Els monuments fallers comencen a eixir als carrers per a celebrar unes festes marcades per les restriccions

Aquesta setmana, Sanitat es reunirà amb el món faller per a perfilar aquells actes que puguen dur-se a terme

Guardar

planta-fallas
planta-fallas
Arranquen els preparatius per a les Falles de 2021. A partir d'aquest dilluns, els monuments fallers ja poden ocupar els carrers de València, amb l'objectiu de tindre'l tot preparat per a la plantà. I és que de l'1 al 5 de setembre, la ciutat acollirà unes festes atípiques, en les quals "caldrà renunciar a molts actes" – assenyalava la consellera de Sanitat – i que, a més, estaran marcades per les restriccions que entren demà en vigor, i es mantindran fins al pròxim 6 de setembre.D'aquesta manera, i amb l'objectiu de perfilar tota la setmana fallera, la Conselleria de Sanitat es reunirà, aquesta setmana, amb representants del món faller, l'Ajuntament de València i Junta Central Fallera per a concretar les condicions i determinar quins actes podran dur-se a terme i quins no. Així, com ja va avançar la consellera Ana Barceló, "alguns esdeveniments hauran de celebrar-se en un horari diferent de l'habitual, mentre que uns altres hauran de cancel·lar-se".En aquesta línia, ja hi ha actes que han caigut de la programació, com la Cavalcada del Ninot o mascletaes massives. No obstant això, sí que es permetrà el tret d'alguns castells o mascletaes descentralitzades per a evitar aglomeracions, així com l'Ofrena les condicions de la qual es concretaran en la reunió d'aquesta setmana "per a donar-li totes les garanties". "Els actes que es puguen dur a terme se celebraran amb la màxima seguretat per a projectar una imatge a l'exterior de responsabilitat, així com de la capacitat de la ciutat de València de tancar el cicle faller amb la protecció de la salut dels valencians", ha destacat la consellera.Així mateix, en la reunió d'aquesta setmana també s'abordarà si és possible la realització de cercaviles, ja que, de moment, estan prohibides.

LA MEDITADORA TORNA A la PLAÇA

El ja icònic cap de la meditadora de la falla municipal de l'Ajuntament de València de la qual només es va cremar el cos a porta tancada en 2020, eixirà del taller el dimarts 25 i se situarà en una part de la plaça que s'acordarà aquest dijous en una reunió amb el consistori, previsiblement uns metres més endavant d'on va estar l'any passat.Es cremarà tot el cap, de muscles cap amunt inclosa la coleta, per al que els artistes fallers Manolo Martín i José Ramón Espuig --responsables de la peça al costat del dissenyador Escif-- col·locaran un cavallet de tres metres d'altura.Aquesta falla, amb el nom 'Aço també passarà', incloïa diversos elements que estaven repartits per la plaça de l'Ajuntament i que finalment es col·locaran al voltant del cap.La incògnita és si la cremà de la meditadora serà de nou a porta tancada, alguna cosa que Espuig rebutja perquè creu que hauria de congregar a públic en la plaça, sempre que ho permeta Sanitat.

Les restriccions

El president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciava, aquest dissabte, les noves restriccions que es mantindran en vigor fins després de Falles. D'aquesta manera, el toc de queda es mantindrà des de la una de la matinada fins a les 06.00 hores; mentre que els casals fallers es regiran per les mateixes mesures que s'apliquen en l'hostaleria.Aquestes mesures s'implementaran en aquelles ciutats en les quals estiga vigent la limitació de la mobilitat nocturna, com és el cas de la ciutat de València. D'aquesta manera, a l'interior dels casals i carpes no podrà habilitar-se un servei de barra i les persones hauran d'estar assegudes en taules separades d'un màxim de deu integrants.

València prorroga les ajudes

L'Ajuntament de València ja ha confirmat que mantindrà en 2022 les ajudes directes als artistes fallers i als sectors tradicionals relacionats amb les festes de la ciutat. El consistori utilitzarà recursos propis per a continuar ajudant a un sector econòmic de gran importància per a la ciutat que s'ha vist afectat per la pandèmia del coronavirus.Així mateix, s'activarà una sèrie de bonificacions i ajudes perquè els artistes fallers s'instal·len a la Ciutat de l'Artista Faller i puguen contribuir a revitalitzar així aquest espai artesanal situat dins de la ciutat de València. "A més d'eixes ajudes directes que mantindrem, també col·laborarem en la revitalització de la Ciutat de l'Artista Faller. Juntament amb les ajudes que rebran els artistes fallers, hi haurà una bonificació extra per a tots aquells artistes fallers que siguen a la Ciutat de l'Artista Faller i aquells artistes que vulguen vindre a llogar o a comprar. Tots ells tindran bonificacions a l'hora d'establir-se en aquest polígon industrial artesà".
Destacats