El projecte 'Can de la mano' porta l'alegria a la unitat d'Oncologia Pediàtrica de la Fe

Aquest projecte solidari s’estendrà tant als xiquets amb lesions medul·lars, com als ingressats en psiquiatria infantil

Guardar

fase piloto
fase piloto

La unitat d'Oncologia Pediàtrica de l'hospital La Fe de València acollia la fase pilot del projecte de voluntariat 'Can de la mano', un projecte que s'ha proposat alegrar la vida de tots els xiquets ingressats. I que, a més, ha sigut impulsat i desenvolupat pels professionals d'aquest hospital.

Per això, set voluntaris, treballadors de l'Hospital La Fe, van incloure als seus gossos, ensinistrats prèviament per un expert, en aquest projecte, amb l'objectiu no solament de fer una mica més amé el temps d'hospitalització, sinó també per a ajudar a alleujar l'ansietat que, a voltes, pateixen aquests xiquets.

I és que els beneficis que els produeix la visites d'estos animals és immediata, tant per als xiquets, com per als pares. Trencar la monotonia de l'ingrés, tenir l'oportunitat d'eixir de l'habitació per a trobar-se amb el gos que han escollit, passejar i jugar amb aquests simpàtics animals els proporciona un augment d'emocions positives, alhora que se senten més segurs, il·lusionats i especials.

La idea d'este projecte va sorgir quan una adolescent va haver d'enfrontar-se al seu reingrés en l'hospital, el que li va provocar un dur colp emocional. En aquell moment, li van oferir passar una estona amb el gos d'un dels metges. L'experiència va ser tan satisfactòria que van decidir estendre aquesta iniciativa a la resta de xiquets ingressats.

Van començar a demanar voluntaris, que van cedir als seus gossos perquè foren ensinistrats. Una vegada va estar tot preparat, van crear una pàgina web i una aplicació informàtica amb aquestes set mascotes i, així, van començar a realitzar-se les primeres adopcions virtuals. Els facultatius que fan el seguiment clínic dels xicotets, acorden els dies de visita, i faciliten la trobada entre tots dos.

L'èxit del projecte 'Can de la mano' ha sigut tan gran que, prompte, s'estendrà entre els xiquets amb lesions medul·lars o ingressats en la unitat infantil de psiquiatria.

Ensinistrament dels gossos participants en el projecte

Perquè un gos puga ser inclòs en 'Can de la mano' han hagut de seguir un estricte ensinistrament de sis mesos, així com una fase de familiarització amb el centre hospitalari. Tot aquest procés a càrrec de l 'ensinistrador  i educador, Víctor Caballero, que col·labora en el projecte de forma voluntària.

A més, els gossos participants han de ser dòcils i tranquils, han d'haver-se criat i socialitzat en un entorn familiar i, per descomptat, no han de mostrar signes d'agressivitat o comportaments dominants.

Per la seua banda, la veterinària de l'Hospital La Fe, la Dra. Immaculada Cerrada, és l'encarregada de realitzar tots els controls veterinaris i analítiques necessàries per a certificar que aquests animals poden estar presents en les instal·lacions de l'hospital.

Hospital Universitari La Fe de València

D'acord amb les dades del 2015, la Fe atén 4.378 ingressos infantils, amb una estada mitjana de 6,1 dies.

Concretament, en la unitat d'Oncologia Pediàtrica, on s'ha realitzat la fase pilot d'aquest projecte, l'estada mitjana es troba al voltant de 6 dies en més del 25% dels casos i, aproximadament, 15 dies per al 7,4% dels ingressos.

Arxivat a:

Destacats