El nou PAI del Grau, més jardí del Túria i un calaix per a les vies

L’antic llit del riu Túria aconseguirà els 150 metres d’ample

Guardar

El nou PAI del Grau, més jardí del Túria i un calaix per a les vies

Els socis del Govern municipal, després de la Junta de Portaveus, van resoldre les seues diferències sobre el projecte del PAI del Grau, impulsat per la regidoria de Desenvolupament Urbà. Així, eixe 'No' rotund de l'Alcalde de València, Joan Ribó, a la proposta presentada ha quedat arrere, i, aquest matí, Vicent Sarrià, regidor de Desenvolupament Urbà, ha presentat les pautes que seguirà el desenvolupament d'aquest PAI.

En línies generals, s'ha acordat mantenir el passeig elevat provisional, que ocultarà les vies ferroviàries en una espècie de calaix, encara que amb el compromís de seguir pressionant al Govern central perquè execute el soterrament de les vies. Mentrestant, aquesta solució millorada permetrà el pas per als vianants i connectar el sector Moreres i el Grau per sobre del riu, però amb un entorn molt més amigable i, sobretot, molt més verd. I és que en aquest punt, Sarrià ha posat l'accent que aquesta zona comptarà amb dos grans espais verds en ambdues zones.

L'ample del llit del riu Túria era un altre dels punts d'inflexió. Ribó volia que es respectara els 145 metres que tenia el riu, abans que l'anterior equip de Govern donara llum verda als treballs d'adequació perquè es realitzara el circuit de Fórmula 1. D'aquesta manera, en la proposta presentada per Sarrià no solament es produeix un important increment de l'ample del llit del riu, sinó que, a més, aconseguirà els 150 metres.

"Hi ha altres trams del llit del riu que no superen els 130 metres. L'anterior projecte plantejava dos carrils i una zona d'aparcament en bateria. Nosaltres hem optat per l'eliminació d'un carril i de l'aparcament, a més de reduir l'ample de la vorera perquè el riu ja té els seus propis camins. D'aquesta manera, hem aconseguit eixa ampliació del llit del riu". Per descomptat, el nou PAI del Grau també contempla un espai reservat per al carril bici i per a espais dotacionals, dos d'ells educatius.

PAI GRAO

Quant a l'edificació d'habitatges, Sarrià ha explicat que "no podíem actuar com si estiguérem davant una fulla en blanc, ja que calia respectar la tipologia reconeguda en el Grau. Finalment, es tractarà d'una edificació en altura, concentrada en la zona nord, que s'alinearà amb els dos eixos de comunicació del sector, i en els quals es preveu reservar zones per al sector terciari. Quant al caràcter més social, l'anterior Govern tenia previst deixar un 15% de VPP, i nosaltres ho deixarem en un 30%, doncs el màxim d'habitatges permesos en aquest sector és de 2.550. El que no sabem encara és si serà eixa xifra o es redueix. Aquest projecte encara no ha entrat en fase de consulta als serveis i al·legacions, per la qual cosa potser hi ha entitats, com la Delegació de Govern que volen mantenir alguns edificis, com l'antiga casa caserna de la Guàrdia Civil. És necessari consultar-ho abans de derrocar-ho".

El regidor de Desenvolupament Urbà ha posat l'accent principalment a recordar que el PAI del Grau es troba en una fase prèvia, de plantejament, per la qual cosa per a la seua execució encara caldrà esperar, i molt. "Els tràmits són molt lents. Així i tot, la nostra voluntat és deixar-ho encaminat perquè l'Ajuntament tinga l'obligació de continuar la seua execució". Així mateix, ha recordat que durant les fases posteriors "la proposta pot patir modificacions", però no es pot paralitzar el PAI pel soterrament de les vies perquè "Adif ha estimat el cost d'aquestes obres per valor de 78 milions d'euros. Sabem que la solució definitiva no és posar un pont, però la idea plantejada assegura una millora de la qualitat urbana i una mobilitat per als vianants".

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

Destacats