim per al seu ús administratiu.

El conjunt del Palau de Calataiud, obra de l'arquitecte Juan Luis Calvo Catarineu, mai ha sigut objecte d'una intervenció unitària, sinó d'una suma d'intervencions puntuals de major o menor envergadura. El pas del temps i la deterioració de les instal·lacions va provocar grans mancances de funcionament en l'edifici, sobretot en matèria de seguretat i accessibilitat.

Arxivat a:

Destacats