Els ultres violents del 9 d'Octubre podrien haver actuat i ser jutjats com a grup criminal

En cas de confirmar-se la premeditació i organització de les agressions podrien agreujar-se les possibles penes dels 18 investigats

Guardar

altercados 9 Octubre
altercados 9 Octubre

El jutge del jutjat d'Instrucció número 5 de València, a petició de la Fiscalia de delictes d'Odi, ha sol·licitat a la Policia Nacional que investigue als ultradretans i neonazis que van agredir a participants de la manifestació del 9 d'Octubre en 2017 com a possible grup criminal. En cas de confirmar-se, se sumaria i agreujaria els delictes d'odi pels quals se'ls investiga, tal com ha informat eldiario.es/cv.

Un nombrós grup d'ultres, entre els quals hi havia coneguts de grupuscles d'extrema dreta i neonazi com Espanya 2000 o Yomus, 'van rebentar' la tradicional marxa del 9 d'Octubre de fa dos anys. Enfront dels manifestants, que corejaven consignes a favor del valencià i l'autodeterminació, persones amb banderes d'Espanya -normals, amb el 'bou' o amb la creu cèltica-, van començar amb insults per a, davant la passivitat de la Policia Nacional, perseguir i agredir físicament als manifestants.

D'aquests actes van ser identificats i després encausats 18 ultres. Ara, la majoria de les declaracions dels investigats estan concloses i començarà la ronda de citats i testimonis. Alguns d'ells defensats per l'advocat Juan García Sentandreu, falangista conegut per actes violents durant la Batalla de València que va acabar militant en Vox fins que es va postular com a possible candidat i va ser expulsat.

L'informe demanat pel jutjat es denomina 'pericial d'intel·ligència'. La seua intenció és demostrar o no indicis que els 18 investigats, al costat de la resta d'ultres que van rebentar la manifestació, van planejar i premeditaren les seues actuacions. En cas de confirmar-se, es tractaria d'un nou delicte d'odi que se sumaria als acusats, que es tradueix en penes d'un i cinc anys de presó segons la gravetat. Els acusats, que ja tenen imputats delictes d'odi -perquè les agressions es van realitzar per motius ideològics-, poden així agreujar altres possibles penes.

Segons ha relatat eldiario.es/cv, la setmana passada va declarar davant el jutge un membre de Defenem València, un grup que s'autodenomina "associació cultural" en el qual s'agrupen persones ultradretanes i neonazis. L'acusat es va veure obligat a reconéixer-se en vídeos i fotografies que es van mostrar, en un dels quals va dir "te rajaré el cuello" cap als manifestants amb gest amenaçador.

L'informe servirà, a més de per a determinar si hi ha grup criminal o no, per a saber com es van organitzar més de 100 persones per a realitzar els actes violents. Per mitjans públics, com Twitter o Instagram, diferents persones ja van avisar de la seua "visita", sense concretar, per a rebre al que per a ells són "traïdors catalanistes" del 9 d'Octubre.

Arxivat a:

Destacats