Entra en vigor la nova ORA que incorpora novetats en la zona blava de València

Una de les principals novetats de la nova ORA és la possibilitat de desaparcar el vehicle acumulant els diners no gastats en un moneder

Guardar

Una màquina del servei de l'ORA
Una màquina del servei de l'ORA
Des d'aquest dilluns, 21 de juny, entra en vigor la nova Ordenança Reguladora d'Aparcament (ORA), que es modernitza després de més de 15 anys i incorpora l'última tecnologia en els 195 parquímetres que s'han anat instal·lant per tota la ciutat. Amb pantalla tàctil en diferents idiomes i il·luminació led, els nous parquímetres funcionen, a més, amb energia solar i contribuiran a la recollida d'informació sobre la qualitat de l'aire de la ciutat. I és que com va explicar el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, "hem instal·lat en el 35% dels parquímetres sensors de contaminació".No obstant això, les principals novetats repercutiran en una millora del servei per a les persones usuàries de la zona blava. Així, des de hui no només es permet el pagament amb targeta des del mateix parquímetre – sumant-se al servei que ja oferien les diferents aplicacions – sinó que, a més, s'ofereix la possibilitat de desaparcar el vehicle, guardant la diferència en un moneder. D'aquesta manera, si la persona usuària ha pagat dues hores, però només gasta una, podrà seleccionar l'opció de desaparcar i acumular en un moneder la fracció de diners que no ha emprat per a utilitzar-la la pròxima vegada.Així mateix, amb l'entrada en vigor de la nova ORA, es congelen les tarifes i s'allarga l'horari de pagament d'acord amb la nova ordenança de mobilitat. En aquest sentit, l'horari general serà de 9.00 a 21.00 hores en totes les zones regulades, excepte les que estan situades en els districtes de l'Olivereta, Patraix (excepte Tres Forques), Benimaclet, Rascanya i els barris de l'Amistat, Albors i Camí Fondo, que no tindran regulat l'estacionament el dissabte a la vesprada.Una altra de les novetats que es posen en marxa, tal com ha assenyalat Grezzi, està relacionada amb la vigilància de les zones d'aparcament, ja que al personal habitual s'incorporen quatre vehicles elèctrics amb càmeres, que dotaran al servei de tecnologia més avançada. Finalment, els parquímetres seran de propietat municipal, la qual cosa repercutirà en les arques municipals. "En l'anterior contracta, la ciutat anava pagant eixos parquímetres però, després, eren propietat de l'empresa. Ara mateix, els paguem i amortitzem, però serem propietaris i incorporem així recursos a l'Ajuntament", apuntava el regidor de Mobilitat.

I en un futur, noves zones d'aparcament

La nova ORA arranca amb 5.431 places de zona blava, però des de l'àrea de Mobilitat Sostenible s'estudiaran les peticions de diversos barris de la ciutat per a instaurar les noves zones verdes, que seran d'ús exclusiu per a residents. Entre els barris que ho han sol·licitat estan Russafa, Ciutat Vella, Benimaclet, Cabanyal o l'entorn de la plaça de Bous, entre altres.De moment, no hi ha data d'entrada en vigor. Tanmateix, quan això ocórrega, la zona blava continuarà sent de rotació, amb un màxim de 2 hores; la zona verda estarà destinada només per a persones residents que l'hagen sol·licitat; i, finalment, la zona taronja passarà a ser d'ús mixt – de rotació i per a residents – i s'anirà implantant en funció de les necessitats comercials de cada districte.
Destacats