Els pressupostos participatius DecidimVLC tornaran en 2022, però seran bianuals

Els districtes seran l'àrea de referència per als projectes d'inversió que decidisca la ciutadania

Guardar

Gent passejant pel barri del Carme de València
Gent passejant pel barri del Carme de València

S'aveïnen canvis en els pressupostos participatius DecidimVLC. Després de sis edicions en els quals la participació ha anat augmentant any rere any, l'alcalde de València, Joan Ribó, durant el Debat sobre l'Estat de la Ciutat, ha assenyalat que "l'Ajuntament de València mantindrà el seu compromís amb els veïns i veïnes amb l'objectiu que continuen col·laborant i participant en la gestió municipal".

Així i tot, aquest procés de participació ciutadana, que tant d'èxit ha collit, canvia i deixarà de ser anual per a convertir-se en uns pressupostos participatius bianuals. D'aquesta manera, DecidimVLC tornarà en 2022, i no es repetirà la consulta fins a 2024. Com ha assenyalat Ribó, "els districtes seran l'àrea de referència per als projectes d'inversió".

La de 2021 ha sigut, amb diferència, l'edició més participativa. "Fins i tot havent-la iniciat en un escenari de crisi sanitària, la ciutadania ha consolidat aquest procés de participació, apostant per una eina de democràcia directa", explicava la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía. En aquest sentit, 20.600 persones van participar en la votació - un 42% més que en la passada edició - i el nombre de visites que va registrar la plataforma web va ascendir fins a les 225.534, la qual cosa representa un 44% més que l'any passat i un 120% més que en l'última edició de districtes.

Un total de 139 projectes van sorgir d'aquesta última edició de DecidimVLC entre els quals es troba un bulevard que connecte el MuVIM i l'IVAM a Ciutat Vella (75.536 €); el soterrament de contenidors en els barris de Nou Moles, en Malilla i en Jesús (130.000 € en cadascun); el canvi de l'enllumenat en Patraix, Algirós i Benicalap (125.000, 176.988 i 215.668 €); la creació d'un eix verd en l'avinguda Enginyer Manuel Soto (150.000 €); o la creació d'un parc en el solar del carrer Murta de Benimaclet i entre el carrer Peníscola i Portacoeli en Rascanya (250.000 i 280.000 €), entre molts altres.

Altres millores en l'àrea de Participació Ciutadana i Govern Obert

Finalment, l'alcalde de València ha detallat algunes de les accions que s'han dut a terme en aquesta àrea, com l'obertura en la seu electrònica de tots els procediments, mantenint el catàleg; o "s'ha iniciat la tramitació de la contractació de dades obertes per a disposar d'una assistència tècnica per a incorporar la informació provinent de diverses fonts".

Així mateix, s'està millorant l'accessibilitat d'equipaments en diferents Juntes Municipals. D'aquesta manera, està en procés d'execució la demolició i nova construcció del centre cívic de Favara; del centre cívic del Cabanyal, cofinançat amb els Fons Feder; i la rehabilitació del centre cívic d'Aiora. A més, s'ha iniciat el concurs de projectes del centre cívic de Patraix, una de les principals reivindicacions veïnals.

Destacats