L'EMT llança el nou bono EMT Refugi, dirigit a les persones sol·licitants de protecció internacional

El dia 20 s'obrirà el termini perquè les persones interessades puguen lliurar la documentació requerida

Guardar

Giuseppe Grezzi, regidor de Mobilitat, aposta per el lema 'Obrim Portes'
Giuseppe Grezzi, regidor de Mobilitat, aposta per el lema 'Obrim Portes'

EMT València ha engegat el nou bono social EMT Refugi, un títol que el seu objectiu és contribuir a afavorir la inclusió social i laboral de les persones sol·licitants de protecció internacional, als qui es facilitarà l'accés al transport públic. A l'hasí explicat aquest dilluns el regidor Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, qui ha subratllat que la iniciativa abunda a fer de l'EMT un servei d'accessibilitat universal que ajude a aconseguir la plena integració de totes les persones, i en aquest cas, a les persones sol·licitants d'asil.

El nou títol ha sigut elaborat des de la Regidoria de Mobilitat Sostenible, amb la col·laboració de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), per la qual cosa ha acompanyat al regidor en la presentació la representant de CEAR Noèlia Montagud. Així mateix, ha intervingut també el dissenyador gràfic Kike Correcher, autor de la imatge del títol. Tal com ha recordat Giuseppe Grezzi, EMT València disposa en l'actualitat de diferents bonos socials dirigits recolzar a les necessitats de mobilitat de les persones que habiten la ciutat, especialment d'aquelles persones en situació de vulnerabilitat social i econòmica. Un d'aquests abonaments és el denominat EMT Amb La teua, dirigit a persones i famílies amb ingressos inferiors a l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples, PREM. Per a accedir a aquest títol, és necessari que la persona estiga empadronada en la ciutat i presentar un certificat de renda o certificat de l'Agència Tributària, entre altres requisits.

Però en moltes ocasions –ha explicat Grezzi- les persones que s'han vist obligades a fugir dels seus països per conflictes bèl·lics o greus violacions dels seus drets més fonamentals tenen dificultats per accedir a aquest bono perquè no poden acreditar les seues manques econòmiques, perquè tenen problemes per a d'accedir a l'empadronament, o perquè no poden obtindre un altre tipus de documentació requerida. "Per això pensem que és necessari que EMT València, com a empresa pública de transport, tinga en compte aquestes vulnerabilitats i permeta la mobilitat també de les persones sol·licitants de protecció internacional en la ciutat", ha explicat el regidor de Mobilitat, qui ha argumentat que aquest nou abonament, EMT Refugi, contribuirà a afavorir la inclusió social i laboral d'aquestes persones que fugen de conflictes bèl·lics o persecució política o ideològica, i són sol·licitants de protecció internacional.

Es tracta d'un títol gratuït (únicament s'han de pagar tres euros per l'expedició de la targeta). Les persones interessades, a més de presentar el resguard de la presentació de sol·licitud de protecció internacional, han de ser residents a València. Però es pot acreditar aquesta situació sense necessitat d'estar empadronat, ha explicat Grezzi; per exemple, amb un certificat del centre de salut o d'escolarització dels seus fills i filles. A més, el títol s'atorgarà únicament a sol·licitants d'asil en situació de desocupació, Finalment, l'edil ha destacat i la documentació es revisarà de manera anual, ja que la condició i reconeixement de la persona sol·licitant va variant amb el temps.

Un títol "de transició"

Una vegada es resolga favorablement la sol·licitud de protecció internacional, les persones beneficiàries no podran renovar aquest bono, perquè podran optar a altres títols socials com la targeta EMT Amb Tu. "Per tant, plantegem aquesta iniciativa com un títol de transició per a les persones que arriben a la nostra ciutat fugint del seu país i de persecució per motius de raça, religió, nacionalitat, opinions polítiques, pertinença a determinat grup social, de gènere o orientació sexual", ha explicat Giuseppe Grezzi, qui ha assenyalat que "mentre que es resol la sol·licitud per les autoritats pertinents, les persones sol·licitants tindran la possibilitat d'obtindre aquest abonament i accedir a un sistema de mobilitat sostenible".

El termini per a sol·licitar cita prèvia s'obrirà el pròxim 20 de març. Es engegarà una campanya informativa en col·laboració amb les diferents entitats que treballen habitualment amb aquest col·lectiu, com és el cas de CEAR, per a facilitar els tràmits. A més, el personal de l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania, OAC, de l'EMT rebrà formació específica per a poder tramitar aquest títol amb tots els coneixements necessaris.

La representant de CEAR, Noèlia Montagud, ha agraït aquesta iniciativa de l'Ajuntament de València que, ha assegurat, "tindrà un impacte molt positiu en la vida de les persones beneficiàries perquè es veuran reconegudes i recolzades, se sentiran benvingudes a la nostra ciutat després de viure situacions difícils i molt perilloses en els seus països d'origen", ha assegurat.

Per la seua banda, el dissenyador Kike Correcher ha explicat que la imatge del nou títol s'ha elaborat amb l'alfabet inspirat en l'utilitzat en els refugis urbans de la Guerra Civil, que ell mateix redibuixà i va completar l'any 2004. L'autor ha mostrat la seua satisfacció pel fet que s'hagen utilitzat aquests caràcters "que en el seu moment van servir per a ajudar i identificar els refugis en situacions d'emergència", i ha expressat que "l'obertura de les portes de l'autobús a les persones sol·licitants d'ajuda és una metàfora de l'obertura de les portes de la ciutat".

Giuseppe Grezzi ha conclòs la presentació subratllant la "importància que des de l'administració es duguen a terme polítiques socials d'integració en coordinació amb les diferents organitzacions i entitats socials"; pel que ha convidat "a altres ajuntaments perquè continuen amb el camí que està emprenent València per a reconéixer aquest dret i facilitar l'accés a tots els col·lectius".

Arxivat a:

Destacats