«És única en el món», la campanya de l’Ajuntament de València per a celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna

El vídeo posa en valor l’ús de la llengua pròpia per a garantir la seua pervivència i presència social en un escenari en què la diversitat lingüística ha vingut per a quedar-se

Guardar

Imatge del balcó de l'Ajuntament de València
Imatge del balcó de l'Ajuntament de València

Amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, que se celebra aquest diumenge, 21 de febrer, el Gabinet de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de València llança la campanya «És única en el món». Es tracta d'un vídeo que narra la història, anònima, però compartida, d'uns habitants de València que descobreixen la «visió única en el món» que suposa el valencià dins del quadre multicolor de llengües a la nostra ciutat.

Per a la regidora de l'àrea de Gestió de Recursos, Luisa Notario, "Ser bilingüe és un privilegi i una font d'oportunitats, ja que comporta poder accedir a tota la riquesa cultural que abracen eixes dues llengües, a eixes dues visions del món, per tant afavoreix sense dubte l'empatia i la comprensió de l'altre."

A través de set veus en diferents idiomes (valencià, castellà, romanés, àrab, francés, italià i basc), el vídeo posa en valor l'ús de la llengua pròpia per a garantir la seua pervivència i presència social en un escenari en què la diversitat lingüística ha vingut per a quedar-se. Per això, la història anima a recuperar el valencià com a llengua materna per tal de revertir la interrupció lingüística de famílies que, tot i saber valencià, han deixa't de transmetre'l i usar-lo amb les generacions posteriors. Així mateix, s'encoratja els valencianoparlants a compartir aquesta visió única en el món amb els nous valencians i valencianes que provenen d'altres cultures i racons del planeta. Com mostra la història, mai és tard per a recuperar la llengua i regalar-la; tot comença amb un simple «bon dia!».

"En el Dia Mundial de la Llengua Materna, l'Ajuntament de València llança un missatge molt clar: cuida la nostra llengua materna, perquè és valuosa, fes-la servir, perquè és única." Així ho ha expressat hui Luisa Notario qui ha recordat que "jo mateixa, que tinc el castellà com a llengua materna, estic molt orgullosa de la llengua que em van transmetre els meus pares, i estic profundament agraïda per a haver tingut l'oportunitat d'aprendre el valencià, una llengua que m'estime i que també faig meua".

Aquesta campanya arriba en l'aniversari del Gabinet en xarxes socials. Fa un any, obria les finestres d'Instagram, Youtube i Spotify, que se sumaven a la de Facebook. En aquests 365 dies, ha fet més de 300 publicacions de continguts molt heterogenis amb la finalitat d'estendre el valencià a tots els racons de la ciutat i compartir-lo amb tota la ciutadania: més de 30 llistes de música en Spotify (temàtiques, per moments i per gèneres), una trentena de vídeos sobre literatura en Youtube, recursos educatius per a aprendre valencià d'una manera senzilla i divertida, jocs i passatemps, informació d'interés, campanyes de promoció del valencià i, fins i tot, humor en valencià.

Destacats