Les xifres de l'America's cup: 100 o 150 milions de despeses amb dubtosa tornada

L'alcalde de la capital del Túria, Joan Ribó, es mostra "encantat" que tornara, "però no a qualsevol preu"

Guardar

Imatge de l'America's Cup de València
Imatge de l'America's Cup de València

L'America's Cup no tornarà a València. Excepte gir de guió, la regata internacional de vela més coneguda del món no partirà des de la capital del Túria després que ho fera fa ja més d'una dècada. Els motius són varis. No obstant això, hi ha un que ressalta entre tots els altres: els costos als quals hauria de fer front l'administració pública. Per això, l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, es mostra "encantat" davant la possibilitat que tornara aquesta competició, "però no a qualsevol preu".

L'equip organitzador de les exclusives regates de 2024, el Team New Zealand, ha comunicat a València -dins del procés de negociació per a trobar la seu de la 37a America's Cup, en la qual aquest equip defensarà el seu títol en la competició esportiva- que se centrarà en les ciutats que puguen aportar un suport econòmic en tots els aspectes per a aquesta cita. D'aquesta manera, la decisió sobre la seu definitiva serà presa abans que acabe el mes de març i, a més d'una altra ciutat espanyola, Màlaga, aspiren a albergar la cita Cork (Irlanda) i Jeddab (l'Aràbia Saudita).

Així, els comptes de la Generalitat per a albergar aquest esdeveniment no ixen. Xifren la despesa pública entre 100 i 150 milions d'euros amb un retorn dubtós i incideixen en què el Govern de Nova Zelanda no sembla apostar de nou per organitzar les regates que van tindre lloc en 2021 al seu país amb un sobrecost important.

Un malbaratament de recursos

Una inversió així d'important recorda a grans esdeveniments de temps passats. València va acollir l'America's Cup en les edicions de 2007 i 2010. Doncs bé, hui dia encara s'està pagant un crèdit de 65 milions d'euros per la celebració d'aquest esdeveniment durant aquells anys. A més, el Govern va condonar un altre crèdit de l'ICO de 350 milions d'euros emprat per a la construcció de la nova dàrsena del Port de València, el principal llegat que han deixat les regates a la ciutat.

En les seues últimes declaracions, Joan Ribó, recalca que València "sempre" ha oferit les seues "infraestructures, que són de les millors del món", així com els serveis que pot donar l'Ajuntament, però "els recursos econòmics en aquests moments ens sembla que cal dedicar-los a temes importants". El consistori "no pot malbaratar recursos econòmics" dels quals, a més, "no disposa", apunta Ribó.

L'Ajuntament de València encara pateix els deutes que va deixar el Partit Popular quan governava. Tant és així, que un altre dels megaprojectes, el de la Fórmula 1, "ha suposat una despesa de 89 milions d'euros per als contribuents, la qual cosa implica que, a pesar que es va aconseguir recuperar l'aportació inicial de la Generalitat, el projecte continua sent un forat negre per a les finances valencianes", en paraules del vicepresident Héctor Illueca.

Una "gran oportunitat" perduda

Després de conéixer que València quedaria descartada per a la competició, la portaveu del Grup Municipal Popular, María José Catalá, ha lamentat que "l'esquerra valenciana" de Ximo Puig i Joan Ribó "ni ha sabut ni ha volgut atraure aquesta gran oportunitat per a l'economia de València". "Falta absoluta de gestió i d'interés per la nostra terra", critica la representant 'popular' en un missatge en xarxes socials.

En la mateixa línia s'expressa el portaveu de Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, qui considera que "els valencians perden una altra oportunitat de dinamitzar la ciutat". "Ribó, una vegada més, no ha apostat per València i Màlaga serà la ciutat espanyola que optarà a celebrar l'esdeveniment", ha afirmat Giner, qui ha recordat que la postura del seu grup "sempre ha estat a favor de la celebració d'aquesta competició esportiva a València", assenyala.

"Lamentem que València haja sigut descartada per culpa de la falta de suport, ja que és una ciutat que ja està vinculada al segell de Copa Amèrica i que té les condicions adequades per a celebrar aquest esdeveniment esportiu", agrega Giner en un comunicat.

Destacats