La Crida de les Falles 2025 comptarà amb veus valencianes en directe, l'Escolania, un ballet aeri, música i pólvora, en l'espectacle "Despertant els nostres cors" que serà 100% valencià.
La Crida 2025 oferirà este diumenge, 23 de febrer, un gran espectacle multidisciplinari que, sota el títol 'Despertant els nostres cors' donarà la benvinguda a les Falles, com és habitual, des de les Torres dels Serrans. Serà una gran aposta pel talent valencià en un espectacle que comptarà amb la presència en viu de cantants professionals valencians, dansa tradicional, acròbates aeris, pirotècnia, el cor de veus blanques de l'Escolania de la Mare de Déu de la Basílica dels Desemparats, i el grup de folklore valencià Les Folies de Carcaixent, amb integrants de més d'una desena de pobles afectats per les inundacions del passat octubre. "Les de 2025 seran les Falles de la Solidaritat –ha assegurat el regidor de Falles i president de la Junta Central Fallera Santiago Ballester- solidaritat no sols amb les comissions directament afectades per la dana, sinó també amb el conjunt de pobles valencians que patixen les conseqüències d'aquell infaust dia d'octubre".
Ballester ha presentat este dilluns la proposta, acompanyat pels diferents col·lectius artístics que participaran en la convocatòria. Serà, ha subratllat l'edil, "un espectacle amb ADN 100% valencià". La companyia teatral La Fam coordinarà el muntatge, sota la direcció de Sergi Heredia, "un gran engranatge artístic que per guió s'ha titllat de Rapsòdia Fallera –ha explicat el regidor Ballester- un espectacle on el component musical és important però també la dansa... i no en qualsevol format sinó amb el que suposarà, sens dubte, un gran desafiament tècnic i artístic".
El títol de l'espectacle fa referència al pasdoble del mestre Serrano "El Faller", amb lletra del poeta valencià Maximiliano Thous que comença, precisament, amb estos versos, "despertant els nostres cors". De fet, els artistes valencians Lorena Calero i Gonzalo Manglano posaran veu al pasdoble junt amb 30 xiquets de l'Escolania de la Mare de Déu de la Basílica dels Desemparats. I, a més, l'actriu de doblatge valenciana Pilar Martínez posarà, per primera vegada, veu a les emblemàtiques Torres dels Serrans.
Molts han sigut els formats de la Crida des que va ser creada en 1931 i enguany, l'Ajuntament de València i la Junta Central Fallera han realitzat una gran aposta per oferir al públic local, nacional i internacional, un espectacle propi. I, per a això –ha explicat el regidor Ballester- s'ha posat l'accent en la redacció d'una rapsòdia fallera i poètica, amb una potent direcció teatral, musical i artística, amb un guió replet de referències històriques, efemèrides, homenatges i xicotets detalls de l'aixovar cultural i festiu de la ciutat.
Alçar-se davant l'adversitat
'Despertant els nostres cors' és un espectacle dedicat íntegrament a la capacitat del poble valencià d'alçar-se davant l'adversitat. Per això, la vesprada del 23 de febrer sonarà l'himne de les Falles, en esta ocasió amb arranjaments de Kike Soriano, que va compondre el tema "We'll be back to fire" durant la pandèmia de covid, per al qual es va inspirar, precisament, en la partitura del mestre Serrano.
Els cantants Lorena Calero i Gonzalo Mangalno són dos veus reconegudes del panorama nacional i internacional. Lorena Calero (natural de Mislata) ha protagonitzat títols de teatre musical com ara Jesucrist Superstar, Jekyll & Hyde o Els Miserables, a més de recórrer Llatinoamèrica com a corista de la gira de Sabina i Serrat. El pròxim dia 23 farà una parada en les representacions del musical dirigit per Antonio Banderas, Gypsy, a la Gran Via de Madrid, per a participar en la Crida 2025 des de la terrassa superior de les Torres. Li acompanyarà el tenor i compositor valencià Gonzalo Manglano, integrant del quartet Melomans, reconegut amb el Premi al Millor espectacle de Teatre Musical pel seu homenatge a Nino Bravo "Libre". Manglano ha sigut cantant en nombroses òperes, i ha participat en produccions de la Fura dels Baus.
Als dos se'ls sumaran 30 veus blanques de l'Escolania de la Mare de Déu de la Basílica dels Desemparats, sota la batuta del director Luis Garrido, que participen, per primera vegada, en este gran pregó musical. I també ho farà el grup de folklore valencià Les Folies de Carcaixent, amb integrants de més d'una desena de pobles afectats per les inundacions del passat octubre. Tots ells recrearan un viatge en el temps a través de la història de les Falles i de l'art. Donaran vida a fotografies icòniques de la festa i a llenços obra dels Pinazo. L'actuació oferirà un número final d'homenatge al 80 aniversari de l'Ofrena a la Mare de Déu i al 140 aniversari del primer llibret de falla, obra de Bernat i Baldoví.
Ballet aeri i la paraula de les Torres dels Serrans
La representació inclourà també l'actuació de la companyia alacantina Sylphes Aerial Ballet, amb les huit integrants que sobrevolaran al públic de la plaça amb les seues coreografies aèries, en un desafiament tècnic i artístic dissenyat específicament per a la Crida 2025. Este espectacle es complementarà amb la veu de la guardonada actriu de doblatge valenciana Pilar Martínez, (participant en treballs tan mediàtics com "Respira" en Netflix o en la pel·lícula 'La iaia i el foraster'), qui donarà veu a les històriques Torres dels Serrans, i humanitzarà esta construcció medieval centenària que és l'escenari de la Crida. Les paraules de Pilar Martínez estaran inspirades en el discurs que va pronunciar en 1958, després de la riuada del '57, el llavors mantenidor de la Fallera Major de València, el periodista d'Algemesí i director del periòdic d'aquell moment Las Provincias, Martí Domínguez.
"Com veieu, en un moment en el qual està en auge la intel·ligència artificial i en plena era digital, hem volgut apostar per un format on prevalga l'artesanal, el component de les arts escèniques, el teatral i l'artístic. Noms i cognoms, guió, direcció escènica, musical i pirotècnia", ha subratllat Santiago Ballester. Els minuts previs a l'inici de l'espectacle comptaran amb l'actuació de la Banda Simfònica Municipal, des de les 19.00 hores. Els músics i professors de la formació ocuparan un lloc destacat integrat en l'estructura de la tribuna principal i interpretaran els himnes oficials. L'acte conclourà amb la disparada del tradicional castell de focs artificials, enguany a càrrec de la Pirotècnia Peñarroja.
Mesures de seguretat i seguiment audiovisual
La Crida és un gran esdeveniment multitudinari i intergeneracional que, un any més, es blinda al consum d'alcohol i als comportaments incívics. Per a això, des de la Regidoria de Seguretat s'ha dissenyat un operatiu especial que preveu l'habilitació de punts d'entrada en els principals accessos a les Torres, amb presència d'agents de la Policia Local. L'objectiu és que tot el col·lectiu faller, de totes les edats, visca una experiència festiva i amable en esta convocatòria que marca l'inici de la festa.
La Crida podrà seguir-se en directe des del portal de Junta Central Fallera www.tvfallas.com i en el seu canal oficial d'Instagram. També a través del senyal que oferirà la Radiotelevisió Valenciana, RTVV, a la resta mitjans de comunicació.
En acabar l'espectacle, que comptarà amb efectes especials de Pirotècnia Peñarroja situats en plataformes elevades a la plaça dels Furs, començarà la part protocol·lària de la Crida amb els discursos de les Falleres Majors de València, Berta i Lucía, després d'haver rebut les claus de la ciutat de mans de l'alcaldessa, Mª José Catalá. En finalitzar la interpretació dels himnes i el castell de focs artificials, les Falleres Majors de València i les Corts d'Honor oferiran els rams de flors a la Mare de Déu dels Desemparats en la Basílica.