El sector de l'hostaleria torna a plantar-se en una asseguda a les portes del Palau de la Generalitat

La Coordinadora Empresarial de l'Oci i l'Hostaleria reclama un pla de desescalada que incloga la injecció de 500 milions d'euros més per al sector dins del Pla Resistir

Guardar

IMG-20210211-WA0005
IMG-20210211-WA0005

Hostalers de la província Alacant, Castelló i València han tornat a plantar-se, davant el Palau de la Generalitat, per a demanar la reobertura dels seus negocis i l'ampliació de la partida del Pla Resistir amb 500 milions d'euros per a un sector que acumula 11 mesos de restriccions i tancaments.

Així de contundents s'han mostrat, a colp de casseroles i cartells en mà, en un acte asseguda convocat per la Coordinadora Empresarial d'Oci i Hostaleria de la Comunitat Valenciana (CEOH), després de conéixer, de nou, a través dels mitjans de comunicació i "a colp de titulars" la intenció d'ampliar el termini del tancament.

Així mateix, les associacions i empreses que formen part de la CEOH han reclamat la convocatòria, amb caràcter urgent, d'una taula de treball, prèviament a la pròxima reunió del Consell i, en paral·lel, a la convocatòria de la Comissió Interdepartamental, que tindrà lloc aquesta vesprada i que, necessàriament, ha de comptar amb les propostes de les pimes hoteleres abans d'adoptar decisions tan dràstiques.

En ella, ha assegurat el seu president, Lalo Díez, haurien d'actualitzar-se les mesures vigents en aquests moments, així com analitzar totes les alternatives per a abordar la reobertura de les pimes de l'hostaleria i recuperar la progressiva normalitat de l'activitat, en funció de l'evolució de la malaltia i des de l'estret coneixement de la viabilitat de les empreses i del seu funcionament. D'aquesta manera, "s'evitarien les mesures improvisades, de les quals hem sigut testimonis i víctimes fins ara, i no han fet més que aguditzar la desesperació i drama econòmic de les pimes i la destrucció de llocs de treball", ha subratllat.

Sobre aquest tema, ha incidit en què ha arribat el moment de posar en marxa un 'Pla de Desescalada' que permeta planificar l'activitat de les pimes, durant els pròxims mesos, i que supere la permanent fugida cap avant i la gestió curtterminista del Consell "si volem salvar al 7% del PIB valencià i protegir gran part de la indústria més important de la Comunitat, com és el turisme".

Un pla, ha remarcat, que, alhora, agilite i culmine la distribució de les ajudes econòmiques del Pla Resistir, "almoina per a les pimes", i siga capaç de posar en marxa una segona fase d'aquestes ajudes, a partir dels fons europeus, amb una partida de 500 milions d'euros per a salvar a les prop de 35.000 empreses d'oci, hostaleria i espectacles de la Comunitat Valenciana.

En definitiva, ha assenyalat Díez, des del Consell "han de garantir la recuperació de l'activitat de les nostres empreses; i això també passa perquè el citat pla incloga tota mena d'avanços científics i sanitaris en el sector, incorporant sistemes de purificació creuada i ventilació, la gestió dels aforaments i ampliació de l'espai públic destinat a les terrasses, la utilització de test ràpids o la posada en marxa de campanyes per a recuperar la confiança dels clients".

En aquest context, ha volgut deixar clar que, "parlem d'un sector compromés amb la crisi sanitària i amb el diàleg i necessària col·laboració amb l'administració, tal com s'ha vingut demostrat". Però això, ha postil·lat, "no resta un àpex a la nostra justa reclamació de formar part de la presa de decisions, ja que fins hui ens hem convertit en els acusats, jutjats i condemnats per part del Consell".

Sobre aquest tema, ha reiterat que, fins hui, no existeix cap mena d'evidència científica que justifique l'adopció de mesures restrictives centrades en l'oci i l'hostaleria, com posa de manifest la desigual incidència de l'epidèmia en les diferents comunitats autònomes, que adopten mesures completament diferents en relació amb l'activitat del sector, o les dades del mateix Ministeri de sanitat que indiquen que només un 2% dels contagis es donen en l'hostaleria. Així ho ha reconegut, també, el Tribunal de Justícia del País Basc, que acaba d'anul·lar les mesures de tancament adoptades pel govern basc i que amenaça d'estendre's per tota Espanya.

Amb la mateixa contundència, Díez ha recalcat que des de la Coordinadora "reclamem que no es tornen a prendre decisions que afecten el nostre sector a curt, mitjà i llarg termini sense comptar amb els representants de l'oci i l'hostaleria de la Comunitat Valenciana". En aquest sentit, ha assegurat que "resulta de vital importància que se'ns consulte, de manera prèvia, i es treballe, de manera coordinada, per a no posar en marxa mesures, que fins i tot buscant fer costat a l'hostaleria, poden perjudicar-la, pel més que comprovat desconeixement del sector per part de l'administració pública".

Destacats