Europa avala els projectes valencians amb més de huit milions d'euros en subvencions

Dels 15 projectes presentats per l’Ajuntament de València, en set s’han concedit ajudes per valor de més de huit milions d’euros

Guardar

Gent passejant per la plaça de l'Ajuntament de València
Gent passejant per la plaça de l'Ajuntament de València
Europa posa el seu focus a la ciutat de València. Si ja ho va fer situant la infraestructura de l'anell ciclista com un referent en mobilitat sostenible, el seu suport continua subvencionant projectes de gran envergadura per a la ciutat – com són, per exemple, les conversions en zona de vianants de les places del centre de València – que segueixen la línia de crear un model de ciutat més eficient, humanitzat i que avance cap a la transició ecològica.D'aquesta manera, si Europa sufragarà quasi el 40% de la reforma de la plaça de Bruges i de la plaça del Mercat, amb una subvenció de 3,2 milions d'euros, també ho farà amb la remodelació de la plaça de la Reina. De fet, la Junta de Govern Local ja ha acceptat la subvenció europea, que ascendeix a 3.350.892,64 euros, i que prové dels fons FEDER. Concretament, de les subvencions a projectes singulars d'entitats locals que afavorisquen el pas a una economia sostenible i baixa en carbó.I és que com bé va assenyalar la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, la Unió Europea considera que aquests projectes "ajuden a combatre el canvi climàtic i mitiguen la petjada de carboni, ja que promouen la conversió en zona de vianants i eliminen el trànsit privat". Un punt de vista que també comparteix el vicealcalde Sergi Campillo perquè, com apunta, "demostra que Europa està en la línia del que està fent l'Ajuntament de València, llevar-li espai al cotxe i donar-li'l al vianant".No obstant això, no són els únics projectes finançats. L'Ajuntament de València ha presentat un total de 15 projectes diferents de les subvencions dels fons FEDER, dels quals set han aconseguit ajudes per valor de 8.973.899,28 euros, mentre que s'està a l'espera de rebre resposta dels altres huit. Sens dubte, unes aportacions econòmiques "que s'estalvien de les arques municipals, i que demostren que aquest govern és eficaç i eficient a l'hora d'obtenir finançament europeu", ha explicat Campillo.Per a l'alcalde de València, Joan Ribó, aquestes subvencions concedides per Europa mostren el suport al "procés de reconquesta de l'espai públic que estem liderant des de l'equip de govern". Així, en el cas de les places del centre de la ciutat, "van patir un estat de colonització pels automòbils que ara revertim, compartint l'espai públic amb les persones, i fent-lo més amable i menys contaminant".

La plaça de la Reina guanya 12.000 metres quadrats per al vianant

El cost total del projecte de remodelació de la plaça de la Reina ascendeix a 8,9 milions d'euros, dels quals quasi el 40% serà finançat per Europa. Així, l'actuació, que ja està en marxa i compta amb un termini d'execució de 12 mesos, consistirà en la instal·lació de pèrgoles, que augmentaran les zones d'ombra, difusors d'aigua, zona de jocs infantils, contenidors soterrats, així com dues fonts per a beure, aparcabicis, quioscos, punts de càrrega i descàrrega i una parada de taxis al carrer de la Mar.Les obres contemplen, a més, la renovació de l'aparcament amb noves rampes d'accés, que desapareixeran del centre de la plaça, i punts de recàrrega elèctrica. Així mateix, se senyalitzarà el traçat de l'antiga muralla romana i es recuperarà la perspectiva visual de la porta barroca de la Catedral de València.L'espai central de la nova plaça es reservarà per a activitats tradicionals, com l'Escuraeta o el mercat extraordinari de Nadal, però també es fomentarà la sociabilització veïnal.La futura plaça de la Reina, juntament amb la plaça del Mercat i la de l'Ajuntament, formaran un eix per als vianants potent al centre de la ciutat, que ha aconseguit captar l'interés de la Unió Europea.
Destacats