El nou contracte d'urgències socials de València duplica el pressupost, incrementa el personal i funciona 24 hores

Guardar

Vista panoràmica de València
Vista panoràmica de València

L'Ajuntament adjudicarà el nou contracte del Servici d'Atenció a Urgències Socials (SAUS) entre maig i juny que ve per un període de tres anys, prorrogable dos més, per import de 800.480 euros anuals davant els 439.271 euros del contracte vigent. Això suposa un increment del pressupost en un 82,22%, la qual cosa permetrà augmentar el nombre de professionals i donar servici 24 hores, entre altres millores. L'alcalde, Joan Ribó, ha visitat aquesta vesprada el centre junt amb la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano. Ribó ha destacat el treball que desenvolupa, fonamentalment situacions de pèrdua d'allotjament, atenció en carrer a persones sense llar o urgències hospitalàries.

El màxim responsable de la ciutat ha posat en valor el servici i les millores que incorporarà el nou contracte. "El SAUS està obert quan els centres de servicis socials tanquen, és complementari; ara obrirà 24 hores al dia, tots els dies de l'any, i per això compta amb cinc professionals més, passant dels 11 treballadors i treballadores als 16", ha explicat el primer edil. L'ampliació horària i de personal és possible gràcies a la dotació pressupostària, que es duplica. Així, el contracte actual que ara finalitza contempla 439.271 euros a l'any, mentre que el que s'adjudicarà en els pròxims mesos arriba als 800.480 euros. D'ací a 2025 es destinaran 2.401.439 euros. La quantia total se situa en 4.002.399 euros si es prorroga fins a 2027.

L'alcalde ha remarcat "l'ampla tipologia d'atencions" que es porten a terme des del SAUS i que inclouen l'assistència per la pèrdua sobtada d'allotjament, el suport a persones sense sostre ——especialment durant l'operació fred—, a persones majors en situació d'abandonament, casos de violència de gènere o menors en risc social, entre altres. Així mateix, Ribó ha agraït el treball en l'acollida de refugiats. Des del 3 de març han sigut 458 les persones ucraïneses nouvingudes ateses, una volta han arribat a la ciutat, amb cotxe particular, tren o autobús, en moltes ocasions de nit. D'altra banda, la patrulla mixta de la policia local i els servicis socials, especialitzada en sensellarisme, ha traslladat des del 7 de març 575 persones nouvingudes d'Ucraïna a diversos recursos d'allotjament.

El SAUS va entrar en funcionament en setembre de 2011, amb l'objectiu de donar resposta a totes aquelles situacions de crisi provocades per un fet inesperat i que requerisquen una intervenció i suport psicològic i social immediat. L'any passat es van realitzar 1.905 actuacions i es van atendre 1.120 persones. D'aquestes, el 66% van ser homes. Respecte a la nacionalitat, pràcticament la meitat eren espanyols (52%) i l'altra, estrangers (48%).

Destacats