El voluntariat de Creu Roja detecta més de 160 incidències en el Parc Natural de l'Albufera al mes de juliol

Guardar

Balance Albufera2
Balance Albufera2

El voluntariat de Creu Roja Espanyola ha detectat 161 incidències en el Parc Natural de l’Albufera durant el mes de juliol. És el balanç del primer mes des de la posada en marxa del projecte mediambiental desenvolupat conjuntament per l’Ajuntament de València i Creu Roja per a protegir el paratge, d’alt valor biològic, científic, paisatgístic i pedagògic.

Del total d’incidències, 23 van ser de caràcter urgent i necessitaren intervenció immediata, coordinada sempre amb l’Oficina Tècnica del Parc Natural i els guardes forestals. Entre estes figura el fum per la crema de restoll el cap de setmana del 30 i 31 de juliol, problemes sanitaris propis o de persones en l’entorn, incidents violents, tancaments i cadenes o hamaques penjades. A pesar de tot, la majoria d’incidències contribuïxen al manteniment del Parc. Es tracta, fonamentalment, de presència de caravanes, animals domèstics, defectes en cartells, senyals i passarel·les d’accés, entre altres.

El Parc Natural de l’Albufera de València presenta gran afluència de visitants durant tot l’any, però especialment als mesos d’estiu. Este fet influïx en el nombre d’incidències registrades per Creu Roja al juliol, ja que la majoria es concentra en la zona del poliesportiu del Saler fins al tallafoc de la Rambla. La labor del voluntariat també consistix en la recollida d’enquestes als usuaris de l’entorn, en les quals han anat arreplegant suggeriments per als banys públics, servicis de neteja o regulació del trànsit.

Creu Roja Espanyola va iniciar al juliol este nou projecte per a contribuir, al costat de l’Ajuntament de València, en el manteniment i la defensa d’un dels parcs naturals periurbans més importants d’Europa. L’objectiu és implicar la societat valenciana amb la preservació del medi ambient, potenciar el voluntariat socioambiental i aprofundir en el coneixement de la biodiversitat del Parc col·laborant amb els treballs d’investigació.

Durant el mes de juliol hi ha participat un total de 116 voluntaris i voluntàries de la institució, fonamentalment de la capital, però també procedents de diverses assemblees locals de la província. La seua missió és detectar negligències o incidències en la zona, dissuadir els visitants de comportaments o accions adverses per a la flora o fauna, controlar els accessos a zones restringides i revisar tanques i accessos. Fins al 18 de setembre i durant els caps de setmana més càlids de l’any, més d’un centenar de persones voluntàries contribuïxen a la prevenció d’incendis en este singular paratge de València.

Les eixides del voluntariat tenen lloc cada dissabte i diumenge en torns de matí i vesprada. Com a novetat, la institució ha posat en marxa un protocol d’incorporació de voluntaris en què participen en un torn o diversos, d’acord amb la disponibilitat. Es tracta d’una manera àgil d’oferir participació a ciutadans valencians i implicar-los en esta labor mediambiental.

Destacats