El Ple reitera el seu suport als artistes fallers i acorda sol·licitar ajudes econòmiques al Govern de l'Estat per a conservar aquest ofici artesà

El consistori també es reafirma "com a abolicionista de la prostitució"

Guardar

Ple de setembre a l'Ajuntament de València
Ple de setembre a l'Ajuntament de València

El Ple de l'Ajuntament ha acordat hui, amb el vot favorable de tots els grups polítics amb representació municipal a excepció de Vox, la proposta de sol·licitar al Govern de l'Estat ajudes econòmiques per als artistes fallers "amb l'objectiu de conservar este ofici artesà, tan afectat per la crisi de la Covid". Esta moció "inclou un reconeixement i posa en valor el singular art de les Falles, declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco", segons consta en el text aprovat. El Ple també ha avalat, amb caràcter urgent, i una proposta contra l'explotació sexual i el tràfic de dones, xiquets i xiquetes.

Segons esta moció, presentada pel grup municipal socialista, "la prostitució i l'explotació sexual de les dones i xiquetes són formes de violència i, com a tals, suposen un obstacle a la igualtat entre dones i homes. Són causa i conseqüència de la desigualtat entre dones i homes i perpetua la idea que el cos de les dones i les xiquetes està en venda". Per esta raó, i amb el suport de tot l'equip de govern, el Ple ha ratificat i reafirmat la declaració de 2019, "en la qual València es va declarar 'ciutat abolicionista de la prostitució' perquè defensa un model social que lluite per la desaparició de les causes que obliguen les dones a prostituir-se, per ser incompatible amb el model social proposat d'igualtat, de respecte a la dignitat de les persones, i de defensa dels drets humans de les dones".

D'altra banda, en el torn de mocions, a més de la proposta de sol·licitar ajudes econòmiques al Ministeri de Cultura per als artistes fallers, defensada en l'Hemicicle pel grup municipal de Ciutadans, i aprovada amb l'esmena "in voce" del govern municipal que ha proposat ampliar la petició al Govern estatal, en el Ple també s'han debatut, conjuntament, altres dues peticions de l'oposició relacionades amb les falles, que finalment no s'han admés. Des del grup municipal popular s'ha sol·licitat que l'Ajuntament inste al diputat nacional Joan Baldoví "perquè es retracte de manera pública de les seues declaracions sobre la sàtira fallera". En la mateixa línia, des de Ciutadans, s'ha requerit "el suport incondicional i reconeixement d'un dels elements més característics de l'essència de les Falles".

Seguretat i convivència

La seguretat i la convivència als barris també ha sigut objecte d'un dels debats plenaris, suscitat per tres mocions proposades pels grups de l'oposició i debatudes conjuntament. En elles s'ha reclamat "solucions urgents davant els problemes de seguretat i convivència que estan patint nombrosos barris i poblacions de València". Els populars també han sol·licitat la destitució del regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano. Estes mocions han sigut rebutjades.

Prèviament a este debat ha intervingut, en representació de la plataforma veïnal del barri de Penya-roja, Fernando Argente i Christine Nicole, els qui han manifestat "la situació de perill que viuen aquelles persones que reclamen descans en el barri del Cabanyal, que no és un cas aïllat".

En matèria econòmica, el Ple ha rebutjat la moció presentada pel grup municipal del PP que sol·licitava una modificació de l'Ordenança reguladora de l'Impost de Béns immobles (IBI) amb la finalitat que s'apliquen diferents rebaixes fiscals, així com un canvi en l'Ordenança reguladora de la taxa d'ocupació de terrenys d'ús públic per taules i cadires amb ús lucratiu, "amb la finalitat de suspendre-la de manera definitiva". El text d'esta proposta també assenyala la modificació de l'Impost sobre l'Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, a fi d'aplicar una bonificació del 95% per als casos d'herència, i la no aplicació de l'Impost o Taxa Turística a la Comunitat Valenciana.

Finalment, el grup municipal Vox ha plantejat en el Ple altres dues propostes que no han rebut suport: la d'establir una pla de creació d'aparcaments de caràcter públic en totes les noves actuacions urbanístiques que s'escometen "amb capacitat suficient per a duplicar el nombre de places que s'han destruït en els últims anys", i la d'adequar els recursos humans i tècnics dels centres de serveis municipals de Servicis Socials "per a escometre una acció integral i una gestió eficient".

Destacats