El nou reglament de les Juntes de Districte obri les portes a entitats ciutadanes

Guardar

Reglamento- participación
Reglamento- participación

La creació de vocalies ciutadanes i d'un Observatori del Barri i dels Pobles, així com donar major visibilitat a les alcaldies dels pobles en els consells de districte són alguns dels objectius que l'Ajuntament de València vol aconseguir amb la modificació del Reglament Orgànic de l'Administració de les Juntes de Districte, que serà sotmesa per a la seua aprovació inicial en el Ple del mes de desembre, segons ha explicat en roda de premsa la regidora de Participació i Transparència. Neus Fábregas ha donat a conéixer les principals línies del nou reglament, en fase d'elaboració durant els últims mesos.

Una vegada aprovat inicialment, i després d'un període d'exposició pública, el nou reglament tornarà al Ple per a la seua aprovació definitiva i entrada en vigor d'aquesta nova eina de participació ciutadana que –en opinió de Fábregas- «suposa una aposta per una transformació profunda en la forma d'entendre la democràcia i la relació entre els veïns i veïnes i les institucions. Es passa d'una democràcia representativa a una democràcia participativa, en la qual Ajuntament i ciutadania co-gestionen i co-dissenyen les polítiques públiques dels barris de la nostra ciutat».

Ha recordat Fábregas que fruit del treball conjunt entre les associacions ciutadanes i l'Ajuntament, el Ple ja va aprovar el desembre de 2017 un Model de Participació, i que des de 2015 s'ha treballat per a millorar les juntes de districte, «en les quals s'han realitzat més de 38.000 gestions anuals, amb majors competències com ara la gestió del bo de l'EMT». S'ha referit a la creació i obertura de tres noves juntes de districte en els pobles de València, a l'adaptació de les seues seus per a fer-les accessibles i adaptades a la diversitat de tots i totes, a la instal·lació de datàfons per a fer més ràpida i senzilla l'atenció a la ciutadania, o a l'augment del seu personal. «També hem anat augmentant el seu pressupost, que en 2019 serà de 200.000 euros, i fomentant la seua implicació en els processos participatius Decidim VCL, a més de millorar la difusió de les moltes activitats que en elles es realitzen».

OPINAR, PROPOSAR, DEBATRE I DECIDIR

El nou reglament presentat hui per Neus Fábregas en l'edifici municipal de Tabacalera va en la línia d'aconseguir unes juntes municipals de districte que «siguen espais on el veïnat de cada districte puga opinar, proposar, debatre i decidir sobre les polítiques de l'Ajuntament. Per a açò era necessari modificar el seu reglament, per a transformar les juntes municipals en vertaders espais de construcció i presa de decisions col·lectives».

Entre els canvis que portarà el nou reglament destaca el de la creació de vocalies ciutadanes en unes juntes on fins ara únicament tenien veu i vot els grups polítics municipals. «Incloem una representació de les entitats i organitzacions socials de cada districte amb la finalitat que la ciutadania tinga veu i també vot en el Consell de Districte». Aquests vocals representants de la societat civil es triaran entre les entitats ciutadanes inscrites en el Registre Municipal d'Entitats «que tinguen una activitat efectiva en la junta de districte. Les vocalies ciutadanes suposaran l'equivalent a un terç del nombre de vocalies dels grups polítics amb representació municipal».

Quant als Consells de Districte, el nou reglament suposa un canvi perquè la ciutadania tinga més participació, a més de promoure la visibilitat de les alcaldies dels pobles de València i obrir la possibilitat perquè els grups de treball, a través de les vocalies ciutadanes, puguen portar mocions els consells de districte».

Una altra de les novetats que portarà el nou reglament és la creació de l'Observatori del Barri i dels Pobles, com «una eina d'anàlisi i diagnòstic de la situació urbanística i social dels diferents barris de la ciutat». L'objectiu és que hi haja comunicació i es parle entre els barris, «de manera que puguen reflexionar sobre el bé comú de tots i de totes dins d'eixa aposta per una transformació profunda en la forma d'entendre la democràcia i la relació entre el veïnat i l'Ajuntament».

Arxivat a:

Destacats