El PAI de Mestre Aguilar recuperarà la trama històrica del barri de Russafa

Guardar

PAI Mestre Aguilar Russafa
PAI Mestre Aguilar Russafa

L’Ajuntament ha començat la tramitació del PAI de Mestre Aguilar en el barri de Russafa, una actuació amb la qual se solucionarà "després de moltes dècades" el problema urbanístic de l'anomenada 'illa perduda'. "Es recuperarà la trama històrica musulmana i s’acabarà amb la degradació d'esta zona, ordenant una part de teixit urbà que actualment mostra una gran discontinuïtat", tal com ha anunciat hui la vicealcaldessa de València i responsable de l'àrea de Desenvolupament i Renovació Urbana

Sandra Gómez ha recordat que el barri de Russafa venia arrossegant durant dècades el problema urbanístic de la denominada 'illa perduda' i "per fi podem anunciar que tenim ja un projecte urbanístic que rescata i respecta l'alineació i trama històrica". Gómez ha precisat que la zona d'actuació està "en el cor del barri de Russafa" i es troba delimitat pels carrers Mestre Aguilar, Poeta Al-Russafí, Francesc Sempere, les places Baró de Cortes i la de Peris i els carrers Plateries, Garcia i part de Tomasos.

"Es tracta d'un projecte que a més de respectar eixa memòria de la València musulmana, no genera nous problemes urbanístics, ja que manté els dos edificis que actualment existeixen dins d'ordenació i es generen noves zones verdes per al gaudi de veïnes i veïns" ha destacat la vicealcaldessa.

Un Pla que en paraules de Gómez va en la línia "generar ciutats més sostenibles i amables, alhora que és un projecte que respecta la memòria històrica de la ciutat, d'eixa València musulmana, que recuperarà l'antic traçat de Russafa, un barri en el qual sens dubte continua pervivint aqueix esperit històric".

Gómez ha ressaltat que esta actuació respon a una reivindicació veïnal històrica per a recuperar la que es coneix com 'la illa perduda'. "Una zona que ha sobreviscut fins a l'actualitat sortejant les trames regulades dels diversos Plans d'Eixamples i PGOU de València" i que es troba "entre la consolidació de l'avanç de la nova trama i la supervivència de la trama històrica" ha explicat.

"Amb este projecte reconciliem l'actualitat amb la història adaptant l'antiga trama a les exigències d'un traçat regular i a més amb la possibilitat de mantindre part de la trama històrica com era, amb irregularitats i traçat discontinu propis l'origen de la formació del xicotet nucli de població de Russafa", ha destacat.

Actualment, els diferents plans d'eixample han intentat ordenar este enclavament superposant una illa octogonal sobre la trama històrica de Russafa, però estea illa projectada pel planejament no s'ha construït completament i els trams consolidats creen una separació en el conjunt de l'espai i una imatge de discontinuïtat i abandó en algunes edificacions.

Les alineacions interiors a les quals no arriben tots els edificis, amb mitgeres i celoberts a la vista que es mesclen amb solars, desvirtuen la trama històrica, així com amb construccions de diferents estils. És per això que dins del projecte de remodelació, tracta d'unir les característiques comunes de les façanes per a fer una composició adequada en els nous edificis.

Sandra Gómez ha explicat que dins de les accions del projecte destaquen "l'ocultació de mitgeres que degraden la qualitat del paisatge urbà, respectar l'edificabilitat actual, compliment de la normativa urbana, generació de dotacions com per exemple aparcaments subterranis, parcs infantils o edificis d'ús públic i la protecció dels edificis registrats com a béns protegits".

En esta línia ha indicat que este projecte aporta "la integració formal amb el conjunt existent i la disposició dels volums generals amb les noves edificacions i manté l'essència de la trama històrica posant en valor el llegat del patrimoni urbà de Russafa". També, ha afirmat que soluciona "les necessitats d'espais públics i dotacionals, genera un recorregut per a vianants dins d'un nou paisatge urbà de qualitat, i recupera 'l'illa perduda'.

Arxivat a:

Destacats