Fins a 2.000 pacients són atesos cada any per epilèpsia a l'Hospital la Fe de València

La Unitat d'Epilèpsia Refractària de la Fe és referència en el Sistema Nacional de Salut (CSUR) des de 2010

Guardar

Quiròfan Neurocirugia de l'Hospital La Fe
Quiròfan Neurocirugia de l'Hospital La Fe

Segons informen des de l'Hospital la Fe de València, fins a 2.000 pacients passen cada any pel centre sanitari a causa de problemes epilèptics. De totes aquestes persones ateses, unes 60 requereixen procediments quirúrgics, a causa, principalment, que les crisis epilèptiques no es poden controlar amb la medicació o altres tractaments. Del total de cirurgies que realitza aquesta Unitat, un 20% són a pacients pediàtrics.

El treball que es porta realitzant des de la Unitat d'Epilèpsia Refractària està reconegut pel Sistema Nacional de Salut (CSUR), on són una referència des de l'any 2010. La realització de tota mena d'intervencions quirúrgiques, amb alt grau de complexitat, que contribueixen a consolidar el programa de la Fe com un dels més capdavanters a Espanya.

Segons les dades recollides per l'hospital, la meitat dels pacients que atén l'any la Unitat de l'Hospital La Fe procedeixen d'altres comunitats autònomes. En ella, s'atén tant patologia d'adult com de xiquet, sent dels pocs centres d'Espanya a intervindre a pacients pediàtrics.

El doctor Vicente Villanueva, cap de la Unitat d'Epilèpsia Refractària de la Fe, destaca que segons les dades de l'últim any "l'ús de termolesión per radiofreqüència amb elèctrodes intracerebrals guiada amb SEEG, s'ha imposat com una de les principals opcions de tractament quirúrgic mínimament invasiu per a pacients amb epilèpsia focal". Així, "prop de 25 pacients s'han beneficiat d'aquest procediment amb un resultat satisfactori en les seues crisis, transcorregut un any i sense presentar seqüeles", afig.

"Es tracta de la implantació d'elèctrodes en la profunditat del cervell que permeten delimitar la zona epileptògena i mitjançant l'aplicació d'energia tèrmica, es pot produir una xicoteta lesió en la zona seleccionada i així impedir la generació de les crisis", explica el doctor Antonio Joaquín Gutiérrez, cap de la Unitat de Neurocirurgia Funcional que al costat de la doctora Rebeca Conde, són els especialistes en Neurocirurgia encarregats de les cirurgies d'epilèpsia.

D'altra banda, la Unitat duu a terme estudis pioners amb fàrmacs en desenvolupament per a l'epilèpsia refractària i participa en diversos estudis amb biomarcadors que afecten el rendiment cognitiu en pacients amb epilèpsia. Aquesta Unitat compta amb un equip multidisciplinari integrat per professionals de Neurologia, Neuropediatria, Neurocirurgia, Neurofisiologia, Radiologia, Medicina Nuclear, Psicologia, Psiquiatria, Anestèsia i Anatomia Patològica. En menor mesura intervenen també Farmàcia, Endocrinologia i Rehabilitació.

Arxivat a:

Destacats