Gómez presenta un projecte perquè València “enlaire definitivament com a ciutat emprenedora i innovadora”

El polígon industrial de Vara de Quart es convertirà en un Districte Innovador

Guardar

IMG-20201222-WA0004
IMG-20201222-WA0004

La regidora de Desenvolupament Urbà i vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, ha anunciat aquest matí mitjançant una roda de premsa telemàtica, una nova estratègia de renovació urbana per a convertir el polígon industrial de Vara de Quart, en un barri tecnològic. L'objectiu, segons ha reconegut Gómez, és aconseguir un espai urbà, integrat a la ciutat, perquè "València enlaire definitivament com a ciutat emprenedora i innovadora".

Des de l'Ajuntament de València, es posarà en marxa un procés de reconversió del polígon Vara de Quart en un Districte Innovador, que "aprofite totes les seues potencialitats i done resposta a les necessitats de la ciutat i de la nova economia del coneixement". Aquest polígon va nàixer en els anys 60 del segle XX i en l'actualitat supera les 59 hectàrees, amb una edificació que s'assenta sobre parcel·les que oscil·len majoritàriament entre 2.000 m2 i 22.000 m2 de superfície.

Amb aquesta iniciativa, València se sumaria a altres ciutats que estan posant en marxa els seus districtes innovadors, com Barcelona, Bilbao o Palma. El districte innovador suposa un espai urbà, integrat a la ciutat, format per un conjunt d'agents que interactuen – institucions, empreses, start-ups, incubadores i acceleradores... - compacte i accessible, tècnicament connectat i basat en la "ciutat 15 minuts", amb habitatges, oficines, comerç, etc.

Línies estratègiques

Aquest projecte compta amb una sèrie de línies estratègiques importants. Es caracteritzarà, per tant, per un ús intensiu del sòl, amb un aprofitament més racional d'aquest, foment a la implantació de nous usos, relacionades amb la innovació (entre altres coses), una requalificació ambiental, en la qual s'engloba una millora de la qualitat mediambiental, i un ús diversificat del sòl amb espais per a noves activitats econòmiques o espais per a viure o treballar.

Altres línies estratègiques del projecte són les infraestructures avançades, que suposaran una incorporació d'un sistema d'Infraestructures i serveis relacionats amb l'energia, les telecomunicacions, l'aigua, els residus i la mobilitat, i la transformació gradual en el temps. Aquesta última implica una coexistència d'activitats existents i emergents o una planificació estratègica i execució d'actuacions públiques motores. Totes aquestes actuacions s'alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Influència en l'ocupació

Els sectors innovadors que generen ús d'alt nivell abasten des de les tecnologies de la informació, l'anomenat sector de les ciències de la vida, la indústria 4.0 (robòtica, intel·ligència artificial, impressió 3D...), les Fin-Tech, indústries culturals i creatives o els relacionats amb la transició energètica. Segons un estudi del professor Enrico Moretti, per cada nova ocupació "high-tech" en una àrea metropolitana, es creen a llarg termini cinc ocupacions locals en el sector serveis. Això vol dir que, la implantació d'un districte innovador, a més de crear llocs de treball qualificats, generaria una demanda en el sector serveis que ajudaria a desestacionalitzar-la, com ocorre amb el turisme.

Segons ha expressat la vicealcaldessa, "aquest és un projecte a mitjà termini. El que volem fer és una revisió de tot el sector, aprovar unes normes transitòries que ens permeten actuar i focalitzar un full de ruta amb empreses i sector privat per a desenvolupar aquest projecte". De moment, diverses empreses, tal com ha dit Gómez, estan interessades a sol·licitar grans bosses de sòl. Encara que, la prioritat del consistori és començar a realitzar estudis urbanístics per a determinar "quants habitatges de protecció pública volem localitzar en la zona".

Com es durà a terme?

Per a posar en marxa aquesta reconversió, s'haurà d'implicar administracions com la Generalitat, institucions com les universitats, als empresaris i als agents socials, així com als veïns i veïnes. El mecanisme consistiria a oferir una major edificabilitat a aquells propietaris que decidisquen canviar l'ús de les seues parcel·les d'industrial a terciari relacionat amb la innovació. En tot cas, no es tracta d'erradicar tots els usos industrials, sinó de segregar aquells menys compatibles amb els usos terciaris.

Així, la zona presenta una sèrie de dificultats a l'hora de reordenar-la, ja que no es tracta de sòl verge. Per tant, l'escenari que planteja l'ajuntament es troba en el mitjà i llarg termini. "Podríem tindre un gran districte innovador per a diversificar el nostre sector productiu de la ciutat i aprofitar les grans potencialitats que té la nostra ciutat en l'àmbit logístic. És un treball a mitjà i llarg termini que requerirà molta faena, però tenim la il·lusió i l'empenyiment per a portar un projecte d'aquestes característiques", ha conclòs Gómez.

Arxivat a:

Destacats