El pagament del subministrament d'aigua a persones sense recursos de València va créixer en 2021 un 41% respecte a 2020

Guardar

Imatge de l'aigua eixint per una aixeta
Imatge de l'aigua eixint per una aixeta

En comparació amb l'any 2020, els imports per pagament de subministrament d'aigua potable a persones sense recursos per part de l'Ajuntament de València van augmentar un 41% en 2021, i els casos atesos també han augmentat, en aquest cas en un 12%, el mateix que el nombre de factures per les quals se sol·licita ajuda, que s'ha incrementat en un 31%. Aquestes són les conclusions de l'estat del Fons Social de la memòria de 2021 de l'entitat, que ha aprovat aquest dilluns el Consell d'Administració de l'Empresa Mixta Valenciana d'Aigües S.A, EMIVASA, reunit sota la presidència de l'alcalde, Joan Ribó, acompanyat de la regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía.

Des de l'any 2015, en què es va subscriure el Conveni Regulador per al Pagament del servici de subministrament d'aigua potable a les persones en risc d'exclusió social entre l'Ajuntament de València, la Fundación Aguas de València i EMIVASA, el Consistori ha fet front a les necessitats de subministrament de nombroses famílies i persones del municipi des de la premissa de garantir l'accés de tota la ciutadania a un bé de primera necessitat. Tal com ha subratllat l'alcalde, Joan Ribó, aquesta iniciativa és "una mostra del compromís de l'Ajuntament amb els col·lectius més vulnerables, especialment en uns moments en els quals la societat ha de recuperar-se de la crisi derivada de la pandèmia i de les conseqüències econòmiques i energètiques que comencen a derivar-se de la guerra d'Ucraïna. Per això, la resposta s'ha de fer de manera conjunta, sense que ningú quede arrere". En l'actualitat s'ha formalitzat un nou conveni que actualitza els termes de l'anterior.

Durant la sessió del Consell d'Administració d'EMIVASA s'han formulat els comptes anuals de la societat, s'ha donat compte de l'informe de gestió i s'ha aprovat la proposta d'aplicació de resultats de l'empresa, tot això corresponent a l'exercici 2021.

En números, els casos atesos en 2021 han sigut 1.319 (en 2020 van ser 1.178); les factures pagades, 6.217 (en 2020 van ser 4.748); i l'import total de les factures ateses amb càrrec al conveni en 2021 ha ascendit a 434.441,07 euros (en 2019 l'import atés va ascendir a 307.030,39 euros). Tal com assenyala la memòria aprovada, "l'efecte de la crisi del coronavirus va influir clarament en els resultats de 2020 reduint els valors que s'havien produït en els anys precedents i repuntant valors en 2021". Com es reflecteix en les taules que es recullen en la documentació de l'empresa, l'import mitjà d'ajuda per cada cas en 2020 va arribar fins a 260,64 euros, mentre que en 2021 aquest import ha anat augmentant fins als 329,37 euros.

Respecte a l'import de la factura mitjana, en 2021 està per damunt de 69 els euros, i cal assenyalar que, en 2020 a causa de la crisi del coronavirus, es va diferir la facturació dels conceptes del cànon de sanejament fins a 2021.

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, ha destacat que "enguany hem sigut capaces enguany d'incrementar notablement les inversions executades en el proveïment d'aigua potable de la ciutat, cosa que significa que hem sigut capaces d'injectar més diners que mai en l'economia valenciana per a poder contribuir amb tot el potencial de l'administració pública a la recuperació econòmica de la nostra ciutat". Emivasa ha executat en 2021 inversions de millora de la xarxa d'aigua per valor de 23,5 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 81,7% respecte al 2020 i d'un 60% respecte al 2019, any previ a la pandèmia de covid. A més, cal recordar que, malgrat la situació d'inflació dels preus, totes les tarifes han sigut congelades per a l'any 2022.

Arxivat a:

Destacats