Es presenta una guia per a sensibilitzar al cos de bombers sobre el VIH

Guardar

Una persona que viu amb el VIH pot treballar com a bomber o bombera? Existeix risc que puga transmetre el virus o infectar-se en l'acompliment de les seues funcions en salvar vides? Aquests són alguns dels dubtes que desitja contestar la Guia "VIH i Bombers, preguntes i respostes" que han editat de forma digital la Coordinadora Estatal de Bombers de FSC-CCOO, la FELGTB, CESIDA i la Coordinadora Treballant en Positiu amb la finalitat d'oferir informació contrastada científicament per a afavorir l'accés de les persones amb el VIH a llocs de caràcter públic com és el cas del cos de bombers.

La publicació, que està disponible via online, és una iniciativa més de les quals porten realitzant durant els últims anys aquestes organitzacions i institucions per a sensibilitzar i informar sobre la importància d'eradicar l'estigma i la discriminació relacionada amb el VIH en llocs de treball de caràcter públic, especialment en els casos dels cossos i forces de seguretat, l'exèrcit, el cos de bombers i institucions penitenciàries, ja que el desconeixement sobre els avanços que hi ha hagut respecte a la transmissió i al tractament del VIH i l'estigma associat a la malaltia són un greu problema que afronten les persones amb el VIH per a accedir a un lloc de treball.

Mª José Marín, de la FSC-CCOO comenta que la guia pretén aclarir els dubtes que el personal bomber puga tenir sobre el VIH i la sida, les seues vies de transmissió, els beneficis de realitzar-se la prova de detecció del VIH, la possibilitat d'infectar-se del VIH en el desenvolupament de les seues funcions o de seguir treballant com a tal en cas de viure amb el VIH i, finalment, sobre com actuar en el cas que, en l'acompliment de les seues funcions, considere que ha estat exposat a una situació de risc.

A través de la guia, les organitzacions posen l'accent en dos aspectes: el possible risc de contraure el VIH com a conseqüència de les seues actuacions de primers auxilis i rescats concrets i la capacitat d'una persona amb el VIH per a exercir les funcions pròpies d'aquesta professió.

Sobre el primer aspecte, comenta Julio Gómez de la Coordinadora Treballant en Positiu, la guia destaca que si se segueixen les recomanacions de seguretat universals davant qualsevol persona accidentada, independentment de si es coneixen o no les malalties d'aquesta, no existeix cap risc de transmissió del VIH ni d'hepatitis C o una altra malaltia transmissible.

Una altra situació de risc que s'aborda en l'edició es refereix a les burxades accidentals amb agulles abandonades. En aquest cas, les organitzacions insisteixen que el risc és molt baix, llevat que es produïsca immediatament després que s'haja produït el contacte amb la sang amb VIH, ja que el virus sobreviu poc temps fóra de l'organisme. No obstant açò recomanen l'ús de guants de làtex o nitril sota els guants de rescat, com a forma de seguretat universal quan s'està en contacte amb sang.

No obstant açò, malgrat l'escàs risc d'adquirir el VIH en l'acompliment de les seues funcions, en el cas que una bombera o bomber crea que ha sigut exposat a una situació d'alt risc durant l'acompliment de les seues funcions, Jancho Barris de CESIDA recorda que és important sol·licitar l'accés a Profilaxi Post-Exposició (PPE), una estratègia de prevenció en la qual les persones que no tenen el VIH prenen medicaments antirretrovirales després d'una situació de risc amb la finalitat d'evitar la infecció.

Sobre el segon aspecte, la capacitat d'una persona amb el VIH per a exercir el treball com a bombera o bomber, en la guia es posa l'accent que viure amb el VIH no ha de suposar cap impediment per a accedir al cos de bombers o per a continuar treballant com a tal. Concretament, assenyala Loren González de la FELGTB que la infecció pel VIH per si sola no justifica l'exclusió d'aquesta ocupació i que, només en el cas que la infecció done pas a la malaltia, poden existir impediments psicofísics per a limitar a una persona amb el VIH perquè exercisca les seues funcions.

Per a les quatre organitzacions que l'han realitzat, aquesta guia suposa una nova iniciativa en el marc de la relació de col·laboració que porten realitzant des de fa anys amb la finalitat d'acabar amb les discriminacions directes o indirectes que, sense cap justificació científica o legal, tenen les persones amb el VIH per a accedir a algunes ocupacions.

Arxivat a:

Destacats