El "rifirrafe" del PSPV i Compromís sobre el PAI de Benimaclet agafa força per "falta de consens" i "unilateralisme"

Els socialistes diuen que el comunicat de Compromís "només diu coses falses" i la formació de Ribó denuncia "l'unilateralisme de Gómez i la falta de diàleg"

Guardar

gomez-ribo
gomez-ribo

Davant la decisió "unilateral de Sandra Gómez", com a responsable del Grup Socialista a l'Ajuntament de València, "de no consensuar amb Compromís i el veïnat la gestió del PAI de Benimaclet, l'Executiva de Compromís per València vol manifestar el següent", així començava el comunicat rebut per part de la coalició valencianista a aquest periòdic ahir dimarts. No obstant això, els socialistes de la ciutat de València no tardaren a manifestar la seua posició, al que expliquen que "els socialistes rebutgen un model elitista sense dotacions públiques, però amb adossats de luxe", deixant a entendre que aquest era el model de Compromís.

Compromís veu un Rialto trencat, sense diàleg ni consens

Ens sorprén molt negativament l'actitud dels nostres socis de govern, que just després de la reunió de coordinació de govern, han abandonat una negociació i han fet un anunci unilateral que no havien manifestat en la reunió en un tema fonamental per a la ciutat com és el PAI de Benimaclet", manifestava la coalició valencianista. D'aquesta manera, les línies estratègiques dels taronja explicava que:
  • Considerem aquest comportament d'una gran irresponsabilitat política i pensem que s'ha posat en dubte la governança.
  • Per això considerem que cal tornar al marc del govern del Rialto, que vetla per arribar a acords de manera honesta i treballada sempre que es parteix de posicions diferents, mirant sempre pel bé de la ciutat, alguna cosa que Sandra Gómez en nom del PSPV ha decidit trencar unilateralment.
  • Que el posicionament de Compromís per València sempre ha estat i serà la governança des de l'honestedat, la coherència i comptant amb la ciutadania. En concret sobre la qüestió urbanística, el posicionament ha girat sempre sobre els següents punts:
•Model de transició Horta-Ciutat•Diàleg amb el veïnat i convocar una taula de participació•Gestió directa del PAI, mai per part d'una empresa constructora•Reducció de l'edificabilitat•Concentració de l'edificabilitat en els laterals•Respecte a les actuals zones d'horta productiva

La formació taronja valora "de manera especialment negativa" l'exclusió del diàleg amb el veïnat del barri de Benimaclet en la decisió de com ha de ser el PAI que presenta el grup socialista, ja que "l'urbanisme ha de ser una eina al servei de la ciutadania, sobretot d'aquella sobre la qual es fan les accions". De la mateixa manera, la coalició valora "molt negativament la cessió davant els interessos d'una empresa constructora per part del grup socialista en la no reducció de l'edificabilitat, en contra del que demanen els col·lectius veïnals i el Grup municipal de Compromís" i així, de manera "molt negativa", valoren els de Ribó "la decisió unilateral de no optar a la gestió directa del PAI tal com recull l'article 113.1 de la LOTUP".

Per tot això, Compromís es compromet a continuar treballant del costat de la ciutadania per a arribar a un desenvolupament urbà consensuat, proposa el retorn al diàleg i consens dins del govern del Rialto, que la gestió del PAI siga pública, fent de l'urbanisme d'aquesta ciutat una eina per a millorar la vida de les persones que viuen en ella i, des de Compromís per València instem la convocatòria de manera urgent de la comissió de seguiment del pacte del Rialto.

Els socialistes "sorpresos" per "totes les falsedats" de Compromís

El portaveu dels socialistes de la ciutat de València, Borja Sanjuán, ha manifestat el rebuig de la seua formació a un model de desenvolupament per a Benimaclet que "deixa sense dotacions les públiques als veïns i veïnes" perquè es basa en "un model elitista de xalets de luxe" i "indemnitzacions milionàries per a les constructores a costa dels diners públics".

Així mateix, Sanjuán ha manifestat "sorpresa" davant el comunicat de Compromís perquè "tot el que diu és fals". "Entenem que és per desconeixement, perquè no creiem que hi haja "mala fe", ha assenyalat i ha instat els regidors de la formació taronja a "informar el seu partit sobre totes les reunions que s'han mantingut sobre aquest tema perquè s'ha tractat en el si del govern i tenim documentació que l'acredita".

Ha advertit que "si existeix un problema de comunicació entre Joan Ribó i Compromís, esperem que aquesta falta de compressió no posen en risc l'estabilitat del Rialto". "Hi ha una diferència de model en el qual els socialistes aportem per un barri amb dotacions i habitatge públic i Compromís aposta per adossats per a uns pocs", ha remarcat i ha reiterat que aquesta discrepància s'ha de resoldre prevalent l'interés general que com defensem els socialistes".

Igualment, ha assenyalat que la "inadmissió del PAI i el repartiment de competències respecten el pacte del Rialto" i els ha emplaçat al fet que es fixen "més en aquelles competències que ells gestionen perquè el problema no està ací. En aquest sentit ha recordat que "l'única decisió unilateral va ser regalar al BBVA 32 milions d'euros dels romanents a amortitzar el deute bancari" pel que ha assenyalat que està podrida la decisió de "convocar la comissió de seguiment per a tractar perquè els diners que podria haver-se destinat a actuar contra la COVID i ajudar, per exemple a l'hostaleria i a les famílies, se li va lliurar a un banc".

Sanjuán ha valorat "la valentia" de la vicealcaldessa de València i responsable de l'àrea de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, en signar la resolució d'inadmissió del PAI que ha presentat una constructora per a Benimaclet. Ha recordat que gràcies a aquesta decisió adoptada per Gómez, "el futur del barri el decidirà l'Ajuntament de València".

Ha ressaltat que gràcies als nous criteris aprovats per Urbanisme, "aquest futur serà el d'un Benimaclet 15', un ecobarri amb dotacions públiques i que garantisca el parc d'habitatge públic i siga per a totes les seues veïnes i veïns".

"No podem compartir un model de residencials de piscina i gimnàs, ni una urbanització a l'estil de Santa Bàrbara, amb xalets adossats a mig milió d'euros que són inaccessibles per a la majoria i molt menys si és a costa de robar-li les dotacions a les veïnes i veïns del barri", ha exposat. En aquest sentit, ha insistit que des d'"una òptica progressista ningú pot entendre que Benimaclet es convertisca en una urbanització privada".

Per això, ha animat a Compromís a "ser valent i defensar els interessos de la majoria de veïnes i veïns que volen dotacions públiques, que volen la seua escoleta, el seu parc o el camp de futbol per a l'Sporting de Benimaclet, i tenir garantit l'accés a l'habitatge". "Han de ser valents enfront dels interessos dels qui plantegen una altra manera de privatitzar el barri", ha afirmat.

ribo_pai_benimaclet

A més, ha incidit en què Compromís "no pot portar el debat a un espai perillós, ja que regalar els diners públics a una constructora en indemnitzacions és una cosa que l'Ajuntament no es pot permetre, davant l'emergència social i econòmica a la qual ens enfrontem".

"És inconcebible que algú puga estar pensant a agafar els diners dels valencians i les valencianes per a regalar-l'hi en indemnitzacions a una constructora i condemnar a la paràlisi a un barri", ha advertit i ha considerat que aquesta actitud "era més pròpia de l'etapa del PP".

Sanjuán ha assegurat que per als socialistes és "inacceptable que Benimaclet es quede sense un gran parc, sense escoleta, sense el camp de futbol de l'Sporting de Benimaclet o l'habitatge públic que tant necessiten les famílies treballadores, especialment les persones més joves".

El portaveu socialista ha advertit que un model que "roba dotacions públiques no pot ser el dels socialistes ni el de cap altre partit d'esquerres i molt menys si va acompanyat que regalem en indemnitzacions els diners de tots". "No acceptarem un model elitista de xalets per a qui puga pagar-lo i regalar en indemnitzacions els diners públics a les constructores", ha conclòs.

Destacats