El Nou Mestalla: una obra faraònica deu anys paralitzada

El València C.F. ha ampliat fins al 15 de març el termini per a la recepció d’ofertes pel solar del vell Mestalla

Guardar

Obres inacabades del Nou Mestalla
Obres inacabades del Nou Mestalla

En 2009, el somni per construir un dels millors estadis del món, com així ho descrivien, s'esfumava amb l'arribada de la crisi. El Nou Mestalla, eixa obra faraònica de la qual tant es feia gala, es va quedar en l'oblit. I, hui, 25 de febrer, es compleixen deu anys des que el València C.F. anunciava la paralització de les obres per falta de liquiditat. Una dècada després, eixa estructura de ciment, situada en l'avinguda de les Corts Valencianes, segueix sense omplir-se de vida, d'afició i d'esport.

L'agost de 2007, arrancaven les obres del Nou Mestalla, amb un projecte inicial que plantejava un aforament de 75.000 persones, i 350 milions d'inversió. Una obra de gran envergadura, que pretenia obrir les seues portes en 2011, però que els seus plans se n'anaren al trast quan el 25 de febrer de 2009, el president del club, Manuel Llorente, anunciava la paralització de les obres per no disposar dels diners necessaris. A la fi d'eixe mateix any, es va posar en venda el vell Mestalla per a finançar, d'aquesta manera, la construcció del nou estadi.

En 2016, es va anunciar un nou any d'obertura del Nou Mestalla: 2019

Des de llavors, han sigut moltes les anades i vingudes del club respecte al Nou Mestalla. Tots i cadascun dels presidents han intentat posar en marxa aquest projecte, encara que sense èxit. En 2016, després de saldar el deute de 19 milions que el club havia contret amb l'Ajuntament, i que va desbloquejar la permuta de terrenys acordada, es van aventurar a llançar una nova data d'obertura: en 2019.

Un any després, es confirmava que el vell Mestalla havia d'estar demolit en 2023. D'aquesta manera, l'Ajuntament de València i el València C.F. van començar la tramitació de llicències per a finalitzar el nou estadi. Així, ja en 2018, s'informava que la consultora Deloitte seria l'encarregada de la venda de l'actual estadi, així com d'inaugurar el Nou Mestalla entre el 2021-2022. Per descomptat, el finançament és clau per a poder començar amb les obres.

Per aquest motiu, a principis d'enguany, l'actual president del club, Mateu Alemany, expressava la seua intenció de poder anunciar, en pròxim mes de març, una proposta ferma de compra de l'actual Mestalla, que permetria el finançament necessari per a arrancar les obres. De moment, es manté fins al 15 de març, el termini per a presentar les ofertes de compra pel solar del Mestalla.

Ribó: "Hem sigut molt pacients, i volem continuar així"

L'Alcalde de València, Joan Ribó, explicava a principi d'aquest mes que "hem estat molt pacients, i volem seguir així. Però alguna vegada caldrà moure fitxa i posar en marxa els mecanismes per a acabar coses que estan a mitjà fer. És important que el València tinga un nou estadi, i s'ha de treballar en aquesta direcció".

Sobre com serà el Nou Mestalla no es coneixen molts detalls, però el que, de moment, està confirmat és que reduirà el seu aforament dels 75.000 espectadors inicials als 60.000, i que s'acostaran més les graderies al camp, ja que la pista d'atletisme que s'havia plantejat en el projecte inicial també s'ha suprimit. Finalment, l'entorn de l'avinguda de les Corts Valencianes es veurà revitalitzat, ja que es té present la construcció d'un espai comercial annex, així com un poliesportiu públic, que es preveu que se situe a la cantonada entre els carrers Amics del Corpus i Doctor Nicasio Benlloch.

Destacats