El Ple actualitza l'Ordenança d'Aparcaments i acorda redactar el nou reglament de l'EMT

Guardar

pleno
pleno

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat hui, definitivament i amb l'abstenció dels grups de l'oposició, l'Ordenança d'Aparcaments que regularà els estacionaments fora de la via pública, és a dir, als garatges i altres espais reservats en edificis i subsòls per a bicicletes, turismes, autobusos i camions. Es tracta, tal com ha explicat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, d'un document que adapta a la realitat actual» la normativa vigent, que data de 1994. Entre les novetats que contempla destaca l'augment de les dimensions de les places, de l'amplària dels carrils de circulació i el nombre d'estacionaments per a bicicletes.

En el debat previ a aquest acord, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha criticat alguns aspectes d'aquesta nova normativa que, segons ha destacat, «té més en compte les necessitats de ciclistes que de les persones amb mobilitat reduïda».

El regidor de Giuseppe Grezzi ha aclarit que el document municipal «ha tingut en compte els canvis que ha experimentat la ciutat en matèria de mobilitat, i s'ha adaptat a les lleis que fomenten l'ús de la bicicleta i reserven un percentatge de places d'aparcament per a aquests vehicles sense perjudicar cap altre col·lectiu».

Aquesta Ordenança d'Aparcaments entrarà en vigor una vegada transcorregut el termini de 15 dies hàbils a comptar des de la publicació en el Butlletí Oficial de la Província de València (BOP). I el text íntegre es publicarà en la seu electrònica de l'Ajuntament de València i en la pàgina web municipal.

NOU REGLAMENT DE L'EMT

Pel que fa a la mobilitat, el Ple també ha acordat la redacció inicial del nou reglament de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), i la seua exposició a informació pública. Aquest document, que actualitzarà la normativa vigent des de l'any 2005, no ha comptat amb el suport del Partit Popular i de la regidora no adscrita Maria Dolores Jiménez. Per la seua banda, Ciutadans s'ha abstingut. Respecte a les novetats que introdueix, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha destacat, per exemple, que els autobusos podran detenir-se fora de les parades «per a acostar a la seua casa col·lectius eventualment vulnerables».

El regidor de Ciutadans Narciso Estellles, que ha celebrat que el 45% d'al·legacions presentades pel seu grup han sigut acceptades, ha lamentat que no hagen sigut admeses propostes com la disminució de les freqüències de pas, així com la falta de claredat a l'hora d'establir l'accés de les mascotes als autobusos públics.

L'edil Popular Alberto Mendoza ha centrat la seua intervenció a argumentar «que el nou reglament ha sigut utilitzat com a una eina ideològica, ja que prohibeix que els autobusos publiciten actes taurins». «La publicitat als suports institucionals deu regir-se pels principis generals del dret i no ha d'estar a expenses d'una política o una altra», ha assegurat.

En el seu torn de paraula, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha explicat «que la reducció de la freqüència de pas és incompatible amb l'ocupació del carril bus», en al·lusió a les demandes de Ciutadans; i ha aclarit, als edils populars, «que el benestar animal és una prioritat pel Govern de la Nau que, per descomptat, no utilitzarà l'EMT per transmetre missatges que parlen del maltractament animal».

«Els bous no pujaran a l'EMT», ha bromejat el regidor, qui ha ressaltat la creació del títol EMT Mascota, que permetrà que animals de poca grandària accedeixen al bus amb unes condicions específiques i dins d'una cistella de transport.

El nou reglament ha sigut objecte d'un total de 33 esmenes (la major part sobre forma i no de fons), de les quals s'han acceptat 10 totalment i 6 parcialment. S'exposarà al públic durant un mes fins a l'aprovació definitiva.

FUTUR PARC DESEMBOCADURA

En matèria d'Urbanisme, el Ple ha acordat, per unanimitat, sotmetre a informació pública el Pla Especial de Natzaret Est, «que donarà accés al veïnat de la zona i a tota la ciutadania a una zona verda que fins ara es trobava en una zona de domini públic portuari», tal com ha explicat el regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, qui ha assegurat que «estem davant de l´última fase d'un procés que donarà resposta a una reivindicació veïnal històrica».

El regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha demanat que s'aclarisquen aspectes com les solucions per a connectar el futur Parc Desembocadura amb el Jardí del Túria o l'ordenació definitiva del barri i la integritat paisatgística del Pla Especial; mentre que el regidor del Partit Popular Alfonso Novo, que ha recordat el treball desenvolupat al respecte per l'anterior equip de govern, amb la coordinació amb el veïnat de la zona, ha preguntat al Govern de la Nau si ara complirà les promeses que va fer quan es trobava a l'oposició com ara la recuperació de la platja de Natzaret.

El regidor Vicent Sarrià, que ha destacat que el Pla suposa la recuperació de 230.000 metres quadrats del Port per a la ciutadania, ha parlat de la complexitat del procés. «El Port assumeix les tasques d'esbrossat, neteja i aportació d'aigua; la regidoria de Parcs i Jardins escomet l'adequació dels jardins i dels camins situats en la zona límit amb l'antiga platja; la Fundació Esportiva Municipal serà l'encarregada de la instal·lació d'aparells per a la realització d'exercicis bio saludables, i els veïns de Natzaret duran a terme una plantació popular d'arbrat», ha recordat en ressaltar que totes aquestes accions van adreçades al foment de l'ocupació i l'economia.

PEP CIUTAT VELLA

D'altra banda, al Ple s'ha acordat sotmetre a informació pública les modificacions introduïdes en el Pla Especial de Protecció (PEP) de Ciutat Vella perquè la ciutadania puga al·legar sobre els canvis introduïts, com ara els nous límits per als apartaments turístics i les terrasses.

En nom del grup Ciutadans l'edil Narciso Estellés ha criticat «el model turístic que planteja aquest pla, que tampoc resol la manca de dotacions i d'equipaments escolars de la zona». I en representació del PP, el regidor Alfonso Novo ha qüestionat l'increment del pressupost necessari a fer efectiu aquest document que, canvia els usos de les parcel·les segons interessos particulars». «Hem passat d'una previsió de pressupost de 32 milions d'euros a una partida de 72 milions d'euros», ha concretat.

Com a responsable del Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, ha explicat que aquest «pla ha sigut objecte d'un intens procés de participació i diàleg amb tota mena de col·lectius». Pel que fa als objectius d'aquest document, ha destacat l'impuls del teixit residencial, dotacional i comercial. «Hem intentat mantenir equilibris, ja que a Ciutat Vella coincideixen barris residencials i el centre neuràlgic de la ciutat». D'altra banda, Sarrià ha justificat que les modificacions realitzades per aconseguir eixe equilibri justifiquen els canvis en la memòria econòmica».

TABACALERA

Per últim, pel que fa als assumptes relacionats amb l'urbanisme de la ciutat, el Ple ha aprovat, sense el suport dels grups de l'oposició, la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana «Antiga Fàbrica de Tabacs», per acomplir a la sentència sobre Tabacalera, i per la qual es crearà una nova zona verda en la parcel·la tancada del carrer Misser Mascó. El regidor Vicent Sarrià ha explicat que l'edificabilitat destinada a aquest espai es traslladarà a altres dues parcel·les: una rectangular entre els carrers Penya-roja i Riu Escalona, i una altra al carrer 3 d'Abril de 1979.

En el debat generat per aquest assumpte han intervingut la Plataforma Societat Civil Valenciana, en representació de la qual Susana Espada ha demanat «més atenció per al veïnat de les esmentades vies públiques»; que, tal com ha defés també el president de la Plataforma de Veïns de Peñarroja, José Tarrega, «volen que es mantinga el sòl dotacional i verd».

En la mateixa línia s'ha manifestat la regidora no adscrita, María Dolores Jiménez, qui ha assegurat que la decisió del Govern de la Nau li lleva espai a escolars i veïnat; i el regidor de Ciutadans Narciso Estellés també ha lamentat la pèrdua del sol dotacional, mentre que el popular Alfonso Novo ha aprofitat la seua intervenció per a defensar «l'actuació feta pel seu grup al govern anterior en la signatura del conveni de Tabacalera», i ha criticat «l'obscurantisme en el trasllat de l'edificabilitat».

El regidor Vicent Sarria ha explicat que amb la modificació no hi ha pèrdua dotacional. Es tracta d'una solució justa pel conjunt de la ciutadania, ja que minora el cost d'una sentència que ha condemnat la gestió de l'anterior equip de govern que han d'assumir les arques municipals. I a més, ha conclòs, «no comporta cap pèrdua dotacional».

Destacats