El Ple demana una reforma urgent de la LLei d'Arrendaments

Guardar

pleno
pleno

L'Ajuntament de València es dirigirà al govern de l'Estat per a demanar una reforma legal amb caràcter d'urgència de la Llei d'Arrendaments Urbans amb l'objectiu de protegir als inquilins i inquilines, d'acord amb la moció aprovada en el Ple del mes de març. En la part final de la sessió plenària s'ha acordat igualment estudiar totes les vies possibles, dins del marc legal, per al manteniment de les ocupacions dels treballadors i les treballadores de les tres escoles infantils que el pròxim curs passaran a ser de gestió directa i s'ha rebutjat una moció del Grup Popular sobre contractació de policies locals amb caràcter interí.

María Oliver, com a regidora de Vivenda, ha defensat la moció subscrita pels portaveus dels grups que formen part del Govern de la Nau. En la seua intervenció ha analitzat "el creixent i indiscriminat augment dels lloguers com a conseqüència d'una Llei d'Arrendaments Urbans que ha desprotegit als inquilins". Ha parlat de "bambolla de lloguers" propiciada pel nou marc legal, "una situació que es dóna perquè s'ha permés el canvi d'una llei Estatal i en la qual, com sempre, paga el més feble".

Oliver ha assenyalat que "l'oferta de lloguer en la ciutat s'ha reduït quasi un 60% en tres anys", al mateix temps que es produïa un augment generalitzat dels preus que ha tingut com a conseqüències l'expulsió de veïns en alguns barris, "amb un efecte dominó en altres barris". La regidora s'ha referit a propostes de la moció tals com allargar la durada dels contractes de tres a cinc anys, establir una limitació a l'augment dels preus entre contracte i contracte, lligar els augments del lloguer a l'IPC i l'establiment de preus de referència, declarar zones saturades o fomentar la creació d'un parc d'habitatge social. Tot açò partint de la reforma del marc legal estatal que estableix la Llei d'Arrendaments Urbans.

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha dit "no entendre bé la moció, que no té peus ni cap", i ha preguntat pels plans de construcció d'habitatges socials. "València necessita un parc públic d'habitatges", ha dit abans de criticar la falta de mesures per part del Govern de la Nau. "No han fet absolutament res per a resoldre un problema en el qual tots coincidim".

Alfonso Novo, del grup Popular, ha afirmat que "aquesta moció certifica el fracàs del tripartit en matèria d'habitatge", abans de referir-se a alguns aspectes inclosos en els programes electorals dels partits del Govern de la Nau. "Després d'anys sense haver fet res en matèria de vivenda social, ara resulta que tota la culpa la té la Llei d'Arrendaments Urbans. Els qui han de construir habitatges socials són la Generalitat i l'Ajuntament, encara que calga regular l'oferta i la demanda per a evitar els abusos".

Finalment, les propostes d'acord incloses en la moció han tirat endavant amb els vots dels regidors del Govern de la Nau i el pronunciament en contra dels regidors i regidores de ciutadans i Grup Popular.

ESCOLES INFANTILS

Les escoles infantils municipals i els empleats i empleades que treballen en les escoles infantils municipals han sigut els protagonistes del debat suscitat amb motiu de la moció presentada pel regidor del Grup Popular, Cristóbal Grau, que finalment ha decaigut amb la presentació d'una proposta alternativa per part de la regidora d'educació, María Oliver, perquè l'Ajuntament "estudie totes les vies possibles per al manteniment de les ocupacions de les i els treballadors de les escoles infantils assumides en gestió directa dins del marc legal existent". Aquesta proposta ha sigut aprovada pel Govern de la Nau i s'han abstingut els representants dels dos grups de l'Oposició.

En el debat previ, Cristóbal Grau ha criticat la gestió directa de tres escoles infantils i ha expressat la seua preocupació pels treballadors i treballadors d'eixos centres. S'ha referit, en el cas d'altres sis escoles municipals que ixen a concurs, a "plecs de condicions aprovats a corre-cuita", abans de "demanar la subrogació del personal tant de les de gestió directa com de gestió indirecta" i sol·licitar que "s'estudien fórmules com les empleades en les Escoles Esportives Municipals o la reversió de l'Hospital de la Ribera".

Fernando Giner, del Grup Ciutadans, ha aprofitat la seua intervenció per a avançar que la seua política en aquest àmbit de l'educació és "xec escolar universal", al mateix temps que preguntava al Grup Popular "què els va portar a crear aquestes escoles infantils?"

María Oliver, per la seua banda, ha assenyalat que el Govern de la Nau es va trobar "unes escoles infantils municipals de gestió indirecta que tenien els preus més alts en els seus respectius barris, amb fugida d'alumnes, queixes sobre les tarifes i obligació de contractar el servici de menjador". S'ha preguntat "per què tan poques i tan cares?".

Ha afegit que amb la proposta del Govern de la Nau per a les escoles infantils municipals, a excepció de la de Pinedo, que ja és de gestió directa, "abaixem els preus de totes, directes o indirectes, i assumim la gestió directa que en les circumstàncies actuals permeten assumir".

Quant a la petició de Cristóbal Grau respecte als treballadors d'eixes tres escoles ha manifestat que "no és un tema senzill, i per açò hem demanat informe als habilitats per a actuar conforme a llei".

POLICIES LOCALS

"L'Ajuntament de València i el govern de la Nau aposten per la convocatòria de places i ocupacions regulars i no donarà suport a la moció sobre prestació puntual i interina. No compartim eixa necessitat i creiem que la figura de l'interí no és la figura adequada per a la policia local", ha respost la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato a la proposta del Grup Popular per a instar al Consell de la Generalitat "perquè acorde amb caràcter d'urgència, l'elaboració, presentació i aprovació de les iniciatives legals necessàries que permeten a l'Ajuntament de València i a la resta de municipis de la Comunitat Valenciana comptar amb els efectius suficients que garantisquen la seguretat ciutadana en l'època estival i en els pròxims períodes de celebració de festes populars en les nostres pedanies i barris de la ciutat"

Aquesta moció, que no ha tirat endavant malgrat el suport del grup municipal Ciutadans, ha sigut defensada pel regidor Alberto Mendoza, mentre que María Jiménez, de Ciutadans, ha expressat el suport del seu grup i també el suport a Menguzzato en la seua sol·licitud que el govern Central destine a València més agents de la Policia Nacional.

METROPOL

Finalment el Ple ha rebutjat la urgència, i per tant no s'ha debatut, una moció presentada per Narcíso Estellés, regidor de Ciutadans, sobre l'enderrocament de l'antic cinema Metropol. Alfonso Novo, del Grup Popular, ha argumentat que la urgència "està en funció de si s'enderrocarà o no", i Carlos Galiana, en nom del Govern de la Nau, ha afirmat que la moció "no és urgent i és oportunista. Han vist el periòdic i volen introduir el debat hui ací".

Arxivat a:

Destacats