Fuset: "Ser una Smart City ens permetrà predir com serà la mobilitat en un carrer abans de peatonalitzar-lo"

València és ja un referent internacional en Smart City: "estem coordinant un grup de treball internacional amb quasi 20 agències de l'ONU"

Guardar

 El regidor d'Administració Electrònica i Agenda Digital de l'Ajuntament de València, Pere Fuset / Foto: Eva Máñez
El regidor d'Administració Electrònica i Agenda Digital de l'Ajuntament de València, Pere Fuset / Foto: Eva Máñez

Molt ha canviat València en matèria d'Smart City: "vam ser una de les primeres ciutats que va adquirir una plataforma digital de ciutat intel·ligent i, hui dia, podem dir que som un referent internacional, que orienta a altres ciutats del món sobre com traure-li suc a eixa plataforma digital". Una posició líder en aquesta matèria que està fent que València estiga més a prop d'albergar un superhub europeu en el qual s'investigarà i es buscaran solucions de futur per a les Smart Cities des de l'àmbit de la intel·ligència artificial.

De tot això parlem amb el regidor d'Administració Electrònica i Agenda Digital de l'Ajuntament de València, Pere Fuset.

En quin punt estava València en matèria d'Smart City, on està i cap a on avança?

Cal reconéixer que ja fa anys que València va plantar una llavor en el terreny de l'Smart City, sent una de les primeres ciutats que va adquirir una plataforma digital de ciutat intel·ligent. Hem desenvolupat tant això que, hui dia, estem coordinant un grup de treball internacional amb quasi 20 agències de l'ONU, en el qual estem orientant a la resta de ciutats del món sobre com traure-li suc a eixa plataforma digital. Podem dir que, hui dia, som un referent internacional en Smart City.

La col·laboració ciutadana ha augmentat en més d'un 50%, hi ha més consciència de la importància de l'administració electrònica?

Pot ser que siga una qüestió banal, és a dir, no prestem molta atenció en el nostre dia a dia. No obstant això, l'any 2015, només 1 de cada 100 instàncies eren digitals. Hui dia, són 2 de cada 3, estem parlant d'un 66% més. En qüestions com la col·laboració ciutadana, s'ha disparat la participació de persones que, per exemple, fan una foto i comuniquen un banc trencat o un fanal avariat. Així que pot ser que no siguen plenament conscients, però sí que estan fent ús d'aquesta eina digital, i això ens ajuda a gestionar millor, a donar una resposta més ràpida i més eficient. Pensa que en el cas de l'administració electrònica, només en 2022, s'ha aconseguit estalviar 24 milions d'euros a la ciutadania i, per tant, crec que és una inversió que paga la pena fer.

Com facilita el dia a dia?

Des de la presa de decisions quotidianes, com per exemple saber on tens una bici disponible o on aparcar-la, on hi ha una zona de càrrega i descàrrega, un taxi disponible, o saber on poden aparcar les persones amb mobilitat reduïda; fins a qüestions que vindran com comptar amb quasi 200 edificis intel·ligents que permetran fer reserves de pistes de pàdel, sales d'estudi, continguts de valor afegit en museus, mercats que podran vendre els seus productes online... Hi ha infinitat d'aplicacions, però l'important és que és un terreny en el qual València està treballant ja, i que aquesta tecnologia ens permetrà fer prediccions sobre el comportament futur amb què es coneix com a bessons digitals, que ens permetrà conéixer, per exemple, com serà la mobilitat en un carrer abans que la peatonalitzem, fem un carril bici o canviem un sentit. En definitiva, és tecnologia que ens permetrà gestionar millor.

 Pere Fuset, regidor de l'Ajuntament de València / Foto: Eva Máñez
Pere Fuset, regidor de l'Ajuntament de València / Foto: Eva Máñez

També s'està duent a terme la digitalització de llicències per a agilitzar tràmits...

Sí, s'ha fet molt bon treball tècnic en els últims anys per a desembossar un problema que ve de l'època del Partit Popular. Però necessitem la millor tecnologia per a poder ser més eficients i ràpids. Estem digitalitzant centenars de milers de documents de paper per a convertir-los en milions de dades, de manera que això que el paper fa impossible, serà factible i més ràpid gràcies a la digitalització. Això ens permetrà agilitzar la concessió de llicències, però també ser molt més transparents perquè els inversors puguen veure en quines zones i en quins sectors val la pena invertir perquè disposaran d'una informació que hui dia és molt costosa d'obtenir.

A més, València compta ja amb quasi 700 punts wifi...

València és líder en la xarxa europea gratuïta i d'alta velocitat WiFi4EU, que és un projecte europeu amb el qual ja oferim més de 700 punts de connexió per tota la ciutat, plantant-li cara a eixa bretxa digital, perquè hi ha gent que no s'ho pot permetre i, per tant, els facilitem eixe accés a Internet. I no només en espais com a biblioteques, sinó també en parcs, jardins o places. És una estratègia molt intel·ligent que s'està copiant d'altres ciutats europees perquè ens permet saltar-nos la limitació estatal que fa que els wifis públics siguen molt lents. Gràcies a aquest projecte europeu no només podem tindre molts punts, sinó que a més oferim una velocitat 120 vegades més ràpida que la que et permet la legislació espanyola.

Les solucions tecnològiques que en el futur seran normals, es provaran abans a València

Com avança el projecte de transformació de les cabines telefòniques?

És un projecte en el qual l'Ajuntament no pot entrar perquè és una competència estatal, però sí que hem estat pressionant perquè Telefònica retirara les seues cabines. En l'actualitat, ja són poques les que queden a València i ja s'han compromés a retirar les que queden abans de Falles. En tot cas, el que volem aprofitar són eixos espais que deixen disponibles per a, en el mitjà i llarg termini, oferir serveis a la ciutadania, des de punts de recàrrega de mòbil fins a aspectes informatius on la gent puga fer gestions, wifi públic o sensorètica avançada sobre soroll, qualitat de l'aire, etc. En definitiva, unes cabines del segle XXI que requeriran finançament europeu.

 Pere Fuset, regidor de l'Ajuntament de València / Foto: Eva Máñez
 Pere Fuset, regidor de l'Ajuntament de València / Foto: Eva Máñez

València és candidata a acollir un superhub europeu d'Smart City i Intel·ligència Artificial, què suposaria per a la ciutat?

Estem ja molt a prop, i en breu donarem molt bones notícies sobre aquest tema, però la veritat és que ser una referència en Smart City fa que ens isquen amics per tots els costats. I en aquest cas, els partners per a impulsar projectes europeus com aquest, amb el qual la Unió Europea vol fer un laboratori d'experimentació d'Intel·ligència Artificial aplicada a les Smart Cities. Es tracta d'un acord internacional amb universitats i empreses internacionals que convertiran a València en un superhub europeu en el qual s'investigarà i es buscaran solucions de futur per a les Smart Cities des de l'àmbit de la Intel·ligència Artificial. Seran qüestions relatives a la mobilitat, al benestar, a la sostenibilitat... En definitiva, les solucions tecnològiques que en el futur seran normals, es provaran abans a València.

Finalment, treballareu amb la Setmana Santa Marinera per a incorporar aquesta festa a l'app de València...

Sí, treballarem amb la Setmana Santa Marinera perquè la ciutadania dispose de la mateixa informació que les Falles. La intenció és que qualsevol usuari amb el mòbil puga conéixer l'itinerari d'una processó, on visitar les imatges o l'horari de l'autobús per a programar les seues visites. Això ja ho fem amb les Falles on, fins i tot, poden saber on tenen un urinari pròxim, i el que volem és que aquesta tecnologia servisca també per a la segona festa més important de València, com és la Setmana Santa Marinera.

Quantes persones s'han descarregat ja l'app?

Estem parlant de més de 150.000 persones.

Arxivat a:

Destacats