El PSPV demana "més implicació" a l'Església per a eliminar vestigis franquistes

Guardar

02 Iglesia de la Santa Cruz-1 Guerra Civil
02 Iglesia de la Santa Cruz-1 Guerra Civil

El PSPV-PSOE de la província de València ha demanat "més implicació" a l'Església Catòlica en "la reparació de la memòria per a acabar amb imatges que representen una etapa negra d'odi i intolerància", mitjançant l'eliminació de vestigis del franquisme.

El responsable de Memòria Històrica de la Comissió Executiva Provincial, Matías Alonso, ha apuntat que existeixen escuts franquistes situats en dependències eclesiàstiques, com el de la plaça Emilio Meléndez (barri de Patraix) o els frescos de l'altar major de l'Església de la Santa Cruz, en la plaça del Carmen.

"En aquest últim cas apareix representat el mateix Franco al costat de grans figures històriques, com a representant del poder terrenal, al costat d'altres sants i figures del poder celestial", ha afegit mitjançant un comunicat.

D'altra banda, la secretària provincial, Mercedes Caballero, ha mostrat el seu suport al Ministeri de Defensa per la seua iniciativa de retirar els tres últims escuts franquistes situats en llocs destacats de les casernes de la Guàrdia Civil, situats a la ciutat de València. Concretament es tracta de les dependències de Patraix, Cantarranas i Benimaclet.

Aquesta iniciativa s'ha materialitzat després d'anys de contactes i reivindicacions de la secretaria de Memòria Històrica de la CEP, juntament amb la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana.

Caballero ha valorat les actuacions del Govern per a vetllar pel compliment de la Llei de Memòria Històrica. "Es tracta d'una norma de gran valor per al conjunt del socialisme i l'esquerra del nostre país i el nostre Govern ha demostrat no sols que té voluntat política, també que destina tots els recursos al seu abast la seua aplicació", ha assegurat.

La dirigent provincial ha indicat: "Des de la CEP fa anys que treballem en la reparació de la memòria, però aquest treball ha de continuar impulsant més accions per a fiscalitzar cadascun dels vestigis que tenim inventariats a la província amb l'objectiu d'erradicar els emblemes de l'odi als nostres carrers".

Per part seua, Alonso ha destacat que gràcies al suport de les institucions s'ha aconseguit "eliminar després de més de 15 anys els símbols que presidien les casernes de la ciutat". Alonso ha recordat que, malgrat la important del Ministeri, "encara queda pendent la supressió de centenars de vestigis que estan repartits per tota la ciutat".

Entre ells, el responsable de Memòria de la CEP ha citat la placa del grup Antonio Rueda, situada en la zona de Tres Forques, centenars de plaques franquistes de l'Institut de l'Habitatge, amén dels situats en dependències eclesiàstiques.

Destacats