Els llibrets de les falles reivindiquen el paper social i cultural de la festa a València

Galiana: "Quan les falles es cremen quedaran aquests llibrets, que ens explicaran i explicaran el que van anar les falles d'enguany"

Guardar

El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, acompanyat de les Falleres Majors de València 2022, Carmen Martín i Nerea López i les seues Corts d'Honor
El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, acompanyat de les Falleres Majors de València 2022, Carmen Martín i Nerea López i les seues Corts d'Honor

El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, acompanyat de les Falleres Majors de València 2022, Carmen Martín i Nerea López i les seues Corts d'Honor, ha presidit l'acte de presentació del Llibret de les Falles Municipals 2022. El de la falla major es titula "Protegix allò que estimes", i és una reflexió dedicada a l'emergència climàtica i la preservació de la biosfera. La infantil, titulada Saps qui soc TAMBÉ?, fa un recorregut per personatges de la història de la ciutat.

Durant l'acte, Galiana ha reivindicat la paraula escrita en una societat marcada per les imatges: "Són importants els llibrets de falla perquè quan tot això acabe, quan cremem les dues falles, el que tindrem, a més de milers de fotografies i vídeos, serà uns llibrets que a través de la paraula ens explicaran que anaven les falles, per què es van construir i en quin moment estàvem".

Falla municipal

La falla municipal ens interpel·la directament amb una qüestió que la pandèmia ha posat damunt la taula de manera peremptòria: l'emergència climàtica i la necessitat d'abordar el nostre compromís amb la preservació de la biosfera. Mitjançant el canal comunicatiu que brinden les falles, i en concret des d'aquest llibret, la poeta Alba Fluixà, les escriptores Isabel Puig, Maria Josep Picó i Lucía Márquez, fan una reflexió crítica sobre un tema tan necessari per a garantir no sols el futur de les falles, sinó el de tota la humanitat.

Protegix el que vols, el famós lema de Jacques Cousteau, primer investigador a llançar un missatge de SOS per a alertar sobre la deterioració del planeta, és el títol d'esta falla, que és un homenatge al compromís que tots hem d'assumir amb el món que ens envolta.

En definitiva, el llibret, és un fidel reflex de la crítica i sàtira social que han plasmat l'artista faller Alejandro Santaelulalia i l'artista urbà Antonio Segura (DULK) en el monument faller municipal, instal·lat en la plaça de l'Ajuntament

Falla Infantil municipal

La falla infantil municipal d'enguany s'ha plantejat com una segona edició de la falla de 2020, que no va poder veure complit el ritual de la cremà fins a setembre del 2021. Si la primera es titulava Saps qui soc!, la d'esta edició ha evolucionat a Saps qui soc TAMBÉ?. Esta falla suposa una adaptació o continuació de l'anterior falla, i servix com a metàfora per a descriure i demostrar com les falles han sigut capaces d'adaptar-se a esta nova situació que ha suposat la pandèmia en les nostres vides.

Els artistes fallers José Luis Ceballos i Francisco Sanabria, en este nou lliurament, ens conviden a viatjar per la història de la nostra ciutat de la mà d'alguns dels protagonistes de la seua història, veïnes, veïns representatius, il·lustres i populars, nascuts a València o fills adoptius, que van tindre un paper destacat en la història de la ciutat.

Els textos són a càrrec de Josep Antoni Fluixà, qui ha aconseguit condensar la biografia i aportació de cadascun dels personatges que protagonitzen la falla d'enguany. Personatges històrics com l'últim rei musulmà, Zayan, o l'escriptor Vicente Blasco Ibáñez; artistes com l'escultor Mariano Benlliure; uns altres que van millorar la vida de les persones a través de la ciència, com Pilar Mateo o Ana Lluch; estudiosos, descobridors, artistes, poetes i persones que van posar el seu gra d'arena per al desenvolupament social i històric de València.

Destacats