El PEP de Patraix respectarà la trama històrica del barri i projectarà zones verdes

Toni Pla defineix el PEP de Patraix com “un impuls per a finalitzar el centre històric del barri”

Guardar

Plaza Patraix
Plaza Patraix

L'Associació Veïnal de Patraix ha donat a conéixer als veïns i veïnes del barri el Pla Especial de Protecció del Nucli Històric Tradicional de Patraix (PEP), que marca com es durà a terme la nova ordenació del centre històric del barri, declarat Bé de Rellevància Local, i en el qual totes les actuacions aniran dirigides cap a la preservació dels valors culturals i patrimonials de Patraix.

Així, tal com ha explicat Toni Pla, president de l'Associació Veïnal de Patraix, a València Extra, "traguérem al carrer una exposició d'aquest pla, que de forma permanent es troba dins de l'associació, perquè la gent conega en què consistirà i, a més, decidirem fer aquest acte al carrer Salabert, un dels carrers del centre històric que s'ha reurbanitzat i s'ha fet per als vianants", aconseguint alliberar un tap urbanístic per a crear un itinerari més amable integrat en el nucli històric de Patraix.

Per a Toni Pla, el nou PEP suposa "un impuls per a finalitzar el centre històric perquè hi havia espais que estaven completament degradats i, gràcies a aquest pla que s'ha fet de manera participada, el barri experimentarà un important canvi en el qual volem que es fomente el manteniment de la trama urbanística i històrica, que es respecten els edificis i que es projecten zones verdes".

En aquest sentit, i a causa de les aportacions veïnals, el PEP es va ampliar per a incloure la poma de Fra Mateu, que es correspon amb el traçat de la séquia de Favara, i els edificis de finals del segle XIX del carrer Marqués d'Elx i totes les parcel·les relacionades amb l'edificació del carrer Joan Baptista Coratjà.

Fray-Mateu-patraix

Però, En què consistirà el nou PEP? Toni Pla explica que aquest nou pla "anul·la al de l'any 91, que mai va arribar a executar-se", i manté l'estructura urbana del nucli històric, protegint les alineacions històriques i la seua morfologia tradicional, al mateix temps que garanteix que els nous edificis que es construïsquen hauran d'adaptar-se a les característiques dels edificis que els envoltaran, per exemple, tenint en compte aspectes com l'altura perquè queden ben integrats dins del barri.

Quant a les zones verdes, el Pla Especial de Protecció del Nucli Històric Tradicional de Patraix preveu la creació d'un important espai verd, que marcarà l'entrada del barri, en l'encreuament entre el carrer Venerable Anyès amb l'avinguda Tres Forques. Així mateix, es restringirà el pas de vehicles pels carrers Joan Baptista Coratjà, Torís i Cor de Jesús, eliminant, a més, l'aparcament en superfície.

Patraix

En definitiva, es tracta de guanyar espais lliures per al vianant, crear un nucli històric de Patraix ben integrat, que respecte l'essència d'aquest barri valencià i, per descomptat, que vaja d'acord amb la línia de mobilitat que s'està treballant des de l'Ajuntament de València. Per a això, també s'establiran itineraris ciclistes i per als vianants, que aniran acompanyats de vegetació amb l'objectiu de generar "un espai públic multifuncional".

Ara, com apunta el president de l'Associació Veïnal, només falta esperar perquè aquest nou PEP "comence prompte a dur-se a terme, sempre tenint en compte les propostes i les necessitats veïnals".

Destacats