Es poden tirar petards enguany a València? Quins sí i quins no?

 L'alcalde de València, Joan Ribó, anunciava la setmana passada que estan prohibits, mentre que el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, que sí que es pot

Guardar

petardos_vlc
petardos_vlc

Què seria de les Falles sense els petards? Ahir va arrancar el que, en ocasions normals, haguera sigut la setmana fallera. Enguany, no obstant això, res és com els anteriors. La situació sanitària provocada per la Covid-19 ha impedit per segon any consecutiu la celebració de la festa més preuada pels valencians i valencianes.

El llançament de petards ha estat regulat, tradicionalment, pel Bàndol Faller dictat per l'alcalde de València. A conseqüència de la suspensió de les Falles 2021, el Bàndol no s'ha publicat, per la qual cosa la qüestió sobre si es pot o no es pot tirar petards va quedar en l'aire. És per això que Joan Ribó, l'alcalde de València, va assegurar que enguany "no està permés", ja que "no són unes Falles normals".

No obstant això, el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha corregit a Ribó: "el material pirotècnic que es pot disparar és el de classe 1 i classe 2, és a dir, aquells petards als quals anomenem com a pirotècnia recreativa". En aqueix sentit, Galiana va confirmar que dins d'aquesta classe de petards entren: bombetes, articles de terra amb colors i petards xicotets; tot això mentre no sobrepassen la normativa de contaminació acústica".

QUINS SÓN ELS PETARDS PERMESOS?

Categoria F1: Tots aquells artificis amb una baixa perillositat i un nivell de soroll insignificant destinats a ser usats en zones delimitades, inclosos els artificis de pirotècnia destinats a ser utilitzats dins d'edificis residencials. Per a xiquets de més de 12 anys.

Categoria F2: artificis de pirotècnia de baixa perillositat i baix nivell de sorolls destinats a ser utilitzats a l'aire lliure en zones delimitades. A partir dels 16 anys.

La categoria dels petards està indicada en la caixa que els conté.

D'aqueixa manera, així com ho ha afirmat Carlos Galiana, estan permesos els xinesos, bombetes, papallones, cobres, trons d'impacte baix, fonts, eixides, voladors, àguiles, xiuladors, algun tro gran, fonts xicotetes flaix, fonts mitjanes i grans, alguns tipus de bateries, serpentines, crepitants, bengales sense fum, etc.

QUINS SÓN ELS PETARDS PROHIBITS?

Categoria F3: artificis de pirotècnia de perillositat mitjana destinats a ser utilitzats a l'aire lliure en zones de gran superfície i el nivell de soroll de la qual no siga perjudicial per a la salut humana. Per a majors de 18 anys.

Categoria F4: artificis de pirotècnia d'alta perillositat destinats a l'ús exclusiu per part d'experts, també denominats «artificis de pirotècnia per a ús professional» i el nivell de soroll del qual no siga perjudicial per a la salut humana. En aquesta categoria s'inclouen els objectes d'ús exclusiu per a la fabricació d'artificis de pirotècnia. Per a professionals.

QUINA ÉS LA MULTA PER TIRAR PETARDS NO PERMESOS?

Infringir l'Ordenança Municipal de Protecció contra la Contaminació acústica suposarà sancions, com així ho ha aclarit Galiana. Serà una infracció lleu el "tret de productes pirotècnics fora de les hores, llocs i actes autoritzats", amb sancions de fins a 600 euros. A més, sobrepassar de 6 a 15 dBA els límits establits suposarà una infracció greu amb multes de fins a 6.000 euros.
Destacats