Les Falles de 2022 tindran el pressupost de neteja i recollida de residus més alt de la història: 1,7 milions d'euros

El dispositiu especial, que preveu un augment de 1.215 persones el dia 19, i més de 500 dedicades a la recollida de cendres

Guardar

El vicealcalde i regidor Sergi Campillo en la presentació del dispositiu especial de neteja i recollida de residus per a les Falles 2022 acompanyat pel regidor Carlos Galiana
El vicealcalde i regidor Sergi Campillo en la presentació del dispositiu especial de neteja i recollida de residus per a les Falles 2022 acompanyat pel regidor Carlos Galiana

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha presentat aquest matí el dispositiu especial de neteja i recollida de residus per a les Falles 2022 que, amb un pressupost de més d'1,7 milions d'euros, "és el més alt de la història de l'Ajuntament de València". Acompanyat pel regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, Campillo ha explicat que la dotació de la campanya de neteja i recollida de residus per a enguany suposa un increment del 14,1% respecte a les festes de 2019, les d'abans de la pandèmia i, tal com ha subratllat, "recupera tota la potència d'unes festes pràcticament normals".

El dispositiu inclou, a més, de les tasques de neteja i recollida de residus, una campanya d'educació ambiental i, per primera vegada, la instal·lació i gestió dels urinaris en la via pública per part del servici de gestió sostenible de residus urbans i neteja de l'espai públic. El regidor Carlos Galiana ha agraït la labor del Servici Municipal de Neteja i Recollida de Residus, "que, darrere de la cara visible de la festa als carrers, realitza una labor oculta que és absolutament necessària i fonamental".

El pla especial inclou les labors de retirada i reposició de contenidors en la via pública per a adaptar-se a la instal·lació de monuments i actes fallers (amb un pressupost de 99.338,74 euros); el reforç de neteja i recollida i educació ambiental (que és la partida més àmplia, amb 1.118.694,91 euros); la recollida de les cendres durant la Nit de la Cremà (260.645,34 euros), el reforç de la neteja després de la Cremà (202.358,73 euros) i la instal·lació i gestió dels WC sanitaris els dies 13 al 21 de març (57.923,68 euros).

1.215 persones més el dia 19

Per a realitzar aquestes labors s'ha previst un increment de personal entre els dies 12 i 22 de març. El dispositiu global, ha explicat Sergi Campillo, es compon d'un mínim de 1.112 treballadors i treballadores i un màxim de 1.402, segons els dies. De fet, cada jornada es preveu un augment de personal que oscil·la entre les 303 persones del dia 22 i les 1.215 del dia 19. I dels 1.402 operaris destinats a la Cremà, 511 seran específics per a la recollida de cendra. Junt amb tot això, el dispositiu d'equips mecànics es compon d'un mínim de 73 màquines i un màxim de 403.

A part del reforç a la recollida i neteja entre els dies 12 al 19, les operacions previstes en l'operatiu especial inclouen: la reubicació i reforç de contenidors (es traslladaran entre els dies 4 al 12 de març i, en concloure les festes, es retornaran a les seues ubicacions habituals entre els dies 20 al 24), l'aigualeig i agranada mecànica després de la Cremà (20 al 23 de març), la instal·lació dels urinaris portàtils i les tres campanyes d'educació ambiental (Punts Verds, Ara pots pujar el reciclatge, i les campanyes dirigides a les comissions falleres).

En total, es reubicaran 2.318 contenidors i es retiraran 126. La retirada de plataformes mòbils del Nord de Ciutat Vella comportarà la recuperació del sistema de contenidors durant aquests dies, ha explicat el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, i s'informarà la ciutadania mitjançant cartells explicatius. A més, s'instal·laran 400 parelles de contenidors-papereres al voltant de la plaça de l'Ajuntament i carrers més concorreguts, i s'habilitaran 312 contenidors de 1.000 litres.

Durant els dies festius 13, 19 i 20 de març es reforçarà el servici de recollida domèstica en els dos torns, de dia i de nit, i tots els serveis de càrrega lateral mecànica tindran, a més, un peó per a retirar les bosses que estiguen fora del contenidor. El dispositiu recull també les previsions i equips de neteja després de les mascletaes de la plaça de l'Ajuntament, castells de focs artificials, revetles i mascletaes nocturnes en els barris. Durant els dies previs al dia 12 i després de la setmana fallera es reforçarà la neteja mitjançant agranat manual, mecànic i aigualeig en tres torns. Finalment, durant la matinada del 19 al 20 hi haurà un servei especial de retirada de cendres integrat per 511 persones.

Educació ambiental: el planeta amb pinta fallera

De manera paral·lela, l'operatiu inclou les campanyes dirigides a la població, tant amb cartelleria en el mobiliari urbà, com mitjançant els anomenats Punts Verds d'informació i orientació, i la campanya Ara pots pujar el reciclatge, que enguany, atés que és preceptiu l'ús de la mascareta en la plaça de l'Ajuntament per les aglomeracions que s'hi produeixen a les mascletàs, es trasllada a altres punts de la ciutat.

S'ha elaborat una cartelleria específica per a la campanya mediambiental, que presenta la imatge del planeta, adornat amb mocador i pinta fallera "perquè volem lligar la consciència de la sostenibilitat a la festa", han assenyalat Campillo i Galiana. En aquest sentit, el regidor Galiana ha subratllat que s'han recuperat els gots reciclables que estaven preparats per a les Falles de 2020, per tal de contribuir a reduir els residus. Es repartiran 90.000 gots (recuperant els que no es varen repartir a les Falles 2020 i amb nous amb la imatge de les Falles 2022), i junt amb això, està previst enviar una carta informativa a totes les comissions falleres, així com distribuir la Guia de consells "Falleres i fallers per salvar el món".

El vicealcalde i delegat d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha conclòs la presentació, agraint la col·laboració del personal municipal de Neteja, "especialment dels treballadors i treballadores que són al carrer, així com a la Junta Central Fallera, i a les comissions de Falles per la seua col·laboració".

Destacats