Grezzi demana al Govern partides per a fer front a la pujada del combustible en el transport públic

L'EMT acumula en el primer trimestre un impacte negatiu de 3,5 milions i la despesa de combustible es dispara un 70% al març

Guardar

Autobús de l'EMT
Autobús de l'EMT

El president de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, Giuseppe Grezzi, ha reiterat la necessitat que el Govern central "actue ja" i aprove partides per a fer front a l'impacte de la pujada del combustible en el transport públic.

En el cas d'EMT, els comptes del primer trimestre de l'any acumulen un impacte negatiu de 3,5 milions d'euros "a causa de l'augment en el consum de matèries primeres i altres materials consumibles de l'entitat", segons ha indicat l'empresa en un comunicat.

Davant aquesta situació, Grezzi ha alertat que el "gran increment" dels preus de l'energia "està provocant sobrecostos que eren impossibles de preveure i que estan llastrant al sector".

En aquest context, ha expressat que resulta "inexplicable" que el Govern central "continue deixant fora de qualsevol mena d'ajuda al transport públic urbà que, a més d'oferir un servei públic essencial a la ciutadania, és clau per a garantir la sostenibilitat de les nostres ciutats".

De fet, la despesa en combustible en EMT, només el mes de març, ha superat el milió d'euros, un 70 per cent més que el mateix mes de 2021. Mancant el tancament del mes d'abril, l'estimació és que el consum de gasolina també supere el milió d'euros.

Aquesta situació està afectant un sector que continua recuperant-se dels efectes de la covid, remarca l'empresa. "Actualment estem al 80% de la demanda que teníem abans de la pandèmia. Són dades positives que evidencien que anem pel bon camí. Però la sostenibilitat econòmica del transport públic no pot dependre exclusivament dels ajuntaments. Necessitem una solució per part del Govern central", ha recordat Grezzi.

MESURES

Des d'EMT s'han pres mesures per a fer front a la situació, com la modificació de l'acord de subministrament de carburant per a permetre subhastes diàries i adjudicar el subministrament a l'operador que oferisca el preu més econòmic.

També s'ha fet una proposta formal a l'Associació de Transports Públics Urbans i Metropolitans (ATUC) perquè s'estudie la possibilitat que les empreses públiques de transport puguen realitzar una compra conjunta en el mercat i obtenir així millors preus.

"Continua sent urgent establir un finançament adequat i just a través d'una llei per a finançar el transport públic", ha defensat Grezzi, al mateix temps que ha ressaltat que Compromís --formació per la qual és regidor--, "juntament amb altres grups, va impulsar una Llei de Finançament del Transport Públic que està a l'espera del seu debat en el Congrés dels Diputats".

Arxivat a:

Destacats