El Pla Especial de Ciutat Vella inclou canvis per a terrasses, zones residencials i pisos turístics

El PEP passa hui per la comissió d’Urbanisme i després s’obrirà un termini de 20 dies per a presentar al·legacions a les modificacions

Guardar

Ciutat Vella
Ciutat Vella

El Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella (PEP) passarà hui per la comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de València després de la incorporació de les seues al·legacions, que d'aprovar-se afectarien qüestions com les terrasses, els habitatges turístics o les zones de preferència residencial, principalment. Es tracta de propostes substancials, per la qual cosa després de passar per la comissió, la regidoria de Desenvolupament Urbà i Habitatge obrirà un termini de 20 dies per a presentar més al·legacions.

Un dels aspectes més significatius seria el de l'ampliació de l'àmbit de Predominança Residencial de l'àrea de qualificació residencial, que inclouria la zona Est d'intramurs del barri de Seu de Xerea fins al carrer la Pau inclós, així com els habitatges de l'avinguda de l'Oest (també inclosa) i Sant Vicent i els carrers Adressadors i Grabador Selma.

Segons la regidoria de Vicent Sarrià, també es consideraran condicions que limiten els usos no residencials en edificis mixtos (residencials i terciaris) perquè l'objectiu dels canvis del PEP és el de mantenir l'equilibri d'ús residencial amb la resta d'usos no residencials que poden conviure en un edifici, per la qual cosa la superfície construïda de locals no residencials no haurà d'excedir-se del 50% del total de la superfície construïda de l'edifici.

En aquest sentit, i fins que no s'aprove una ordenança on s'indiquen els mecanismes de control i sanció, s'establirà un règim transitori per als habitatges turístics ocasionals, és a dir, les que es poden llogar com a màxim 60 dies a l'any. Per tant, aquesta modalitat d'apartament turístic no serà compatible amb el PEP de moment i es treballarà per a regular-la i adaptar-la a les consideracions del Servei d'Infraestructures Turístiques de la Comunitat Valenciana i del Servei de Promoció Econòmica, Internacionalització i Turisme de l'Ajuntament de València. Així, es minimitzarà la seua proliferació.

D'altra banda, per a reforçar l'augment de la zona residencial també s'amplia l'àmbit de Predominança del Comerç Tradicional i d'Establiments Emblemàtics, ja que segons els canvis que es debatran, el carrer Navellos, Micalet, l'entorn del carrer Músic Peydró, la plaça de la Mare de Déu i la de la Reina passaran a ser nous eixos comercials tradicionals. Com a conseqüència, l'obertura de nous restaurants o cafeteries hauran de tindre una distància mínima de 65 metres entre ells pels límits que estableix.

En referència a un dels assumptes més controvertits de Ciutat Vella, una de les modificacions que es remenen és la que les terrasses haurien de deixar tres metres lliures als carrers quan es troben en un espai públic on hi haja monuments per a la seua protecció, mentre que en el cas de les places, els negocis hostalers hauran d'ocupar un 20% de la superfície com a molt. També hauran de separar-se almenys 1,80 metres de les façanes.

Així mateix, la nova versió també provocaria canvis en l'àmbit cultural i educatiu. És el cas de l'ampliació de l'IES Barri del Carmen del carrer Beneficència, que connectarà amb el carrer Hort d'En Cendra, actualment en obres perquè també connecte amb el futur Jardí de les Escultures de l'IVAM i Guillem de Castro. Aquest nou carrer alberga el col·legi Santa Teresa i tindrà una banda lliure per al pas de vehicles d'emergències i per a major accessibilitat dels vianants, que podran gaudir de zones infantils, bancs i arbratge, entre altres.

D'altra banda, es proposa la creació d'un Residencial dotacional en la plaça Músic López Chavarri i al carrer Borrás, és a dir, d'habitatges per a residència permanent en lloguer per a col·lectius desfavorits, com les persones majors, amb discapacitat o menors de 35 anys.

Després de passar per la comissió d'Urbanisme, que també debatrà el nou reglament de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), el PEP es tornarà a sotmetre a exposició pública durant 20 dies perquè els veïns i veïnes puguen presentar més al·legacions a les modificacions que presenta.

Destacats