El nombre de socis de les biblioteques municipals ha crescut en un 21%

Guardar

bibliotecas
bibliotecas

Un 21% més de socis i sòcies, un augment del 96% en la demanda de préstecs digitals, un creixement del 68% de les activitats desenvolupades en els Espais d'Iniciatives Culturals, i un increment del 59% en les activitats d'animació lectora. Aquestes són les principals dades que reflecteixen la gestió de la Xarxa de Biblioteques Municipals, que la regidora responsable, Maria Oliver, ha presentat hui.

«Hem treballat per fer de les biblioteques un espai des del qual acostar la cultura a la ciutadania i als barris, però també un espai que reculla i projecte la cultura que es genera en els mateixos barris». Oliver ha definit la línia principal que ha marcat el treball desenvolupat per a fer de les biblioteques espais de cultura i de participació.

La delegada ha realitzat hui un balanç de la seua gestió al capdavant de la Regidoria, i s'ha mostrat molt satisfeta dels resultats. «Quan vam arribar al govern municipal ara fa 4 anys vam observar que la ciutat disposava d'una xarxa de biblioteques molt extensa però molt desconeguda per la ciutadania, i que presentava grans carències», ha explicat. Tal com ha afirmat la regidora, les biblioteques funcionaven «pràcticament com a cementeris de llibres», per la qual cosa es va impulsar un procés de treball conjunt i coordinat amb les persones professionals de la Regidoria i amb els veïns i veïnes de cada barri per tal de conéixer les seues necessitats i propostes de millora. Especialment, en el referit als anomenats Espais d'Iniciativa Cultural, dels quals disposa un bon nombre de les biblioteques de la xarxa municipal, i que s'han convertit en espais de co-gestió i de projecció cultural.

En aquests 4 anys les xifres han evolucionat «de manera molt positiva», segons ha assegurat la regidora. Des de l'any 2016 el nombre de socis i sòcies s'ha incrementat en 15.219 persones (8.504 d'elles en 2018), la qual cosa suposa un augment del 21%.

Quant als fons bibliogràfics disponibles en la xarxa general, s'han dotat amb 12.383 nous exemplars. I, a més, s'han augmentat en un 10% els fons bibliogràfics audiovisuals, en la línia de modernització dels recursos disponibles i d'actualització a les noves necessitats i aplicacions tecnològiques. De fet, la demanda de préstecs digitals de la plataforma e-biblio s'ha disparat: l'increment des de 2017 s'ha situat en el 96%, i ha arribat a registrar 4.420 préstecs en 2018.

CO-GESTIÓ CIUTADANA I ACTIVITATS CULTURALS

Maria Oliver ha destacat l'impuls a la co-gestió ciutadana dels espais culturals de què es disposa a les biblioteques. «No es tracta només de fer cultura en els barris, sinó des dels barris», ha afirmat. De fet, des de l'inici de la legislatura el nombre d'activitats a les biblioteques municipals ha crescut en un 68%: de les 859 de 2016, a les 1.446 de 2018.

A això se sumen les activitats formatives que també tenen el seu espai en aquests centres municipals, i que han crescut en un 99%, de les 244 activitats registrades en 2016 a les 485 desenvolupades de l'any passat. «Això ens ha permés enfortir les relacions amb la comunitat educativa de cada barri», ha subratllat la regidora. «L'objectiu, a més d'acostar la cultura als barris, és que eixos barris, la ciutadania, siguen protagonistes del fet cultural, que aporten i siguen un element actiu en la generació de cultura».

Oliver ha destacat el creixement en un 58% de les activitats d'animació lectora, especialment les dedicades al públic infantil, mitjançant propostes com 'contacontes' i clubs de lectura.

Finalment, la regidora d'Acció Cultural ha destacat l'esforç dirigit a «dignificar» les diferents seus i espais de les biblioteques, amb millores de mobiliari, instal·lacions i manteniment. A més, ha anunciat la pròxima posada en ús de les dependències de les biblioteques de Trinitat (en el primer trimestre d'enguany), i Carola Reig, en Benimaclet, així com el trasllat de la d'Orriols a noves dependències. A tot això se suma el projecte d'impulsar una nova senyalística, que es presentarà de seguida, per dotar a la xarxa de Biblioteques Municipals d'una imatge corporativa «potent i reconeixible, que la gent puga identificar i que exercisca d'element aglutinador».

Arxivat a:

Destacats