El Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere inverteix en un programa amb les dones víctimes

Es contemplen 861 atencions individuals, així com 95 sessions anuals dels grups de suport

Guardar

Manifestació a València pel 8M
Manifestació a València pel 8M

L'Ajuntament de València destinarà la partida que prové dels fons del Pacte d'Estat contra la violència de gènere a un programa d'atenció psicològica a dones víctimes de violència i els seus fills i filles i familiars.

Així ho ha explicat aquest matí la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives de l'Ajuntament de València, Isabel Lozano, després de convocar una reunió aquest matí a la que s'ha convidat a assistir a diferents associacions feministes de la ciutat de València.

«Arrepleguem la demanda de part del moviment feminista que s'expressava en aquest sentit. Creiem que serà un programa molt profitós i que ajudarà i ampliarà la capacitat d'atenció i de recuperació de les dones víctimes de violència a la nostra ciutat».

Aquest programa, que comptarà amb un pressupost de 160.030 euros i una durada de dos anys (amb opció a pròrroga a dos anys més) es divideix en dues parts: una per a les mateixes dones i, altra, per als seus fills, filles i familiars. El pressupost es podrà incrementar fins a un 20% més de forma anual per a poder atendre a tota la demanda que puga haver-hi.

L'objectiu del programa són els servicis d'atenció psicològica a dones víctimes de violència de gènere a les dependències de l'Espai Dones i Igualtat, així com l'atenció psicològica a les menors filles, fills i familiars d'aquestes, en espais de l'empresa adjudicatària, però per derivació de l'Espai Dones i Igualtat.

«Amb aquest programa potenciem la seua recuperació i restablim el seu estat emocional davant la violència de gènere sofrida. S'ha d'estendre a totes aquelles dones que han patit qualsevol classe de violència de gènere, tant si han denunciat, o no, al seu agressor, i que estan sent ateses a l'Espai Dones i Igualtat», ha explicat Lozano.

Aquest programa es divideix en diverses actuacions tant en l'àmbit individual com col·lectiu. D'aquesta manera, en el dirigit a les dones víctimes de violència masclista hi haurà una atenció individual que se centrarà en aspectes com la intervenció psicològica amb perspectiva de gènere. Es concretarà en intervencions en situacions de crisi, valoració de casos i avaluació del risc, disseny d'una intervenció psicològica individualitzada, assessorament o seguiment de cada un dels casos.

Està previst que el programa tinga una durada de dos anys, amb dues possibles pròrrogues d'un any cadascuna. La regidoria preveu que es duguen a terme 861 atencions individuals, així com 95 sessions anuals dels grups de suport.

Pel que fa a aquests últims, tindran una freqüència setmanal de dues hores de durada, amb un nombre de participants per grup de 20 dones màxim i deu mínim. En aquestes reunions s'afrontaran les situacions de crisi, s'intentarà reduir l'aïllament i trencar amb el silenci. Es potenciarà la comunicació i la comprensió del procés en el qual es troben o s'han trobat i es fomentarà la inserció en el teixit associatiu de la ciutat.

Lozano ha dit que «l'Ajuntament atén i incrementa l'ajuda a les víctimes de la violència masclista i treballa per evitar que tornen a produir-se casos d'agressió. La delegació d'Igualtat, implementa tota classe de mesures de suport a les víctimes de la violència de gènere».

Així, l'Ajuntament ha posat en marxa una formació i sensibilització molt ampla i diversa sobre la violència de gènere als centres educatius de la ciutat, també per a tot el personal municipal o per a professionals de qualsevol àmbit que ho demanen.

Recentment ha creat un programa d'habitatge social per a víctimes de la violència de gènere, s'ha iniciat la detecció de casos de violència de gènere des de l'Espai de Dones, des de la Unitat Igualtat Marítim i als 11 Centres de Serveis Socials Municipals a través de la campanya de cribratge.

Des de l'àrea d'Inserció Sociolaboral s'han iniciat programes i itineraris específics d'ocupació per a les víctimes i s'ha prioritzat a les dones víctimes de violència en l'assignació d'ajudes al lloguer municipals, programes formatius i d'inserció laboral; també s'han inclòs condicions a les empreses per a la seua contractació en els plecs de condicions.

Lozano també ha dit que «tenim el compromís ferm per la igualtat i l'erradicació de la violència masclista, i açò també té la seua translació en xifres, ja que hem passat d'un pressupost de 339.142 euros en 2014 a un de 816.917 euros en 2019 personal, hem passat de tindre 13 professionals a tindre'n 30 treballant en la prevenció de la violència de gènere».

«Els programes de prevenció de la violència que actuen amb els agressors també creiem que han de tindre un espai en les accions de prevenció que ha d'impulsar l'Ajuntament per a afrontar el problema des de tots els punts possibles, especialment amb qui genera la violència, en paral·lel als programes d'empoderament de les dones i ajuda a les víctimes», ha dit Lozano.

Destacats