El sector pirotècnic es concentra davant el perill d'una imminent ruina

A través de l'associació Piroval, han fet coincidir la manifestació amb motiu de la data de la primera mascletá

Guardar

manifestacion_pirotecnicos
manifestacion_pirotecnicos

El mateix dia en què hauria d'haver començat el calendari de les mascletaes, hui 1 de març, el sector pirotècnic de la Comunitat Valenciana, a través de Piroval, s'ha concentrat en la plaça de l'Ajuntament de València per a protestar per la situació que travessa el sector. L'evolució de la pandèmia va obligar a cancel·lar per segon any consecutiu les Falles (enguany seran virtuals),  la qual cosa ha suposat que aquests professionals es troben en una situació econòmica delicada.

Aproximadament, uns 200 professionals s'han reunit hui les portes de l'Ajuntament de València per a deixar clares les necessitats d'un sector que necessita ajudes urgents. En un manifest conjunt s'ha recalcat la necessitat de reactivar el sector, poder celebrar espectacles pirotècnics amb mesures de seguretat i que se'ls ajude amb les despeses fixes tan necessàries en aquesta indústria.

Si bé fa uns mesos van eixir al carrer els indumentaristes, orfebres i seders, són ara els professionals de la pólvora els que reclamen ajudes. En la pancarta més destacada es podia llegir: "Pirotècnia, cultura i tradició, en perill d'extinció". Altres assistents portaven pancartes com "la pirotècnia és segura", "Volem treballar" i lemes com a "Pirotècnia SOS".

Com han explicat a través del manifest, "fins al dia de la data, excepte reunions simbòliques mancades de contingut per part de l'Ajuntament de València, no s'ha aconseguit per part del sector, mantenir cap reunió productiva amb l'administració, ni posar en marxa taules de treball que permeten, sobre la base de la nostra experiència, establir les bases de la nova pirotècnia que haurà de nàixer quan tota aquesta situació sanitària acabe". Afigen que, per part de la Generalitat, "no hem rebut ni tan sols contestació a les contínues peticions de reunions i això no ens ho mereixem".

El fet que haja coincidit la concentració amb el dia 1 de març, jornada en la qual habitualment comencen les mascletaes, no és cap casualitat. El sector ha volgut visibilitzar així la denúncia d'una professió que des de l'11 de març de l'any passat ha vist reduïda a la mínima expressió la seua activitat, ja que, no va haver-hi ni Falles ni festes populars. L'acte ha finalitzat amb una traca per a posar el punt final de manera simbòlica.

A la concentració han acudit màxims representants de les diferents empreses i col·lectius pirotècnics com Ricardo Caballer, Voro Armengol, d'Europlá o Reyes Martí, de la pirotècnica de Borriana.

Destacats