El Pla de xoc d’Infraestructures Socials d'Oltra portarà a la ciutat de València una residència i un centre de dia

A més, el mateix pla portarà noves residències a les zones més envellides de tot el territori valencià, segons un mapa de necessitats

Guardar

Ribó-Oltra
Ribó-Oltra

La dependència i els serveis socials són una de les banderes més fortes i consistents del mateix Botànic des de la seua entrada en la Generalitat. D'aquesta manera, després de buidar els calaixos d'expedients mai registrats ni executats, treure'ls la pols i descobrir de nous en racons inusuals, quan va entrar el Botànic a governar, fa ara poc més de 5 anys, el sistema de dependència i dels serveis socials valencians començaven a veure la llum al final del túnel, ja que amb Mónica Oltra al capdavant de la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives es posava el centre d'atenció en les persones més vulnerables. Després de la Renda Valenciana d'Inclusió i tota una sèrie d'ajudes destinades a la millora de situació de les persones amb diversitat funcional, víctimes de violència de gènere, persones majors, etc., el focus es posa especialment en el centre de les persones més vulnerables, ara més que mai, amb la situació de pandèmia que estem vivint amb la COVID-19. D'aquesta manera, la consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra ha anunciat recentment un nou Pla d'Infraestructures Socials amb el qual "s'inclourà tant la construcció de noves infraestructures com la reforma de centres actuals".

'Una inversió total de 10 milions en un nou centre de dia en Malilla i una residència en Montolivet'

D'aquesta manera, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat la construcció d'una residència per a persones majors a Montolivet i un centre de dia en el barri de Malilla dins del 'Pla de xoc d'infraestructures socials per a la ciutat de València 2020-2024' posat en marxa "per a dotar a la ciutat d'un sistema públic de serveis socials d'atenció primària forta i de qualitat". Aquest anunci de la mateixa vicepresidenta del Consell ha eixit després de la reunió amb l'alcalde de València, Joan Ribó, per a tractar sobre els serveis socials d'atenció primària a la ciutat i traçar la col·laboració entre la Generalitat i l'Ajuntament per a impulsar aquest pla de xoc.

El projecte que durà a terme la residència de Montolivet disposarà de 70 places residencials i 10 places en habitatges tutelats i la seua construcció, que comptarà amb un pressupost de 7 milions d'euros, se situarà en un terreny cedit per la Diputació de València a la Generalitat, i "seguirà el nou model d'atenció residencial dissenyat per la Conselleria i que intenta que els centres siguen el més semblant a una llar afavorint la convivència i l'àmbit relacional entre les persones que viuen en ella". Per part seua, el centre de dia del barri de Malilla comptarà també amb un 'After', un "projecte pioner" de centre de nit, que atendrà "circumstancialment" i de "manera puntual" a aquells que ho sol·liciten i que té un pressupost de 3 milions d'euros per a acomplir el projecte en un terreny cedit per l'Ajuntament de València. El mateix alcalde de la ciutat ha celebrat aquestes dues inversions de la Generalitat en la capital valenciana remarcant la seua aposta per "enfortir la xarxa de serveis socials", que és "imprescindible". De fet, el mateix Ribó posa l'accent, ara que és època de presentacions d'esborranys de pressupostos de cara al nou any, que els pressupostos del Cap i Casal "incrementaran un 12% el pressupost municipal destinat a Benestar Social per al 2021". D'aquesta manera, la inversió de la Generalitat en matèria de serveis socials a la ciutat de València, quant a aquests dos projectes, tindrà un impacte total de 10 milions d'euros.

'Un projecte contemplat i aprovat en 2006 però mai desenvolupat'

No obstant això, la Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència contempla, des de la seua aprovació en 2006, aquest recurs de centre nocturn, però "mai s'ha desenvolupat", i ha indicat que l'objectiu de la Conselleria és desenvolupar-lo "com un servei addicional de la comunitat autònoma". Posar en marxa un recurs d'aquest tipus, busca atendre persones que no tenen un alt grau de dependència però que poden necessitar una atenció puntual perquè igual la persona que cuida d'ells té un canvi de torn en el treball, o qualsevol altra circumstància sobrevinguda.

La ciutat de València presenta un dèficit important en infraestructures i recursos de caràcter social a causa de dècades de governs on els serveis socials "no han estat cap prioritat", segons Oltra, i a una falta d'interlocució durant aquests anys entre Ajuntament i Generalitat que ha ocasionat la inversió de recursos en infraestructures que "no han arribat a veure la llum". En aquest sentit, la vicepresidenta destaca la necessitat d'impulsar aquest pla d'infraestructures per a "prestigiar els serveis socials com la quarta pota de l'estat de benestar", i per a la "reconstrucció i dignificació del sistema de protecció social amb les suficients prestacions, serveis i recursos". En aquesta reconstrucció del sistema "és fonamental la col·laboració entre institucions" perquè la ciutat de València compte amb els recursos necessaris per a atendre l'envelliment poblacional, indica Oltra.

Amb l'objectiu d'aplicar els nous models residencials, fruit d'un intens i profund treball en el sector, i basats en la proximitat i en la creació d'espais petits que s'assemblen el màxim possible a una llar, aquest model "s'ha demostrat molt més efectiu en la lluita contra la COVID", segons Oltra. A més, des de la mateixa conselleria, s'està treballant sobre la base d'un mapa de necessitats i el Pla d'Infraestructures Socials tindrà un pressupost de més de 500 milions d'euros per a tota la Comunitat Valenciana. D'aquesta manera, es posa en treball el foment de l'equitat territorial, perquè tothom tinga dret als recursos que necessite independentment on visca i a més, amb aquest nou projecte es durà a terme la creació de llocs de treball desenvolupant l'economia de les tres C.

'Dotze nous centres des de 2017 i una aposta per la millora dels serveis socials amb més de 500 milions'

Aquest mètode de treball ha aconseguit pel moment dur a terme les primeres accions a una desena de centres i a 2017 es va executar la subvenció de 800.000 euros per a un nou centre amb vint places de malalts mentals així com un centre de dia i d’integració i rehabilitació (CRIS) de 70 places a Carcaixent.

Per altra part, un projecte de Residència per a persones amb diversitat funcional intel·lectual de 36 places a Paterna per un total d’1.599.287 euros, altra Residència per a persones amb diversitat funcional intel·lectual de 40 places a Sueca juntament amb el centre de dia per a persones amb diversitat funcional intel·lectual de 40 places per un total de 2.279.961 euros, així com una Residència de primera acollida per a la infància a Llíria amb el pressupost de 910.478 euros.

Durant els exercicis següents, en 2018 i 2019, es va adjudicar un centre de dia de majors amb 25 places a Agullent, on es van destinar entorn de 600.000 euros; un altre a Meliana per a donar cobertura fins a 100 persones i el pressupost de les quals se situava en 3,7 milions d’euros; un altre centre de dia a la Font de la Figuera amb un total de 40 places el cost de les quals augmentava fins a 1,3 milions d’euros; una residència de la tercera edat amb capacitat per a 40 usuaris que, a més, estaria destinat a centre de dia per a 100 persones a Mislata l’obra de les quals es troba en marxa però que la COVID-19 ha retardat l’execució, la qual estava pressupostada per un total de 4,4 milions d’euros; la rehabilitació d’un centre social al qual acudeixen les persones majors de 65 anys que viuen soles a Aras de los Olmos per 177.142 euros; i diverses actuacions a Ademús entre les quals es troben la construcció d’un centre dia de majors de 40 places per 446.607 euros i la rehabilitació d’un edifici municipal les instal·lacions del qual s’utilitzen per a poder fer tallers ocupacionals amb persones amb diversitat funcional per 369.832 euros.

Destacats