Els millors pesebres per a visitar a València

Tota la informació sobre els pesebres de València 2019 que no et pots perdre aquest Nadal

Guardar

belen-creu-i-mislata-3
belen-creu-i-mislata-3

Amb l'arribada de desembre, és qüestió de dies que puguem començar a veure en diferents punts de la ciutat tots els pesebres nadalencs que es col·loquen cada any per València. Tots els pesebres de València en 2019 tenen el seu encant, des del Pesebre artístic que es col·loca a l'Ajuntament, el Pesebre de grandària real de la Plaça de la Reina, o l'espectacular Pesebre de l'Associació de Betlenistes de València, en Nou Centre. No voldràs perdre't ni un pesebre de la ruta pels Pesebres de València.

Pesebre de grandària natural en la Plaça de la Reina

Per quart any consecutiu, en la Plaça de la Reina s'instal·la el Betlem oficial de l'Ajuntament. Aquesta localització converteix el Pesebre de la Plaça de la Reina en un dels pesebres amb més afluència de la ciutat, al costat del qual es troba dins de l'Ajuntament. Es podrà visitar en la cèntrica plaça des del 5 de desembre fins al 7 de gener.

Aquest pesebre ha sigut fabricat i donat pel Gremi d'Artistes Fallers, que van optar per recrear l'escena del pesebre a grandària real, amb els Reis Majos, els pastors, i l'àngel anunciador. Es pot visitar de manera gratuïta, ja que es troba a l'aire lliure, al costat del mercat d'artesania nadalenc que també estarà obert durant aquests dies de desembre i principis de gener.

Pesebre artístic en el Saló de Cristall de l'Ajuntament

Es tracta del pesebre que ja porta cinc anys exhibint-se en el Saló de Cristall de l'Ajuntament de València, realitzat per l'Associació de Betlenistes de la ciutat. Es col·loca cada any a principis de desembre i pot visitar-se fins al 4 de gener. De dilluns a divendres, es pot visitar de 8.30 a 14 hores entre setmana, i els caps de setmana nadalencs roman obert fins a les 19.30. No obstant això, l'horari varia segons el dia, sobretot quan s'acosten els grans dies de Nadal. El 24 i el 31 de desembre, es podrà visitar només de 10 a 14 i els dies 25 de desembre i 1 de gener roman tancat.

valencia_navidadEl pesebre de l'Ajuntament conté un total de 300 figures humanes i 250 animals, ocupant més de 40 metres quadrats, amb construccions populars i tradicionals. Algunes de les seues peces són úniques, d'escultors de primer nivell en l'àmbit dels pesebres, com els valencians Enrique Villagrasa i Quique Garcés. Es tracta d'una iniciativa del consistori, a través de Cultura Festiva, amb la intenció de commemorar la festa nadalenca i construcció artesanal, amb escenes en el riu, en el poblat o l'anunciació als pastors.

El Pesebre del Saló de Cristall també es pot visitar de manera gratuïta i, per la seua localització, en visitar-ho pots aprofitar per a prendre part en la resta d'activitats nadalenques que se celebren en la plaça de l'Ajuntament, com la pista de patinatge, el trenet o el carrusel.

Pesebre Monumental de Nuevo Centro

També creat per l'Associació de Betlenistes de València, es troba en Nuevo Centro el Betlem Monumental, ocupant un total de 42 metres quadrats. Es col·loca cada any en la carpa exterior del centre comercial, i és un dels primers pesebres a poder-se visitar, ja que està obert des de finals de novembre.

Aquest Pesebre monumental reflecteix la vida quotidiana de fa més de 2000 anys, amb les grans escenes com el naixement de Jesús, l'anunciació als pastors o la fugida a Egipte. Algunes de les figures més destacades són la sénia que proveeix al poble d'aigua, l'àngel anunciat el naixement de Déu o la gran cavalcada dels Reis d'Orient. Construït amb suro i escaiola, quan amb quasi 400 figures i una gran varietat d'elements que aporten al realisme de les escenes. Roman obert des del passat 22 de novembre fins al 5 de gener de 2020, amb horari de 10 del matí a 21 hores. Els dies 24 i 31 de novembre, es tancarà una hora abans, a les 20 hores.

Per part seua, el centre comercial ofereix també altres activitats nadalenques, incloent-hi una xicoteta pista de patinatge, un recorregut en trenet o visites dels Reis Mags i Papà Noel perquè els més xiquets es faça una foto.

Pesebre del Mercat Central

També el Mercat Central de València s'ha unit a la tradició i, des de 2018, col·loca el seu propi pesebre fabricat pels propis venedors del mercat. Aquest Pesebre nadalenc s'inaugurarà aquesta setmana i es podrà gaudir de manera gratuïta fins al dia de Reis baix en la cúpula principal de Mercat. L'horari de visita és el mateix que el del Mercat, des de les 7 del matí fins a les 15 hores.

Un equip de venedors i venedores del Mercat Central han treballat per a poder col·locar aquest Pesebre, incloent-hi elements nous com la cascada, plantes i palmeres, el Palau d'Herodes o un Naixement en una gruta més gran que l'antic Pesebre que decorava el Mercat.

Com no podia ser d'una altra forma, en aquest Betlem s'ha tingut especial atenció als espais que recorre la ciutadania, com és el Mercat Tradicional. Els productes que es venen han sigut reproduïts en versions diminutes de fruites, verdures o carns, així com productes artesanals o teles. Es pretén aconseguir dinamitzar el Mercat Central, que més visitants es passen per ell i facen algunes de les seues compres per als sopars i menjars nadalencs en els seus llocs.

Pesebre vertical de Sant Nicolás

En ple centre històric se situa la parròquia de Sant Nicolás de Bari de València, on cada Nadal també es col·loca un naixement d'allò més especial. Es pot visitar una mica més tard: a partir del 23 de desembre, al carrer Cavallers, número 35.

El més especial d'aquest Pesebre, és la seua espectacular altura, que arriba als cinc metres i mig. Compta amb més de 100 figures humanes realitzades per l'autor Pedro Ródenas, fetes amb suro blanc i massilla, amb la utilització de vegetació natural i artificial per a la decoració. Per a donar més perspectiva, les figures són de diferents grandàries tant de 20, 24, 29 i 16 centímetres. Per la seua dimensió i disposició, és un pesebre únic que val la pena visitar.

És visitable durant l'horari de visites culturals a la basílica, tots els dies excepte els dilluns. De dimarts a divendres, obri de 10.30 a 21 hores; els dissabtes de 10.30 a 19.30 i els diumenges des de les 11.30 a les 21 hores.

Pesebre Napolità en el Museu Nacional de Ceràmica

El Museu Nacional de Ceràmica també té el seu propi Belén, que data del segle XVIII. També amb visites gratuïtes, es pot veure des del 8 de desembre fins al 2 de febrer de 2020, quasi un mes després del dia de Reyes, per a poder allargar una mica més l'esperit nadalenc. El museu, situat al carrer Poeta Querol número 2, compta amb una sala pròpia per a albergar aquest pesebre, la Sala del Betlem Napolità, en la planta baixa al costat de la Sala de Carrosses.

Compta amb un total de 29 figures de diferents grandàries, de 10 a 40 centímetres, realitzats per diferents escultors napolitans. Compta amb set animals, catorze pastors, dos àngels, i els protagonistes: la Verge, el Xiquet Jesús, San José i els tres reis mags. Les figures són de filferro recobert d'estopa, amb ulls de vidre i vestits de teixits de l'època. Els teixits van ser confeccionats en la Real Fàbrica de Teixits, fundada per Carles III prop de Nàpols.

L'horari de visita d'aquest Betlem coincideix amb l'obertura del museu, de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i de 16 a 20. Els diumenges només obri als matins i els dilluns roman tancat, a més dels dies 24, 25, 31 de desembre i 1 de gener. Per part seua, el Museu de Ceràmica realitzar el taller "Un pesebre en el museu", dirigida a un públic familiar, per a acostar als més xicotets a aquest pesebre i a la resta del museu. Seran els dissabtes des del 14 de desembre al 4 de gener a les 18 hores. També els diumenges 15, 22 i 29 de desembre a les 11 hores; i el dijous 26 de desembre a les 18 hores.

Destacats